Οι «γαμπροί» της Αttica εναντίον του «πεθερού» ΤΣΜΕΔΕ  

Η Attica Bank βρέθηκε και σήμερα στο επίκεντρο της οικονομικής–επιχειρηματικής ειδησεογραφίας, καθώς χθες το βράδυ έληξε η άτυπη προθεσμίας που είχε δοθεί για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών όσων επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στην ύψους 434 εκατ. ευρώ ανακεφαλαιοποίηση της «Τράπεζας των Μηχανικών».

Τι πρόεκυψε από την παραπάνω διαδικασία; Σύμφωνα με τις πληροφορήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας υπάρχει ένα καλό και ένα «κακό» νέο. Το καλό νέο αφορά την ύπαρξη –όπως λέγεται– 3 προτάσεων που κατατέθηκαν αντίστοιχα από επενδυτικά σχήματα των ΗΠΑ και οι οποίες φέρονται να καλύπτουν τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, όπως αυτές προέκυψαν από τα strees test της Τράπεζας της Ελλάδος  (ΤτΕ).

Αν υποθέσουμε ότι η διαδικασία των προσφορών περατωνόταν στην παρούσα φάση, τότε η ΤτΕ θα εκαλείτο να εξετάσει τις προσφορές, να κρίνει την ποιότητα των funds και αποφασίσει για το ποιοι από τους επίδοξους «μνηστήρες» της Attica Bank πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Σε κάθε περίπτωση, η σκυτάλη των αποφάσεων θα καταλήξει στη διοίκηση της Attica, η οποία στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση (σ.σ. είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου) θα αποφασίσει σε ποιον… γαμπρό θα δώσει τη «κόρη», ήτοι ποιος θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως προαναφέρθηκε, όμως, η ιστορία με τους τρεις Αμερικανούς μνηστήρες έχει και… bad news. Κι αυτά αφορούν τις ενστάσεις που εκφράζουν για τη μετοχική εμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ στη διοίκηση της Attica. Όπως πολλές φορές έχει αποκαλύψει σε σχετικά ρεπορτάζ της η «Α», οι επίδοξοι επενδυτές της Τράπεζας Αττικής δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι το ενδεχόμενο να επενδύσουν τα χρήματά τους σε ένα «μαγαζί» στο οποίο δεν έχουν τον μετοχικό έλεγχο. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ είναι ο βασικό μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 51% και η δημόσια δέσμευση του Ταμείου είναι ότι στην επερχόμενη αμκ θα στηρίξει πλήρως τη θέση του ή στη χειρότερη περίπτωση θα συμμετάσχει στην αμκ σε ποσοστό 34% (που του εξασφαλίζει την καταστατική μειοψηφία).

Ένα ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει τελικά είναι αν θα επαληθευτεί αυτή η δέσμευση, διότι οι τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως με δεδομένο ότι οι στρατηγικοί επενδυτές καλύπτουν ευμέγεθες κομμάτι της αμκ, τότε το μετοχικό ποσοστό του ΤΣΜΕΔΕ ενδέχεται να συρρικνωθεί σημαντικά και ίσως πέσει όχι μόνο κάτω από του 34% αλλά ακόμη και κάτω του 20%.

Στις ενστάσεις των επενδυτικών σχημάτων θα πρέπει να προστεθούν, εξάλλου, και οι «αντιρρήσεις» του Δημοσίου –επίσης έχουν αποκαλυφθεί πολλάκις από την «Α»–  αναφορικά με την μετοχική σύνθεση της Attica Bank. Ως γνωστόν, η ΤτΕ «ψηφιζει» και με τα δύο… χέρια την είσοδο νέων επενδυτών στην Τράπεζα Αττικής και απεμπλοκή του ασφαλιστικού Ταμείο, ενώ είναι σημαντικό ότι και το υπουργείο Εργασίας δεν έχει δώσει, προς ώρας τουλάχιστον, την τυπική έγκριση του προϋπολογισμού του ΤΣΜΕΔΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα