«Οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλο»

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Μπιναλί Γιλντιρίμ όπου έχει μπαράζ επαφών με τον Αλέξη Τσίπρα , τον Προκόπη Παυλόπουλο και εν συνεχεία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν αναχωρήσει το απόγευμα για τη Θράκη στη «σκιά» των δηλώσεων Ερντογάν ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει τρομοκράτες»

Η αρχή έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του.

“Προσβλέπω στη δυνατότητα να βλέπουμε τα θέματα με θετικό τρόπο γιατί είστε κι εσείς απόφοιτος θετικών επιστημών, είστε μηχανικός κι εσείς όπως κι εγώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν την έναρξη της επίσημης συνάντησής τους.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο επίσης για μια επίσκεψη που πραγματοποιείται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών και τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «πρέπει να ξαναφτιάξουμε το κλίμα προκειμένου να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας».

Κατά τον ίδιο «το προηγούμενο διάστημα και οι δύο λαοί πέρασαν δυσκολίες αλλά καμία χώρα δεν έχει εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες αυτές αλλά αντίθετα βοήθησε η μια την άλλη».

Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα «το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο προκλήσεις και να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ανοιχτά ζητήματα για δεκαετίες και να βρίσκουμε λύσεις».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του με το τουρκικό ρητό ότι «ο γείτονας χρειάζεται μέχρι και τη στάχτη του ξύλου που καίει ο γείτονας».

Παράλληλα ζήτησε να αντιμετωπίζονται τα θέματα και τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών «στα πλαίσια της λογικής και με ψυχραιμία». Βεβαίως να μιλάνε οι Τούρκοι για «λογική» και «ψυχραιμία» μοιάζει και ακούγεται ως ανέκδοτο, αλλά αυτό είπε.

«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας εμποδίσουν οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων» συμπλήρωσε ο κ. Γιλντιρίμ. Η εισβολή και η κατοχή της Κύπρου πάντως δεν είναι «παρανόηση».

Απαντώντας στην ατάκα του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Τούρκος ομόλογός του σχολίασε ότι «είμαστε και οι δύο μηχανικοί και έχουμε ένα πραγματιστικό και θετικό τρόπο προσέγισης των προβλημάτων να αναλύουμε τις συντεταγμένες και να βρούμε τη λύση που χρειάζεται».

«Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας και να δούμε τι θα κάνουμε με τις προκλήσεις τις οποίες πιστεύω ότι σε ένα ευρύ χρονικό πλαίσιο και σε κλίμα δικαιοσύνης και διαλόγου μπορούμε να επιλύσουμε» κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός εκφράζοντας την ελπίδα η επίσκεψή του να συμβάλει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων τόσο σε επίπεδο εμπορικό όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων «μεταξύ μας».

«Το Αιγαίο να παραμείνει μια θάλασσα ειρήνης- Κάνετε και εσείς παραβιάσεις»

Η συνεχή προκλητικότητα στο Αιγαίο από πλευράς Τούρκων βρέθηκε φυσικά στο επίκεντρο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι Αλέξης Τσίπρας και Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά το πέρας της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η «παραβατικότητα πρέπει να σταματήσει» και πως το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει μια θάλασσα ειρήνης για να εισπράξει την απάντηση από τον Τούρκο ομόλογό , που εμφανίστηκε προκλητικός, λέγοντας και η Ελλάδα κάνει παραβιάσεις. Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας ξέκοψε οποιαδήποτε παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη για το θέμα των 8 τούρκων αξιωματικών ενώ τάχθηκε υπέρ της ένταξης Τουρκίας σε ΕΕ.

Σχετικά με το θέμα των ερευνών για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Γιλντιρίμ τόνισε με νόημα πως ο φυσικός πλούτος είναι κληρονομιά όλων των λαών της περιοχής.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα της μη έκδοσης των «8» ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως στη χώρα ισχύει η διάκριση των εξουσιών. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα πάντως, ο κ. Γιλντιρίμ, δήλωσε πως «σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, πιστεύουμε ότι οι πραξικοπηματίες πρέπει να επιστραφούν. Πιστεύουμε ότι οι πραξικοπηματίες δεν θα κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Τσίπρα: 

-Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το σύνολο των σχέσεων μας. Για το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κρίσιμη περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών. Μια σημαντική δυναμική. Θετική ατζέντα στη συνεργασία μας. Την ίδια στιγμή, καθίσταται πιο επιτακτική η επίλυση χρόνιων ζητημάτων. Όπως διαπιστώσαμε, η θετική ατζέντα αναπτύσσεται στο πλαίσιο των νέων δεδομένων της εποχή μας. Οι οικονομικές μας σχέσεις ενισχύονται, με πολλά περιθώρια για εκατέρωθεν επενδύσεις.

-Η θετική ατζέντα αναπτύσσεται και σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως στον τομέα της ενέργειας με τη συνεργασία μας στον αγωγό ΤΑΠ. Μεγάλη σημασία για την προώθηση του νότιου διαδρόμου. Εντείνουμε τον διάλογό μας για την επέκταση του αγωγού Turkish Stream.

-Στον τομέα της ασφάλειας, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις στην Α. Μεσόγειο. Μεταξύ αυτών και η τρομοκρατία. Ένα πεδίο στο οποίο δοκιμάστηκε η σχέση μας ήταν το πεδίο της προσφυγικής κρίσης. Χάρη στη συνεργασία των δύο χωρών επετεύχθη η ευρωτουρκική συμφωνία που έχει συμβάλει στη μείωση των ροών και των θανάτων στο Αιγαίο.

-Η τρίτη πτυχή της θετικής ατζέντας αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ευρωτουρκική συνεργασία στην περιφερειακή ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε να αποτελούμε σύμμαχο της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Στην ανάγκη για ολοκλήρωση του διαλόγου για την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων και στο θέμα των χρημάτων που έχει δεσμευθεί η ΕΕ να δώσει για το προσφυγικό.

-Τα παραπάνω πρέπει να βασίζονται στις σχέσεις καλής γειτονίας. Θέλω να αναφερθώ στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Τόνισε στον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθά καθόλου και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και ότι είναι άδικο οι χώρες μας να επενδύουν στους εξοπλισμούς αντί να επενδύουν στην όσμωση των λαών, στις εμπορικές σχέσεις, στην θετική ατζέντα. Και στο τέλος, αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος. Τον Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας. Και πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα ως προς αυτό. Συμφωνήσαμε να ενθαρρύνουμε τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων να είναι σε ανοιχτή επικοινωνία. Να προλαμβάνουμε και όχι να καταστέλουμε εντάσεις.

-Συζητήσαμε και για την διάσκεψη στην Ελβετία για το Κυπριακό. Επεσήμανε ότι η λύση καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική. Περιέγραψα τη δική μας οπτική, για μια λύση εντός αποφάσεων ΟΗΕ, ευρωπαϊκού κεκτημένου, με σύγχρονους όρους χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων. Συμφωνήσαμε να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας ώστε να γίνουν θετικά βήματα. Και στην Ελβετία και όπου άλλου υπάρχει διάλογος.

Η τοποθέτηση του Μπιναλί Γιλντιρίμ: 

– Εκφράζω ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη για την εξαιρετική φιλοξενία σας. Συνάντηση που την χαρακτηρίζει η ειλικρίνεια και η αμεσότητα. Συζητήσαμε θέματα διμερών σχέσεων, Κυπριακό, ευρωτουρκικές σχέσεις και Αιγαίο. Για την Ελλάδα και την Τουρκία κοινή γεωγραφία σημαίνει κοινή μοίρα, άρα κοινό μέλλον. Να μην εστιάζουμε σε όσα διαφωνούμε, αλλά να δώσουμε προτεραιότητα σε θέματα που υπάρχει συμφωνία: οικονομική συνεργασία, τουρισμός, τομέας ασφάλειας, κοινωνικά θέματα.

– Τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν στην αρχή της αμοιβαίας ωφέλειας: του win – win. Να μπορούσε να δημιουργούμε λύσεις. Η Τουρκία είναι στη φάση της πλήρους ένταξης στην ΕΕ και η Ελλάδα ήταν πάντα αρωγός.

– Ευγνώμονες για τη στάση της Ελλάδας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Δυστυχώς η ΕΕ τήρησε αρνητική στάση για το δημοψήφισμα, δεν συνέβαλε στη βελτίωση των σχέσεων. Να κάνουμε νέο ξεκίνημα στις σχέσεις με την ΕΕ.

– Για προσφυγικό: Εντείναμε τις προσπάθειές μας να περιοριστούν οι ροές προς την Ελλάδα και είχαμε μεγάλη επιτυχία. Να υλοποιηθούν και τα άλλα σημεία της συμφωνίας.

– Για τρομοκρατία: Δεν υπάρχει χώρα που δεν πλήττεται από κάποια τρομοκρατική δράση. Η τρομοκρατία απειλή κατά του πανανθρώπινου πολιτισμού. Στην Τουρκία έχουμε αστάθεια στα νότια σύνορα. Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να είναι οι δύο πυλώνες της αντιτρομοκρατικής δράσης για την προστασία από αντιτρομοκρατικές ενέργειες.

– Για παραβιάσεις στο Αιγαίο: Αυτές οι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν και βεβαίως το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση. Η άμεση και απευθείας επαφή θα βοηθήσει ώστε οι εντάσεις να επιλύονται σε αρχικά στάδια. Οι υπουργοί θα συζητήσουν τα θέματα αυτά ώστε να βρούμε ένα κοινό τόπο για την επίλυση των προβλημάτων που είναι η πηγή των εντάσεων. Στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε το θέμα της κρίσης των πηγών ενέργειας που δεν είναι παρά μια παναθρώπινη κληρονομιά που ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα και δεν πρέπει να περιορίζονται οι προσπάθειες αυτές με την Κύπρο και άλλες χώρες.

– Για Κυπριακό: Η επίλυση να χαρακτηρίζεται από απόλυτη δικαιοσύνη και να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον της ασφάλειας των κατοίκων. Η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει τις αναγκαίες εγγυήσεις για να καταστεί βιώσιμη η λύση. Να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα