Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη

Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έκανε την εμφάνισή της μετά από την έξοδο από την ύφεση πριν από ένα έτος. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει σε 1,6% στην Ε.Ε. και σε 1,2% στη ζώνη του ευρώ το 2014, και να βελτιωθεί περαιτέρω το 2015 σε 2% και σε 1,7% αντίστοιχα. Η πρόβλεψη βασίζεται στην υπόθεση ότι τα συμφωνηθέντα μέτρα πολιτικής θα εφαρμοστούν από τα κράτη μέλη και την Ε.Ε.

Συνολικώς, αναμένεται ότι η εγχώρια ζήτηση θα αποτελέσει τον κύριο μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων κι ότι η καταναλωτική δαπάνη θα ενισχύσει προοδευτικά την ανάπτυξη καθώς το πραγματικό εισόδημα επωφελείται από τον χαμηλότερο πληθωρισμό και τη σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας. Η σταδιακή αυτή η ανάκαμψη ευθυγραμμίζεται με προγενέστερες ανακάμψεις μετά από σοβαρές οικονομικές κρίσεις. Ωστόσο, ενώ οι όροι χρηματοδότησης παραμένουν κατά μέσο όρο ενθαρρυντικοί, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών και μεταξύ επιχειρήσεων διαφορετικού μεγέθους.

Την ίδια ώρα, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας άρχισαν να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια του 2013 και αναμένεται να σημειωθεί μεγαλύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας, καθώς και περαιτέρω μείωση των ποσοστών ανεργίας (σε 10,1% στην ΕΕ και 11,4% στη ζώνη του ευρώ το 2015).

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, τόσο στην Ε.Ε. (1,0% το 2014, 1,5% το 2015), όσο και στη ζώνη του ευρώ (0,8% και 1,2%).

Τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών σε ευάλωτα κράτη μέλη έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στα συνεχιζόμενα οφέλη από την ανταγωνιστικότητα των τιμών. Σε ορισμένες από τις οικονομίες αυτές προβλέπονται πλεονάσματα το 2014 και το 2015.

Η μείωση των ελλειμμάτων της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να συνεχιστεί. Το 2014, προβλέπεται να υποχωρήσει σε περίπου 2½ % του ΑΕΠ τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη ζώνη του ευρώ. Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ θα κορυφωθεί σε ποσοστό σχεδόν 90% στην Ε.Ε. και 96% στη ζώνη του ευρώ πριν μειωθεί κατά το επόμενο έτος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα