Οι ειρωνείες (και οι αλχημείες) Τσακαλώτου

Από τις 23 Απριλίου 2010, που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε την είσοδο της Ελλάδας στο μνημονιακό τούνελ με φόντο τις βαρκούλες του Καστελόριζου, ο χρόνος στη χώρα μετριέται όχι με ημέρες αλλά με Eurogroup και αξιολογήσεις. Κρίσιμο Eurogroup το ένα, πιο κρίσιμο το επόμενο, άντε να κλείσουμε την αξιολόγηση, άντε να πάρουμε τη δόση και φτου κι απ’ την αρχή.

Την κατάληξη ενός τέτοιου σημαντικού ραντεβού περιμέναμε και την περασμένη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα εκείνης της ημέρας άρχισαν να διαρρέονται πληροφορίες για συμφωνία με τους Θεσμούς. Αυτό δυστυχώς δεν σήμανε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η Αθήνα, απλώς, είχε πει ένα υποχωρητικό «ναι» στην προνομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018 (σ.σ την οποία φυσικά αρνείτο μετά βδελυγμίας), προκειμένου να επιστρέψουν οι δανειστές στην ελληνική πρωτεύουσα.

Από το ίδιο βράδυ στήθηκε ένα απίστευτο επικοινωνιακό γαϊτανάκι πανηγυρισμών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωνε μεταξύ άλλων ότι «η εποχή των θυσιών έχει τελειώσει». Πιο… γαλαντόμος και γλαφυρός ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, παραλλήλισε την απόφαση του Eurogroup με την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, όπου βρισκόταν για τις επετειακές εκδηλώσεις απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους, ισχυριζόμενος πως «γιορτάζουμε σήμερα και την έξοδο από την κρίση».

Μοναδικός άφωνος επί αρκετά 24ωρα ήταν ο κύριος πρωταγωνιστής του εμφανιζόμενου success story του Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ούτε μία κουβέντα δεν βγήκε να πει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών για όσα διαμείφθηκαν στη στρογγυλή τράπεζα όπου αποφασίζεται τα τελευταία χρόνια το μέλλον της χώρας.

Χθες Παρασκευή στην «Ώρα του πρωθυπουργού» ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε ανεπιτυχώς να τον δικαιολογήσει λέγοντας ότι είχε ένα κρυολόγημα(;;),. Ακόμη κι αν ισχύουν οι φήμες που κάνουν λόγο για δυσθυμία του υπουργού με το στενό πρωθυπουργικό κονκλάβιο, τα σχόλια περιορίζονταν στη σφαίρα της παραπολιτικής φιλολογίας.

Ωστόσο, το κρεσέντο ειρωνείας που επιστράτευσε ο κ. Τσακαλώτος για να απαντήσει στους επικριτές του δεν επιτρέπει δημοσιογραφική ανοχή. Δεν ήταν μόνο το αρχικό σχόλιό του ότι «οι φήμες για τον πρόωρο θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές», που φέρεται να είπε σε συνεργάτες του.

Είναι η μετέπειτα εμφάνισή του στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη, όπου ειρωνεύτηκε τους συναδέλφους του λέγοντας «ότι είναι πολύ συγκινητικό που όλοι με αναζητείτε, διότι σας έλειψα». 

Και είναι κυρίως οι διευκρινίσεις του ότι στη συμφωνία του Eurogroup θα αναφερθεί με λεπτομέρειες την ερχόμενη Τρίτη, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σημειώνοντας «θα σας έχω δώσει 4 με 5 ημέρες να ξεπεράσετε τη στενοχώρια». Ομολογουμένως το στυλάκι «ολίγον τρελίτσα, ολίγον πλακίτσα και πολλά δημοσιονομικά ταχυδακτυλουργικά» (σ.σ. θα τους δίνουμε €1, θα μας επιστρέφουν €1!!!) είναι καινοτόμο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Δεν απαντά όμως στο ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο της όποιας συμφωνίας.

Αυτό θα το απαντήσουν οι δανειστές όταν επιστρέψουν μετά την Καθαρά Δευτέρα για να… καθαρίσουν στεγνά το αφορολόγητο κοντά στις €5.000, τις συντάξεις και φυσικά τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης. Και τότε από στο Μαξίμου θα χρειαστούν κάτι πιο αποτελεσματικό από τις ειρωνείες, τα ελληνικά της πυρκαγιάς και τις αλχημείες του κ. Τσακαλώτου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα