«Οι εκλογές στην Ευρώπη θα φέρουν τα πάνω – κάτω στο ευρώ»

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί το ευρώ και αυτό επισημαίνει το Forbes που χαρακτηρίζει «κλειδί» για την επιβίωσή του,  τις ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν σε πολλές χώρες εντός του 2017.

Το περιοδικό αναφέρεται ακόμα και στο ενδεχόμενο οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να καταρρεύσουν -με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό στην οικονομία της χώρας.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα το ενδεχόμενο κάποιες χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- να επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα δεν έχει αποκλειστεί, καθώς οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν φέτος σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να φέρουν τα πάνω-κάτω στο ευρώ.

Το δημοσίευμα αρχίζει με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Nτόναλντ Τραμπ, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πραγματικότητα είναι το όχημα της Γερμανίας.

Ωστόσο -όπως αναφέρεται- αυτό το πλεονέκτημα μπορεί να εξαφανιστεί εάν από τις φετινές εκλογές ευνοηθούν τα κόμματα πολιτικών τύπου Brexit που θα μπορούσαν να καταστρέψουν το ευρώ και να βλάψουν τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Σύμφωνα με το Forbes, ο κλάδος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας έχει ωφεληθεί σημαντικά από την υιοθέτηση του ευρώ το 2002.

Ωστόσο, αυτό θα τελειώσει, εάν το νομισματικό σύστημα του ευρώ καταρρεύσει.

Η πρώτη σοβαρή δοκιμασία θα έρθει τον Απρίλιο του 2017 και στις αρχές Μαΐου, όταν στη Γαλλία θα διεξαχθούν δύο γύροι προεδρικών εκλογών. Ειδικότερα, εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των ψήφων στο πρώτο γύρο (στις 23 Απριλίου του 2017) θα πραγματοποιηθούν και δεύτερες εκλογές στις 7 Μαΐου του 2017 μεταξύ των δυο πρώτων.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Mαρίν Λε Πεν, έχει δεσμευθεί ότι εάν κερδίσει να βγάλει τη Γαλλία από το ευρώ.

Σύμφωνα με το Forbes, αν και η ίδια δεν θεωρείται φαβορί για να κερδίσει.

Δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν να προβλέψουν σωστά τα αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και των αμερικανικών εκλογών, οι επενδυτές ετοιμάζονται για άλλη μια έκπληξη στη Γαλλία και ίσως τη Γερμανία αργότερα.

Επισημαίνεται ότι οι εκλογές στη Γερμανία θα διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017, οπότε και θα κριθεί το μέλλον της Άνγκελα Μέρκελ.

Εκλογές θα πραγματοποιηθούν επίσης στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου 2017.

«Αν η Γαλλία είχε αποχωρήσει από το ευρώ δεν αποκλείεται κι άλλες ασθενέστερες χώρες του Νότου, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία να φύγουν, και να επιστρέψουν στα παλιά εθνικά τους νομίσματα.

Η Γερμανία τότε θα επιστρέψει ουσιαστικά στο παλιό γερμανικό μάρκο.

Αυτό θα αναγκάσει τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες-κολοσσούς -όπως η BMW, η Mercedes και η Volkswagen- είτε να αυξήσουν τις τιμές των αυτοκινήτων τους στις εξαγωγές ή θα έρθουν αντιμέτωπες με μεγάλο πρόβλημα στα κέρδη τους» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το ευρώ ήταν καταστροφή

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Manchester Business School, Karel Williams, «Το μέλλον του ευρώ εξαρτάται από την τεράστια πολιτική αβεβαιότητα.

Αν κερδίσει η Λε Πεν -κάτι που είναι απίθανο αυτή τη στιγμή- θα έρθει ο τέλος του ευρώ και η ίδια θα επαναφέρει το φράγκο, όπως έχει δηλώσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ευρώ ήταν μια καταστροφή για πολλούς από εκείνους που το υιοθέτησαν εκτός από τη Γερμανία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα