Οι ελατοπαραγωγοί από τον Ταξιάρχη κατεβαίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από την 1η Δεκεμβρίου οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής θα… απλώσουν την πραμάτεια τους σε 20 σημεία στην Αθήνα και σε 15 της Θεσσαλονίκης , προκειμένου να τροφοδοτήσουν τα νοικοκυριά με το χριστουγεννιάτικό τους δέντρο. Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρο του Συνεταιρισμού των ελατοπαραγωγών, Γιάννης Ξάκης, οι τιμές θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, μειωμένες σε ποσοστό 10% έναντι του 2015. Διευκρινίζει, δε, ότι στη Θεσσαλονίκη η τιμή ενός ελάτου θα κυμαίνεται στα 30-50 ευρώ και στα 40-100 ευρώ στην Αθήνα, αφού -όπως λέει- «στην πρωτεύουσα πολλά νοικοκυριά “ψηφίζουν” τα πολύ ψηλά δέντρα, τα οποία και δεν προτιμώνται στη νύμφη του Βορρά».

Για την ποσότητα ελάτων, που αναμένεται να διοχετευθεί στην ελληνική αγορά, ο κ. Ξάκης εκτιμά ότι θα κυμανθεί μεταξύ 20.000 και 23.000 δέντρων, όταν προ δεκαετίας «οι πολίτες αγόραζαν περισσότερα δέντρα σε ποσοστό 50%».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής είναι ένα ορεινό χωριό που δραστηριοποιείται παραδοσιακά στην καλλιέργεια και την πώληση ελάτων, ενώ διαθέτει στην ελληνική αγορά το 75% των δένδρων. Σχετικά με την καλλιέργεια του ελάτου, ο κ. Ξάκης, τη χαρακτηρίζει «πολύ απαιτητική ασχολία» και τονίζει ότι μπορεί να χρειαστούν και 12 ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Ο σπόρος φυτεύεται την άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «πάρει» ύψος. «Αν δεν περάσουν από το φυτώριο τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως 10 χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια» λέει.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα