Οι Ενώσεις πήραν το όπλο τους

Ημερομηνία: 6 Οκτωβρίου 2012. Μεσημέρι. Μόλις έχει ολοκληρωθεί και πιστοποιηθεί η εκλογική διαδικασία στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Επικεφαλής της νέας διοίκησης αναλαμβάνει ο πρόεδρος της ΕΠΣ Χίου και πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ, Γιώργος Σαρρής, επικρατώντας του Βασίλη Γκαγκάτση με διαφορά 17 ψήφων.

Ακολουθεί η δήλωση του νέου προέδρου: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο με το σημερινό αποτέλεσμα αποφάσισε να κινηθεί προς το μέλλον. Η νέα διοίκηση αντιλαμβάνεται πλήρως τις δυσκολίες μιας περιόδου που το άθλημα υποφέρει. Εγγυόμαστε προς πάσα κατεύθυνση πως θα λειτουργήσουμε βάσει των θεσμών χωρίς παρεκτροπές και παρεμβάσεις. Θα εργαστούμε σκληρά με όραμα και σχέδιο για το καλό του ποδοσφαίρου. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει μια συλλογική διοίκηση στην Ομοσπονδία και να έχουμε καλές σχέσεις, και το αυτοδιοίκητο να έχει τον χαρακτήρα που πρέπει. Η νέα διοίκηση θα αντιμετωπίσει τις Ενώσεις με τον ίδιο τρόπο και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Έχουμε πρόγραμμα, όραμα και σχέδιο και πιστεύω ότι με την βοήθεια όλων θα το υλοποιήσουμε».

Ημερομηνία: Δεκέμβριος 2014. Νύχτα… «Ώρα μηδέν» για το ποδόσφαιρο. Η εθνική ομάδα καταρρέει, σπάζοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Η Εισαγγελία έχει ασκήσει ποινικές διώξεις σε 16 άτομα του χώρου, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, παρ’ ότι δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα ονόματα. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κατηγορείται για άλλες υποθέσεις. Τα πρωταθλήματα διεξάγονται με χίλια δυο εμπόδια, τα οικονομικά των ομάδων πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και η Ελλάδα, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και συλλογικό, κατρακυλάει στις ειδικές βαθμολογίες της UEFA.

Δύο χρόνια και δύο μήνες μετά την ανάληψη της ηγεσίας της ΕΠΟ από τον Γιώργο Σαρρή, το ελληνικό ποδόσφαιρο βιώνει τις πλέον ντροπιαστικές στιγμές του, χειρότερες και από εκείνες των χρόνων της διεθνούς ανυποληψίας. Σκάνδαλα, ποινικές διώξεις, αγωνιστική κατρακύλα, ξυλοδαρμοί διαιτητών, διαιτησία που προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά και πολλά ακόμα συνθέτουν τον καμβά του κάδρου που έχει «ζωγραφιστεί» στο διάστημα της θητείας του γιατρού –στο επάγγελμα– παράγοντα από τη Χίο.

Τις τελευταίες ημέρες προέκυψε και θέμα με τον νέο αθλητικό νόμο, τον οποίο κατέθεσε προς συζήτηση στην ελληνική Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιάννης Ανδριανός. Κάθετα αντίθετος και σε αυτό ο Γιώργος Σαρρής, απείλησε με… κυρώσεις το ελληνικό ποδόσφαιρο και την κυβέρνηση, διότι ένιωσε ότι του παίρνουν τα ηνία της διαιτησίας από τα χέρια του. Επικαλέστηκε το περιβόητο «αυτοδιοίκητο» και κατέφυγε στη FIFA και την UEFA, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην πολιτεία, η οποία… τόλμησε να λάβει αποφάσεις για τη βελτίωση και την πάταξη των κακώς κειμένων στον χώρο του ποδοσφαίρου.

 

«Καζάνια» που βράζουν οι Ενώσεις

Η διοίκηση της ΕΠΟ στηρίζεται στην ψήφο των τοπικών Ενώσεων, πιστεύοντας πως κανείς δεν θα τολμήσει να την αμφισβητήσει. Ακριβώς στο σημείο αυτό έγινε το λάθος. Η ΕΠΣ Θεσσαλίας και ο πρόεδρός της, Αναστάσιος Μπατζιάκας, ήταν η Ένωση που έσυρε τον χορό της αντίδρασης κατά της ηγεσίας του Γιώργου Σαρρή και όσων έχουν συμβεί κατά το παρελθόν και συμβαίνουν και σήμερα. Η ΕΠΣ Θεσσαλίας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή εναντίον της ηγεσίας της ΕΠΟ, ζητώντας την έκπτωση όλων των μελών της. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΠΣ, Αναστάσιος Μπατζιάκας, δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή πως δεν είναι δυνατόν να διοικείται το ελληνικό ποδόσφαιρο από ανθρώπους που διώκονται ποινικά. Άλλωστε, την προσφυγή της Ένωσης Θεσσαλίας κατά της ΕΠΟ είχε προαναγγείλει ο νυν δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος πριν από λίγους μήνες.

Τη σκυτάλη πήρε η ΕΠΣ Κυκλάδων, η οποία επιτέθηκε σφόδρα στον Γιώργο Σαρρή, με επιστολή την οποία του κοινοποίησε. Η συγκεκριμένη Ένωση και συγκεκριμένα ο πρόεδρός της, Γιάννης Σιγάλας, απαίτησε από τον πρόεδρο της ΕΠΟ να ενημερώσει τα μέλη της Ομοσπονδίας για τα τεκταινόμενα στον χώρο του ποδοσφαίρου και τον κατηγόρησε ότι ακολουθεί την πάγια τακτική του να αποκρύπτει τα γεγονότα, τηρώντας σιγή ιχθύος. Τον έθεσε, δε, προ των ευθυνών του, σε περίπτωση που δεν θελήσει να ενημερώσει τα μέλη της Ομοσπονδίας, ως όφειλε να είχε κάνει ήδη.

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της ΕΠΣ Θεσσαλίας, υπάρχουν πολλές Ενώσεις που «βράζουν» εναντίον της ηγεσίας της ΕΠΟ και αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του Γιώργου Σαρρή προκαλεί τη λήψη μέτρων από τα ίδια τα μέλη της Ομοσπονδίας. Μόλις τον Μάιο του 2013, οι Ενώσεις Κιλκίς και Ηρακλείου Κρήτης προσέφυγαν με ασφαλιστικά μέτρα κατά της διοίκησης, καταγγέλλοντας σειρά παρατυπιών εκ μέρους της. Τελικά, μετά από απειλές οι Ενώσεις αυτές παραιτήθηκαν από την προσφυγή τους, για να μην υπάρξουν κυρώσεις στα σωματεία τους.

 

Κάθε μέρα και χειρότερα

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα σκηνικό αποσύνθεσης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο μαστίζεται από πολύ σοβαρά θέματα. Η ΕΠΟ, αντί να διορθώνει καταστάσεις και να λύνει προβλήματα, προκαλεί συνεχώς καινούργια, σε όλα τα επίπεδα. Σπασμωδικές κινήσεις, ακατανόητο αποφάσεων και ενεργειών, σκοταδισμός, σιωπή, αποφυγή οποιασδήποτε ευθύνης και πρωτοβουλίας. Μοναδικές ενέργειες που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες, είναι η πρόσληψη του Κλαούντιο Ρανιέρι στον πάγκο της εθνικής ομάδας, η διακοπή των πρωταθλημάτων και η επιστολή στις FIFA και UEFA για το… αυτοδιοίκητο. Και στις τρεις περιπτώσεις, το ελληνικό ποδόσφαιρο διασύρθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ και προκλήθηκαν προβλήματα που δύσκολα θα επιλυθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα