Οι ημερομηνίες-κλειδιά μετά τη συμφωνία

Μπορεί το πρωί της Τρίτης να βγήκε λευκός καπνός από την ταράτσα του Χίλτον και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να έδωσε τα χέρια με τους εκπροσώπους των δανειστών, ωστόσο ο πολιτικοοικονομικός καύσωνας είναι μπροστά για την ελληνική κυβέρνηση.

Κι αυτό γιατί στο καλεντάρι των επόμενων μηνών υπάρχουν σημειωμένες κομβικές ημερομηνίες που ενδέχεται να αλλάξουν τα δεδομένα και κατά συνέπεια να προκαλέσουν άλλες εξελίξεις. Ας δούμε επιγραμματικά κάποιες από αυτές:

-12 Αυγούστου: Η χώρα μας θα βγάλει προς πώληση έντοκα γραμμάτια ύψους 875 εκατ. ευρώ και διάρκειας 13 εβδομάδων. Σημειωτέον ότι την ίδια ημέρα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μέρκελ όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η πρόοδος της συμφωνίας με την Ελλάδα.

-14 Αυγούστου: H Ελλάδα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει 1,4 δισ. σε έντοκα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ευελπιστεί να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη συμφωνία με τους εταίρους. Υπογραμμίζεται ότι η ίδια ημέρα είναι πιθανόν να διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, εάν φυσικά το μνημόνιο έχει συμφωνηθεί.

-17 ή 18 Αυγούστου: Πιθανή ημερομηνία σύγκλισης του Bundestag για την ψήφιση ως προς το ελληνικό πρόγραμμα.

-18 ή 19 Αυγούστου: Το ελληνικό κοινοβούλιο συγκαλείται για να ψηφίσει το νέο μνημόνιο.

-20 Αυγούστου: Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 3,2 δισ. προς την ΕΚΤ .

-Μέχρι το τέλος Αυγούστου η ΕΚΤ αναμένεται να ξεκινήσει τα στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών.

# Σεπτέμβριος: Είναι προγραμματισμένο το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενότητα του κυβερνώντος κόμματος.

# Οκτώβριος: Τα στρες τεστ της ΕΚΤ για την επαναχρηματοδότηση των τραπεζών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθούν, ενώ είναι και ο μήνας που η Ελλάδα θα υποστεί την… βάσανο της πρώτης αξιολόγησης του συμφωνηθέντος μνημονίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα