Οι ΗΠΑ λένε “όχι” στη ρωσική στρατιωτική βοήθεια στη Συρία

Δεν θέλει τη ρωσική στρατιωτική βοήθεια στη Συρία ο Τζον Κέρι αφού υποστήριξε πως η στήριξη προς τον Μπασάρ αλ Άσαντ θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μιας αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του συνασπισμού που πολεμούν εκεί την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών  είπε πως δήλωσε στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει η Μόσχα στον Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας που βρίσκεται στο πέμπτο χρόνο του.

“Αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και να οδηγήσουν στην απώλεια περισσότερων αθώων ζωών, αυξάνοντας τη ροή των προσφύγων και διακινδυνεύοντας μια αντιπαράθεση με τον συνασπισμό κατά του ISIS (του Ισλαμικού Κράτους) που επιχειρεί στη Συρία”, είπε ο Κέρι.

Δεν διευκρίνισε τι εννοεί. Ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει επίσης ανησυχίες ότι η ρωσική ανάμιξη στο πλευρό του Άσαντ στη σύγκρουση στη Συρία θα μπορούσε να οδηγήσει κατά λάθος σε αντιπαραθέσεις μεταξύ ρωσικών και ισραηλινών δυνάμεων εκεί.

Η Ρωσία έχει ενισχύσει τη δύναμη πεζοναυτών και τον βαρύ εξοπλισμό, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων, στην αεροπορική βάση Λαττάκεια της Συρίας, λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ, αυξάνοντας την πιθανότητα αεροπορικών αποστολών μάχης στον συριακό εναέριο χώρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα