Οι θλιβερές περσόνες (της μπάλας)

Παράγοντες για γέλια υπουργοί για κλάματα και φίλαθλοι με δάκρυα

Η διάλυση του Ηρακλή, μιας ομάδας που παρέμενε επάξια στην Super League, ήταν ένα δυνατό σοκ για τους οπαδούς του αλλά και για όλο τον φίλαθλο κόσμο.

Η ιστορική «γριά» του Χατζηπαναγή, του Κωφίδη, του Λάκη Παπαϊωάννου, του Καραΐσκου, και των κατά καιρούς προέδρων όπως ο Πέτρος Θεοδωρίδης, ο Βαγγ. Μυτιληναίος, ο Αντώνης Ρέμος, στα χέρια του «κομήτη» Παπαθανασάκη –που προφανώς έχει πάρει το αεροπλάνο για τον Καναδά– έγινε χίλια κομμάτια, με αποτέλεσμα οι μεγάλες στιγμές της ομάδας να αποτελούν γλυκιά ανάμνηση, ανάμνηση που φέρνει δάκρυα στα μάτια και ένα μεγάλο «γιατί;».

Τα «γιατί;» των οπαδών του Ηρακλή δεν είναι δύσκολο να απαντηθούν για όσους παρακολουθούν τα πεπραγμένα στο ποδόσφαιρο και κυρίως για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Το ότι οι τελευταίοι –με κάποιες εξαιρέσεις– κάνουν τον «Κινέζο» σε όλα τα καυτά θέματα του ποδοσφαίρου δεν πρέπει να παραξενεύει κανέναν. Σχεδόν όλοι ασχολούνται με τους μεγαλοπαράγοντες που ενισχύουν τα οικονομικά τους, τους αβαντάρουν και κάνουν το κορόιδο σε θέματα επιβίωσης του ποδοσφαίρου. Έτσι, το γεγονός ότι παρανόμως υποβιβάστηκε ο Ηρακλής (λόγω μη αδειοδότησης) και στην συνέχεια παρανόμως δεν προβιβάστηκε ο Άρης (με τα γνωστά παιγνίδια του Βασίλη Γκαγκάτση και κάποιων άλλων), παρανόμως και ποινικά κολάσιμος παραιτήθηκε ο Ηρακλής (βλέπε Παπαθανασάκης) από τον έφεση στην απόφαση της Super League για κατάταξη του Ηρακλής στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, ήταν απλά κάποιες παρανομίες που με την αβάντα των ηγητόρων της Super League, την μουγκαμάρα των ΜΜΕ, την αδιαφορία των μεγαλοπαραγόντων, τις κοντόφθαλμες και αλόγιστες αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων (που έχουν στελεχωθεί από τακτικούς δικαστές αλλά έχουν ξεπεράσει σε λανθασμένες αποφάσεις ακόμη και τους δικηγόρους των ομάδων που παλαιότερα στελέχωναν τις επιτροπές αυτές), μπήκαν στα κάτω συρτάρια του ποδοσφαίρου.

 

Θ’ ακολουθήσουν κι άλλοι τον «Γηραιό»

 

Το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια την τύχη του Ηρακλή είχαν ακολουθήσει και άλλες μεγάλες ομάδες, όπως ο Άρης, ο ΟΦΗ, δεν φαίνεται να απασχόλησε κάποιους από τους πραγματικούς υπεύθυνους για την κατάσταση αυτή του ποδοσφαίρου μας.

Η αρχή έγινε το 2006 με την δημιουργία της Super League. Τα μεγάλα λόγια του «Τζίγκερ» του Ντέμη, του Πηλαδάκη, του Μπέου, του Πέτρου Κόκκαλη για νέο «Ελντοράντο» στο ποδόσφαιρο, αφού οι μικρότερες ομάδες θα ενισχύονταν κάθε χρόνο από την Super League, όπως έταζαν, έμειναν στα λόγια. Όλους τους προαναφερόμενους κυρίους σήμερα τους ψάχνουμε και δεν τους βρίσκουμε.

Τα αποτελέσματα της δημιουργίας της Super League και της αποκοπής του ομφάλιο λώρου με τις ομάδες Β΄ και Γ΄ Εθνικής έγιναν αμέσως ορατά.

Χωρίς χορηγούς, εισπράξεις και στήριξη από το κράτος, στην αρχή διαλύθηκε η Γ΄ Εθνική και στη συνέχεια άρχισαν να φεύγουν από το πρωτάθλημα και ομάδες της Β΄ Εθνικής. Οι ομάδες της Super League πήραν κάποια λεφτά παραπάνω, στρογγυλοκάθισαν σε αυτά, χωρίς να κοιτάξουν κάποια περαιτέρω βελτίωση των παραμέτρων που θα έδιναν ώθηση στο πρωτάθλημά τους.

Πρόσφατα, ενώ υποστήριζαν κατ’ αρχάς να μειώσουν τον αριθμό των ομάδων σε 14, ίσως και σε 12, σύμφωνα με τα πορίσματα της Deloitte –πορίσματα για τα οποία διέθεσαν και σημαντικά κονδύλια προς την συμβουλευτική εταιρεία– στην συνέχεια οι μεν «μικροί» πάτησαν πόδι για να μην μειωθεί ο αριθμός των ομάδων, οι δε «μεγάλοι» συμφώνησαν ή δεν αντέδρασαν για να διατηρήσουν τις συμμαχίες τους με τους μικρούς.

Η ΕΠΟ των Δρόσου, Μπάρτζη, Δέδε και Βρύζα, αντί να πατήσει πόδι και να απαιτήσει την μείωση των ομάδων μέσω της προκήρυξης της Super League, κοίταξε πώς την επομένη των εκλογών θα διατηρηθούν τα «μεροκάματα» που έπαιρνε ως Επιτροπή Εξομάλυνσης –είδαμε την εξομάλυνση στο ελληνικό ποδόσφαιρο– και όχι πώς θα ανέβει η στάθμη του ποδοσφαίρου.

 

Όχι στα play off και play out

 

Σίγουρα τα περσινά play off ήταν μια αποτυχία. Γιατί; Μα επειδή δεν συμπεριλαμβανόταν ο πρωταθλητής. Φέτος που ήταν η χρυσή ευκαιρία να προσδιοριστούν play off με την συμμετοχή του πρωταθλητή, οι μεν μεγάλοι –κυρίως οι Σαββίδης, Μαρινάκης– δεν ήθελαν, οι δε μικροί συγκατένευσαν αλλά με την προϋπόθεση να μην υπάρξουν play out και να μην μειωθούν οι ομάδες. Μιλάμε για κανονική συνδιαλλαγή με θεατές την ΕΠΟ και την ΓΓΑ.

Έτσι, χωρίς σημαντικούς αγώνες στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από κάποιο σουηδικό καφενείο, ο Ολυμπιακός με έσοδα 80 εκατ. ευρώ το 2017 δεν ασχολήθηκε με τους «πεινασμένους», ο Παναθηναϊκός είχε τα γνωστά προβλήματα με την αποχώρηση των Μπεργκ, Κλωναρίδη και Ζέκα, του γύρισε την πλάτη και η τύχη στο ματς με την Μπιλμπάο, και η ΑΕΚ, κερδίζοντας –με τον ΠΑΟΚ– τις εκλογές στην ΕΠΟ και έχοντας εκλέξει τους μισούς συμβούλους της Ομοσπονδίας και γενικό κουμανταδόρο τον Αλέξη Δέδε,  πέτυχε τον στόχο της να μπει στους ομίλους του Europa League. Δεν καιγόταν για play off, που στο κάτω-κάτω πέρσι της στοίχισαν και 3 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών…

Τα εισιτήρια με την έναρξη της φετινής σεζόν είχαν αναιμικό ύψος. Την 1η Αγωνιστική έγιναν σε γήπεδα συνολικής χωρητικότητας 35.673 θέσεων, κόπηκαν συνολικά 7.267 εισιτήρια, ενώ την δεύτερη επί συνολικής χωρητικότητας 55.761 θέσεων κόπηκαν συνολικά 16.502 εισιτήρια. Τόσο καλά… Τα δε έσοδα από χορηγούς έχουν άκρως σημαντική πτώση. Η NOVA γλίτωσε πάνω από 10 εκατ. ευρώ ετησίως, αφού δεν υπάρχουν play off. Γενικότερα, αντί να πηγαίνουμε μπροστά, βαδίζουμε ολοταχώς προς τα πίσω…

 

Οι υπουργοί που σφύριζαν αδιάφορα

 

Την μεγαλύτερη ευθύνη για την κατρακύλα αυτή έχουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Και επειδή η κατηφόρα δεν άρχισε μόνο από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μεγάλη ευθύνη φέρουν και οι προηγούμενοι υπουργοί που για να τα έχουν καλά με τους μεγαλοπαράγοντες έκλειναν τα μάτια μπροστά στα μεγάλα προβλήματα του ποδοσφαίρου, κυρίως στα θέματα Διαιτησίας και Αθλητικής Δικαιοσύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως είχε την μεγάλη ευκαιρία να κάνει την διαφορά. Ξεκίνησε καλά με τον Σταύρο Κοντονή να λύνει το θέμα της Αθλητικής Δικαιοσύνης, τοποθέτησαν τακτικούς δικαστές και με τροπολογία να καταργεί το αυτοδιοίκητο που είχε κάνει τους Γκαγκάτσηδες, Πιλάβιους, Σαρήδες, Γκιρτζίκηδες, και Τζανόπουλους κράτος εν κράτει. Όταν όμως με την προσφυγή του Βίκτορα Μητρόπουλου, το διαιτητικό δικαστήριο με στελέχωση από αρεοπαγίτες και προέδρους Εφετών αποφάσισε να γίνουν εκλογές σε δύο μήνες με εκλέκτορες, δηλαδή με 400 ψήφους για την εκλογή του Δ.Σ. της ΕΠΟ, ο Κοντονής έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια την απόφαση και κάλεσε μέσω του Θεόδωρου Θεοδωρίδη τον δακτυλοδεικτούμενο στην Κύπρο Κωστάκη Κουτσοκούμνη να εξομαλύνει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω Θόδωρου Θεοδωρίδη, έβαλε τον ανεπαρκή –φάνηκε στις τηλεοπτικές άδειες– Γιάννη Δρόσο, και τον άγνωστο δικηγόρο Μπάρτζη, και οι Μελισσανίδης και Ιβάν τους Δέδε και Βρύζα. Κάποιος έβαλε το χεράκι του για τον Γέροντα που δύο μήνες μετά τα βρόντηξε, αφού κατάλαβε σε ποιο τσίρκο τον είχαν τοποθετήσει.

Η Επιτροπή Εξομάλυνσης –μακράς πνοής, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σταύρου Κοντονή– μέσω Κουτσοκούμνη  φρόντισε να τοποθετήσει τον Βασίλη Γκαγκάτση διευθύνοντα σύμβουλο στην Super League, τον Ιάκωβο Φιλιππούση στην ΕΠΟ, και να εκδιώξει όσους όσοι δεν επιθυμούσαν να στελεχώσουν το προσωπικό της ΕΠΟ, όπως οι Παυσ. Παπανικολάου, Χρ. Υφαντής και Φαρφαρέτης.

Τα μεγάλα όμως γεγονότα που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια το ποδόσφαιρο σε μεγαλύτερη ανυποληψία έγιναν επί θητείας Γιώργου Βασιλειάδη.

Και εξηγούμεθα. Είναι γνωστό ακόμη και σ’ αυτούς που δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια οι εκλογές της ΕΠΟ χειραγωγούνται. Τα «πακέτα» με τα «τούβλα» πάνε κι έρχονται και κάποιοι –όχι όλοι– πρόεδροι ενώσεων ανά τέσσερα χρόνια έπαιρναν κι ένα νέο εφάπαξ. Όταν οι 55 ψήφοι των ενώσεων έγιναν 181, πρόεδρος κορυφαίας ομάδας στο ελληνικό ποδόσφαιρο απογοητευμένος είχε δηλώσει στην «Α» ότι «τώρα αντί να πληρώνουμε έναν απατεώνα, θα πληρώνουμε τρεις».

Στο διάστημα της διακυβέρνησής του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως αταλάντευτη δέσμευση για το ποδόσφαιρο. Ποιος δεν θυμάται τις δεκάδες εμφανίσεις της πλουμιστής κας Αυλωνίτου και του μπιφτεκοφάγου κ. Κωνσταντινέα, που έσκιζαν τα ρούχα τους τονίζοντας με έμφαση ότι θα καταργηθούν τα πακέτα και οι εκλογές θα γίνονται με 4.000 ψηφοφόρους,  δηλαδή με όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία.

Στους υπολογιστές τους όμως δεν είχαν υπολογίσει την παρέμβαση του Θόδωρου Θεοδωρίδη. Βλέποντας ο γ.γ. της UEFA ότι με 400 ή 4.000 ψήφους χάνεται η μπάλα γι’ αυτόν, αφού δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει Δ.Σ. της επιρροής του, μιλώντας καθημερινά με τον υπουργό Γιώργο Βασιλειάδη, τον έπεισε ότι είναι επιθυμία της UEFA οι εκλογικές ψήφοι αντί να είναι 400 σύμφωνα με τον νόμο Ορφανού, να γίνουν μόλις 71(!!).

Επικαλέστηκε μάλιστα ότι αύξηση του αριθμού των εκλεκτόρων θα σήμαινε επέμβαση του κράτους στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ!!!

Ο Γ. Βασιλειάδης, παρ’ ότι νομικός, είναι πλήρως αδαής με τα ποδοσφαιρικά διεθνώς δρώμενα.

Η FIFA και η UEFA δεν επιθυμούν ανάμειξη του κράτους στις εκλογικές διαδικασίες. Αν οι εκλέκτορες ήταν 400 ή 1.000 ή 4.000 και τις εκλογές τις διενεργούσε η ΕΠΟ, ποια ανάμειξη μπορούσε να έχει το κράτος;

Αντί λοιπόν ως υπεύθυνος υπουργός να σηκώσει το ανάστημά του και να νομοθετήσει έτσι, ώστε να σταματήσουν τα «πακέτα», και τα ευρώ να αλλάζουν χέρια σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, επέτρεψε στην Γ.Σ. της ΕΠΟ να γίνουν οι εκλέκτορες 71…

Προφανώς, λόγω της οικονομικής κρίσης δεν ήθελε οι παράγοντες να ξοδεύονται…

Ακόμα, όταν το θέμα της μείωσης των ομάδων έπρεπε μέσω της προκήρυξης να έχει περατωθεί πριν από τις 30 Ιουνίου, επέτρεψε ως συνταγματικός επόπτης η προκήρυξη να εγκριθεί στις 18 Αυγούστου, δηλαδή μία ημέρα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος!

Υπάρχει και το θέμα της παράνομης πρόσληψης του συνδαιτυμόνα του Βασίλη Γκαγκάτση στην Super League. Αλλά αυτό θα μας απασχολήσει σε άλλο ρεπορτάζ, γιατί έχει πολλή ουσία και ακόμα πιο πολύ παρασκήνιο.

Συνοψίζοντας βλέπουμε ότι οι παράγοντες είτε μεγάλων είτε μικρών είναι κατώτεροι των περιστάσεων, κοιτάζουν μόνο πώς θα βγάλουν την χρονιά χωρίς να ξοδεύονται, οι υπουργοί εξακολουθούν να υποκλίνονται στην δυναμική των ΜΜΕ και την επαφή που έχουν οι παράγοντες με τους ηγήτορες της κυβέρνησης. Με την σειρά τους οι φίλαθλοι γυρίζουν την πλάτη, οι χορηγοί το βάζουν στα πόδια, τα κανάλια σε λίγο όχι μόνο δεν θα δίνουν αλλά θα απαιτούν λεφτά για να δείξουν κάποιον αγώνα, με αποτέλεσμα η κατρακύλα να συνεχίζεται μέχρι να πιάσουμε πάτο. Άλλωστε, ελάχιστα απέχουμε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα