Οι Κινήσεις ζητούν σύγκληση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ και εκλογή μελών από τη βάση

Ο δρόμος της ενοποίησης των κομμάτων και των κινήσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάθε άλλο παρά είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Ήδη οι ενστάσεις είναι αρκετές και τώρα έρχονται να προστεθούν και οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, οι οποίοι ζητούν “να συγκληθεί άμεσα το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της ΔΗΣΥ, για να συζητήσει την πορεία της, λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα δεδομένα και τις προτάσεις μας», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των «Κινήσεων Πολιτών» Νίκος Διακουλάκης, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Γιάννης Τούντας.

Και όπως τονίζουν: “Οι πρόσφατες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δημιουργούν ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν θέλουμε να εμπλακούμε στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, αλλά είμαστε, από θέση αρχής, υπέρ των δημοκρατικών διαδικασιών και του διαλόγου. Η εξαγγελία τριών Συνεδρίων (ΔΗΣΥ, ΠΑΣΟΚ, Ιδρυτικό) σε μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς προηγούμενη συζήτηση και συντονισμό, δημιουργεί τον κίνδυνο να κυριαρχήσουν την επόμενη περίοδο οι προσυνεδριακές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ και να υποβαθμιστεί το Συνέδριο της ΔΗΣΥ.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ανταποκριθούμε στο επίμονο αίτημα των πολιτών για ενότητα και ανανέωση όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά και σε ένα σύγχρονο πολιτικό λόγο της σοσιαλδημοκρατίας, ένα προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και προτάσεων για τα προβλήματα του τόπου, μια νέα πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορές που θα αφήνουν πίσω τις παθογένειες και το μοντέλο των πελατειακών και αρχηγικών κομμάτων.

Επείγει η δημιουργία ενός νέου τύπου κόμματος με δημοκρατική λειτουργία των οργάνων, συμμετοχικές διαδικασίες, προγραμματισμό, απολογισμό, διαφάνεια, έλεγχο και λογοδοσία. Πρέπει να αρχίσει άμεσα ο διάλογος για να οδηγηθούμε, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, σε ένα ουσιαστικό Συνέδριο δημιουργίας του νέου πολυτασικού κόμματος. Όλα τα κόμματα και οι κινήσεις να δεσμευτούν ότι θα ολοκληρώσουν μέχρι τότε τις δικές τους εσωτερικές διαδικασίες.

Η ΔΗΣΥ οφείλει να πρωτοστατήσει σε αυτό, με βάση τις ιδρυτικές της εξαγγελίες, τις οποίες οφείλει να υπηρετεί με συνέπεια και συνέχεια. Προτείνουμε να συσταθεί στη ΔΗΣΥ Ομάδα Επαφής για άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου και συνδιαμόρφωσης οδικού χάρτη προς το Ιδρυτικό Συνέδριο με τις άλλες δυνάμεις και στελέχη εκτός ΔΗΣΥ που πραγματικά ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.

Το Ιδρυτικό Συνέδριο θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων και ανοιχτό στην κοινωνία, με άμεση εκλογή συνέδρων από το Μητρώο Μελών του νέου φορέα που πρέπει να ανοίξει άμεσα. Το Συνέδριο αυτό θα αποφασίσει νέο τίτλο, νέο σύμβολο, πρόγραμμα, καταστατικό, εκλογή Κεντρικού Πολιτικού Οργάνου, για να ακολουθήσει η εκλογή ηγεσίας από τη βάση της παράταξης.

Θεωρούμε ότι, από τη σύνθεση και το χαρακτήρα του, το Συνέδριο της ΔΗΣΥ τον Ιούνιο δεν είναι Συντακτικό όπως είχε εξαγγελθεί, αλλά προγραμματικό-οργανωτικό, με αντικείμενο την περαιτέρω επεξεργασία των προγραμματικών προτάσεων της ΔΗΣΥ και του οδικού χάρτη για το Ιδρυτικό Συνέδριο. Επίσης, για το μεταβατικό διάστημα μέχρι το Ιδρυτικό Συνέδριο του χώρου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση της ΔΗΣΥ, κεντρικά και περιφερειακά με θεσμοθέτηση αποφασιστικού Κεντρικού Συμβουλίου, ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών και της διαφάνειας με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ύστερα από ουσιαστική διαβούλευση και την καθιέρωση ενός νέου συμβόλου που δεν θα περιλαμβάνει τους επιμέρους πολιτικούς φορείς”. 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα