Οι λαοί γυρνάνε την πλάτη τους στη σημερινή Ε.Ε.

Κι όμως δεν είναι η Άνγκελα Μέρκελ η μεγάλη νικήτρια των εκλογών. Δυστυχώς για τη Γερμανία, δυστυχώς για την Ελλάδα, δυστυχώς για την Ευρώπη! Η τρίτη θέση –που όπως δείχνει το exit poll- κατακτά το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) είναι μία ακόμη μεγάλη νίκη του ευρωσκεπτικισμού.

άρθρο του Κώστα Παπαδόπουλου

Τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων τα τελευταία χρόνια –από το 2015 κι έκτοτε- δείχνουν ξεκάθαρα πως οι πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το –κάποτε- όραμα της ενωμένης Ευρώπης σήμερα ηχεί ως κακόγουστο αστείο, σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση που ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τη Βρετανία (σ.σ. το Brexit της Τερέζα Μέι), σε μία Γερμανία που οι νοσταλγοί των ναζί είναι τρίτο κόμμα, σε μία Γαλλία που η Μαρίν Λεπέν έφτασε να διεκδικεί την Προεδρεία της χώρας! Για να μην σχολιάσουμε τα του οίκου μας, όπου ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών «γοητεύτηκε» από την ακραία λαϊκίστικη ρητορική των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου!

Εάν όντως στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι πολιτικοί ταγοί ανησυχούν, οφείλουν να διερωτηθούν: τι φταίει;

Οι Βρυξέλλες, εκεί που χτυπά η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι για όλο και περισσότερους πολίτες η πηγή του κακού. Μία πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού Κέντρου Ερευνών «Pew», έδειξε πως σχεδόν ένας στους δύο Ευρωπαίους πολίτες εκφράζει αρνητική άποψη για την «ευρωπαϊκή οικογένεια». Πρώτη στη συγκεκριμένα έρευνα –με ποσοστό 71%- ήταν η Ελλάδα, κάτι που μπορεί να αποδοθεί και στη μακροχρόνια περιπέτεια των μνημονίων και πολιτικών λιτότητας. Όμως δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το 61% των Γάλλων, το 49% των Ισπανών, το 48% των Γερμανών, το 44% των Σουηδών κ.ά.

Κακά τα ψέματα, η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο έχει τροφοδοτηθεί τόσο από την αύξηση της μετανάστευσης σε όλη την Ε.Ε. όσο και από την οικονομική κρίση εντός της Ευρωζώνης. Τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλλει η τρόικα έχουν οδηγήσει στην αύξηση τόσο της άκρας Αριστεράς, όσο και της άκρας Δεξιάς. Και οι δύο πλευρές επωφελούνται από τη σύγχυση και την άγνοια που επικρατεί.

Μπορεί λοιπόν να αλλάξει ρότα η Ευρώπη; Η απάντηση είναι «πρέπει».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα