Οι μαγκιές κοστίζουν ακριβά

Τηλεοπτικά Super League

Η αποφράδα ημέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ημερομηνία την 12η Φεβρουαρίου 2018. Η Forthnet (NOVA) ανακοίνωσε την απόφασή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ότι δεν θα ενδιαφερθεί περαιτέρω για την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων του πρωταθλήματος με τη μορφή της κεντρικής διαχείρισης, όπως συνέβαινε ως φέτος, αλλά πλέον θα διαπραγματευθεί απευθείας με τους συλλόγους των οποίων επιθυμεί να αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της μετάδοσης των εντός έδρας αγώνων τους.

Τι σημαίνει αυτό; Το μαξιλάρι των 1,5-2 εκ. ευρώ που είχαν οι μικρομεσαίες ομάδες, παύει να υπάρχει από τη νέα σεζόν 2018-19 και κάθε αγώνας τους, αν κι εφόσον παρουσιάζει ενδιαφέρον θα πωλείται ξεχωριστά. Πλέον δεν θα υπάρχει η υποχρέωση οι αγώνες που δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον, είτε γιατί μια ομάδα έχει υποβιβαστεί, είτε γιατί δεν έχει ουσιαστικούς στόχους και είναι βαθμολογικά αδιάφορη, να καλύπτονται τηλεοπτικά.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι η NOVA να κάνει συμφωνίες ξεχωριστές με τις «μεγάλες» ομάδες και να τους δώσει περισσότερα χρήματα, απ’ ό,τι θα έπαιρναν με την κεντρική διαχείριση. Έτσι, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ θα λύσουν το πρόβλημά τους, και με τον καλύτερο τρόπο μάλιστα. Την ίδια ώρα, ο Ατρόμητος, η Λάρισα, ο Παναιτωλικός, ο ΠΑΣ κ.λπ. θα ψάχνουν για τηλεοπτική στέγη. Ποιος θα τους δεχτεί και πόσα θα πληρώσει, όταν υπάρχει το οδυνηρό παράδειγμα του 2009, όταν ολόκληρος ΣΚΑΪ είχε αγοράσει το ένα ματς του Σαββάτου για τρία χρόνια, και στο τέλος του πρώτου χρόνου έβαλε λυτούς και δεμένους να λυθεί η σύμβαση αζημίως για τα υπόλοιπα δύο χρόνια, αφού έμπαινε μέσα μέχρι τον λαιμό; Το ίδιο είχε πάθει και o Alpha Digital το 2001, που είχε τα δικαιώματα 15 ομάδων Α΄, Β΄ και Γ΄ Εθνικής (ΑΕΚ, Γιάννινα, Ολυμπιακός, Πανιώνιος, Παναχαϊκή, ΠΑΟΚ, Προοδευτική, Skoda Ξάνθη, Εθνικός Αστέρας, Πανσερραϊκός, Απόλλων Καλαμαριάς, Ατρόμητος Αθηνών, Φωστήρας, Παναιγιάλειος και Μαρκό)  κι έναν χρόνο μετά τα επέστρεψε, αφού έμπαινε μέσα με τα τσαρούχια.

Τα οικονομικά στα ποδοσφαιρικά μεγέθη μετά την δραματική αυτή εξέλιξη θα παρουσιάσουν πτώση της τάξης του 70-80%. Μια μικρομεσαία ομάδα εκεί που θα πούλαγε έναν καλό ποδοσφαιριστή της 200.000-400.000 ευρώ, θα τον «σκοτώνει» πλέον με 50.000-70.000 ευρώ, προκειμένου στοιχειωδώς να επιβιώσει. Τα δε συμβόλαια των ποδοσφαιριστών θα περιλαμβάνουν μόνο το βασικό μισθό. Οι επιπτώσεις από την κατάρρευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα είναι πολυποίκιλες.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Βέβαια δεν περιμένουμε να πάρουν πάνω τους τις ευθύνες οι πρωτεργάτες που έβαλαν σε αυτή την περιπέτεια όλες τις μικρομεσαίες ομάδες. Κατά την άποψή μας, το αμέσως προσεχές διάστημα οι ομάδες θ’ αλλάξουν πλεύση και από…καβάλα στο άλογο, θα μιμηθούν το άλογο και θα σταθούν στα…4 μπας και τις λυπηθεί η NOVA.

Αλλά και η NOVA σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να κάνει πίσω, γιατί και αυτή δεν τη συμφέρει ένα αποδυναμωμένο πρωτάθλημα. Αρκεί βέβαια όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις που είχαν επισημάνει οι εταιρείες που μελέτησαν το πρόβλημα(DELOITTE, Price Waterhouse), να εφαρμοστούν. Nα μειωθούν οι ομάδες σε 14 και να διεξάγονται αγώνες playoff για τον πρωταθλητή και τις ομάδες του Europa League και playout γι’ αυτές που θα υποβιβαστούν.

Η «Α» ήταν η μόνη που είχε δει τη λακκούβα πριν ακριβώς από έναν μήνα. Προφητικά στο ρεπορτάζ της που είχε τίτλο «Ο θάνατος του εμποράκου», σκιαγράφησε την όλη εξέλιξη. Αντί λοιπόν τότε να επικρατήσει η λογική, κυριάρχησαν οι άναρθρες κραυγές ματσωμένων δικηγόρων και «ιστορικών» παραγόντων, που μέχρι σήμερα ο φίλαθλος κόσμος τους θυμάται από τα ποδοσφαιρικά τους αποφθέγματα.

Η Super League κινδυνεύει πλέον ν’ ακολουθήσει τον δρόμο της Football League, που κυνηγάει το ευρώ με το τουφέκι. Η απόσταση μεγάλων και μικρών θα καταστεί χαοτική και τα παιχνίδια που θα έχουν ενδιαφέρον θα περιοριστούν στο ελάχιστο. Η οικονομική καταστροφή των μικρομεσαίων είναι προ των πυλών. Θα γίνει το θαύμα για να επιστρέψουν στην κανονικότητα; Πλέον οι ομάδες είναι με την πλάτη των τοίχο και θα κυνηγάνε τη NOVA…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα