Οι… μαθουσάλες του Champions League!

Εβδομάδα ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πανδαισίας είναι αυτή που ξεκίνησε, γεγονός που δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν λάτρη του αθλήματος, σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη.

Το Champions League, ή Κύπελλο Πρωταθλητριών για τους παλιότερους, αποτυπώνει τη δυναμική του αθλήματος και την απήχηση που τυγχάνει στις λαϊκές μάζες. Πρόκειται για την κορυφαία διοργάνωση, η συμμετοχή στην οποία αποτελεί όνειρο για κάθε ομάδα, για κάθε ποδοσφαιριστή, για κάθε προπονητή. Εμείς θα ασχοληθούμε με τους… μαθουσάλες της διοργάνωσης, δηλαδή τις «ιερές μορφές» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, οι οποίοι κόσμησαν και – ορισμένοι – κοσμούν ακόμη και τώρα με την παρουσία τους, την – έτσι και αλλιώς – φωτεινή διοργάνωση.

1)Φραντσέσκο Τότι, 38 ετών
Ο Ιταλός ηγέτης της Ρόμα επανήλθε στο Champions League και παρότι διανύει το 38ο έτος της ζωής του, εμφανίζεται έτοιμος να γράψει και πάλι ιστορία. Ακμαίος, ηγετικός, παντοτινός κίνδυνος για τις αντίπαλες εστίες και ο πλέον… μαθουσάλας της φετινής διοργάνωσης!

2)Φρανκ Λάμπαρντ, 34 ετών
Η μεταγραφή του στη Νέα Υόρκη φάνηκε να «κλείνει» το κεφάλαιο «Champions League» στην καριέρα του. Ωστόσο, η μοίρα το έφερε έτσι, ώστε να αγωνιστεί ξανά στη μεγάλη αυτή διοργάνωση, όχι όμως με την Τσέλσι, στην οποία αγωνίστηκε για μία και πλέον δεκαετία, αλλά με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι, όπου αγωνίζεται δανεικός από τους Νεοϋορκέζους, μέχρι να αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής στο MLS.

3)Ραούλ
Ο Ισπανός, συνώνυμο της «μηχανής γκολ» στο χώρο του ποδοσφαίρου, αγωνίστηκε στο Champions League με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και της Σάλκε, μέχρι και την απόσυρσή του από τους αγωνιστικούς χώρους, διατηρώντας όμως, ακόμη και σήμερα, τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης.

4)Φράνκο Μπαρέζι
Ο «θεμέλιος λίθος» στην αμυντική γραμμή της Μίλαν, ο οποίος, με την παρουσία του, προσέδωσε άλλη διάσταση στη λειτουργία της άμυνας, συνεχίζοντας τη μεγάλη σχολή των κεντρικών αμυντικών που οργανώνουν το παιχνίδι και εξελίσσονται σε ηγέτες. Ίσως να ήταν ο τελευταίος των υπέροχων παικτών τύπου Ματέους, Μπεκενμπάουερ και Ζάετς.

5)Χαβιέρ Ζανέτι
Ο μεγάλος άσος της Ίντερ, ο οποίος αποσύρθηκε πρόσφατα από την ενεργό δράση, αγωνιζόταν μέχρι τα… 40 του χρόνια στη μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση, κερδίζοντας μάλιστα και μία κούπα, σε ηλικία 37 ετών.

6)Αλφρέντο Ντι Στέφανο και Φέρεντς Πούσκας
Οι δύο μύθοι της Ρεάλ Μαδρίτης και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, οδήγησαν τη «βασίλισσα» στην κατάκτηση μεγάλων διακρίσεων και αγωνίζονταν μέχρι και στα 33 τους χρόνια στη μεγάλη διοργάνωση, σε μία εποχή που οι ποδοσφαιριστές αποσύρονταν πολύ νωρίτερα.

7)Κλάρενς Ζέεντορφ
Ο Ολλανδός έχει κερδίσει τέσσερα Champions League, με τρεις διαφορετικές ομάδες, ενώ αγωνιζόταν στη διοργάνωση σχεδόν μέχρι τα 40 του.

8)Ντιντιέ Ντρογκμπά
Ο Ιβοριανός που αγωνίζεται ακόμη στο Champions League, με τη φανέλα της Τσέλσι, επιμένοντας να αποδίδει σε υψηλό επίπεδο.

9)Αντρέα Πίρλο
Ένα ακόμη μεγάλο όνομα, που αν και βρίσκεται σε… προχωρημένη ηλικία, παραμένει στην ενεργό δράση και κοσμεί τη μεγάλη διοργάνωση.

10)Πάολο Μαλντίνι
Ηγέτης, πολυνίκης, με πολλές ιδιαιτερότητες και όνομα με ιστορία από τον πατέρα του. Ο Μαλντίνι έφτασε μέχρι τα 39 του και αγωνιζόταν σε κορυφαίο επίπεδο.

11)Λόταρ Ματέους
Τι να πει κανείς για τον μεγάλο Γερμανό άσο. Ο διεθνής παίκτης, που αγωνιζόταν μέχρι τα 38 του, ξεκίνησε ως «δεκάρι» και στα τελευταία χρόνια της καριέρας του έγινε «λίμπερο», αναλαμβάνοντας ανάλογο ρόλο ηγέτη.

12)Πολ Σκόουλς
Ο φλεγματικός Άγγλος, που αναδείχθηκε από την ακαδημία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και για πολλά χρόνια αποτέλεσε εμβληματική φιγούρα των «κόκκινων διαβόλων» και του Champions League.

13)Ρομπέρτο Κάρλος
Ίσως το κορυφαίο αριστερό μπακ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Χαρακτηριστικό του ήταν η… βολίδα που εξαπέλυε με το αριστερό του πόδι και οι εκπληκτικές εκτελέσεις φάουλ, τις οποίες αξιοποίησε στο μέγιστο βαθμό στη Ρεάλ Μαδρίτης.

14)Φίλιπο Ιντζάγκι
Ο άνθρωπος που έκανε τη… μισή ευκαιρία, γκολ. Φόβος και τρόμος για τις αντίπαλες εστίες, αγωνίστηκε μέχρι τα 37 του στη διοργάνωση, ενώ πλέον, συνεχίζει την πορεία του στους πάγκους, ως προπονητής της Μίλαν.

15)Πιέτρο Βιέρκοβουντ
Ο Ιταλός αμυντικός αγωνιζόταν μέχρι τα 37 του και πρωταγωνίστησε στη διοργάνωση με τη φανέλα της Γιουβέντους.

16)Ράιαν Γκιγκς
Αιώνια πιστός στη φανέλα και στην ιδέα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αγωνιζόταν μέχρι τα 40 του χρόνια στο Champions League και πλέον συνεχίζει ως βοηθός προπονητή του Λουίς Φαν Γκάαλ, πάντα στους «κόκκινους διάβολους».

17)Χένρικ Λάρσον
Αν υπάρχει ένας Σουηδός που να ξεπερνά σε επιδόσεις και διασημότητα τον πολύ Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, αυτός είναι ο Χένρικ Λάρσον. Ιδιαίτερος παίκτης, αθόρυβος και αποτελεσματικός, αγωνίστηκε με την Μπαρτσελόνα και κέρδισε τον τίτλο του 2006.

18)Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τεράστια αμυντική φυσιογνωμία, ο παίκτης που αποτέλεσε την κολόνα της Γιουβέντους στα μετόπισθεν και την οδήγησε στην κατάκτηση του τροπαίου, το 2003, αγωνίστηκε μέχρι και στα 37 του, πάντα σε υψηλό επίπεδο.

19)Έντγουιν Φαν ντερ Σάαρ
Ο Ολλανδός πορτιέρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (κυρίως), που αποσύρθηκε στα 40 του, ξεκινώντας τη μακρά του πορεία στη διοργάνωση από τα 24 του, με τον Άγιαξ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα