Οι προκλήσεις της εκπαίδευσης στην Ευρώπη του αύριο

«Τα πεδία της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα και κατά την επόμενη δεκαετία. Έχουν αναγνωριστεί ως βασικοί παράγοντες στο πλαίσιο της στρατηγικής Ευρώπη 2020 για την αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που επηρεάζει τις ευρωπαϊκές χώρες, για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας και για τη στήριξη της κοινωνικής ισότητας και της κοινωνικής ένταξης.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα Erasmus+ σηματοδοτεί ένα πρόγραμμα της Ε.Ε. στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού για την περίοδο 2014-2020, έχοντας ως προτεραιότητα να βοηθηθούν οι νέοι ώστε να μεταβούν από το ένα στάδιο της εκπαίδευσης στο επόμενο και, τελικά, στην εργασία.

Αυτό είναι τελικά και το ζητούμενο. Να προσφέρουμε στους νέους μας τα εχέγγυα για μια ποιοτική ζωή και εργασία. Αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα για την Ευρώπη. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο η Ευρώπη μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το Erasmus + ανταποκρίνεται σε αυτή την πρόσκληση. Προσφέρει μια νέα εταιρική σχέση μεταξύ όλων των φορέων της εκπαίδευσης, της κατάρτισης της νεολαίας και της εργασίας. Και δίνει σε τέσσερα εκατομμύρια άτομα την ευκαιρία να σπουδάσουν, να καταρτιστούν, να εργαστούν ή να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε άλλη χώρα.

Είναι πολύ σημαντικό η ανάπτυξη κοινωνικού κεφαλαίου μεταξύ των νέων, για μια πιο ενεργή συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι, σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης της Λισαβόνας, που απαιτούν «να ευνοηθεί η συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική ζωή της Ευρώπης».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα