Οι σκανδαλώδεις πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ τής Αλουμίνιον

Είναι προφανές ότι όλες οι μεθοδεύσεις και η τακτική τού «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω» που εφάρμοσε κατά κόρον η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν, αν δεν υπήρχαν πολιτικές πλάτες.

Στη δημοσιογραφική πιάτσα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θεωρείται παραδοσιακός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου, στην πραγματικότητα όμως δύο άλλοι πολιτικοί, ένας προερχόμενος από το κόμμα της Ν.Δ. και ένας από το ΠΑΣΟΚ, ήταν αυτοί που από τη θέση του αρμόδιου υπουργού τον ευνόησαν σκανδαλωδώς.

Ο πρώτος ήταν ο Χρήστος Φώλιας, ο οποίος ήταν αυτός που ως υπουργός Ανάπτυξης το 2008 υπέγραψε τις υπουργικές αποφάσεις για τον αποχαρακτηρισμό από την ιδιότητα του αυτοπαραγωγού της μονάδας συμπαραγωγής της Αλουμίνιον. Με τον αποχαρακτηρισμό αυτό, η μονάδα της Αλουμίνιον, ενώ είχε επιδοτηθεί και χτιστεί για να καλύπτει τις ανάγκες του εργοστασίου της, θα μπορούσε να πουλάει το ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά σε διπλάσια τιμή απ’ αυτήν στην οποία αγόραζε από τη ΔΕΗ, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το πόσο σκανδαλώδης ήταν η απόφαση αυτή αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, ενώ «κλωθόταν» για μήνες, υπεγράφη Μεγάλη Πέμπτη του 2008, μπας και κατόρθωνε να περάσει στα ψιλά, μετά το αρνί και τα κόκκινα αυγά που θα μεσολαβούσαν. Όσον αφορά δε το πόσο ταγμένος ήταν ο Φώλιας στην Αλουμίνιον, απλά αναφέρουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2009, δηλαδή όταν πια δεν ήταν ούτε καν βουλευτής, κατέθεσε υπέρ της Αλουμίνιον στην τότε διαιτησία μεταξύ αυτής και της ΔΕΗ.

Ο δεύτερος υπουργός-μέγας «ευεργέτης» του Ευ. Μυτιληναίου ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Τι έκανε; Με μια σκανδαλώδη προσθήκη της τελευταίας στιγμής στον νόμο 4001/2011 χαρακτήρισε τη μονάδα συμπαραγωγής της Αλουμίνιον ως μονάδα ΑΠΕ, ή αλλιώς βάφτισε το κρέας ψάρι, έτσι ώστε να πουλάει στη ΔΕΗ το ρεύμα που παράγει σε εγγυημένη τιμή υπερδιπλάσια σε σχέση με αυτή με την οποία αγοράζει από τη ΔΕΗ.

Με άλλα λόγια, το κέρδος των κάποιων εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο για την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ που θέσπισε ο Χρ. Φώλιας με την απόφασή του, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήρθε και το έκανε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια τον χρόνο, (περί τα 55 εκατ. ευρώ ετησίως) εγγυημένα και για μια 20ετία.

Η γενικότερη εύνοια του Μυτιληναίου από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Ο Ευ. Μυτιληναίος παρουσιάζεται ως επιτυχημένος βιομήχανος και μεγάλος επενδυτής στην ιδιωτική ενέργεια, στην πραγματικότητα όμως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής και κραυγαλέας υποστήριξης που είχε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Δεν είναι μόνο οι παραπάνω χτυπητές περιπτώσεις από τον Χρ. Φώλια και τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Γενικότερα ο κυβερνητικός οργανισμός δούλευε πάντα… υπερωρίες, όταν χρειαζόταν κάποια νομοθετική ρύθμιση η μονάδα συμπαραγωγής της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ (είναι πολλές οι υπουργικές αποφάσεις που την αφορούν, από την αναβολή στην επιστροφή των επιδοτήσεων, μέχρι την έκδοση ειδικών λειτουργικών όρων) και πάντα «κοιμόταν» όταν έπρεπε να δώσει εντολές σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ να εισπράξουν τα χρέη της.

Και βέβαια δεν είναι μόνο μέσω των διαφόρων θεμάτων της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ που ευνοήθηκε και επιδοτήθηκε ο Ευ. Μυτιληναίος. Είναι και οι επιδοτήσεις των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο (ΑΔΙ και μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους), όπου και εκεί έχει με διαφορά τη μερίδα του λέοντος.

Και ο λογαριασμός απ’ όλα αυτά στους καταναλωτές

Τα νούμερα, τελικά, απ’ όλη αυτή την «ευεργεσία» είναι ιλιγγιώδη. Κρατηθείτε, μια και ο λογαριασμός καταλήγει σε όλους εμάς, τους απλούς καταναλωτές:

# 145 εκατ. ευρώ από τα δύο «κουρέματα» (2010 και 2013) και το επιδοτούμενο επιτόκιο του χρέους της Αλουμίνιον προς την ΔΕΗ.

# 156,5 εκατ. ευρώ από τις μέχρι σήμερα επιδοτήσεις των μονάδων παραγωγής ρεύματος του Μυτιληναίου μέσω των ΑΔΙ.

# 312 εκατ. ευρώ από τις επιδοτήσεις των μονάδων παραγωγής ρεύματος του Μυτιληναίου μέσω του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους.

# 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 20ετίας (περίπου 50 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο επί 20 χρόνια) από τη διαφορά μεταξύ της εγγυημένης τιμής που εξασφάλισε από Φώλια και Παπακωνσταντίνου η μονάδα συμπαραγωγής της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και της τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς,

Ιδού τα χρήματα για το δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά και για τις μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου στους υπόλοιπους καταναλωτές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα