“Οι “σκληροί” αυξάνουν τον λογαριασμό”

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την ανοιχτή διαπραγμάτευση με τους δανειστές εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι όσο συνεχίζει τη «σκληρή διαπραγμάτευση» τόσο ο λογαριασμός μεγαλώνει.
Σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ η χώρα βρισκόταν ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση, οι τράπεζες ήταν πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες και υπήρχε πρόβλεψη για ανάπτυξης 6% για τη διετία 2015-16.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε ύφεση, νέο μνημόνιο και μέτρα 7,5 φορές περισσότερα σε σύγκριση με τη συμφωνία του 2014. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Ο κ. Τσίπρας παρέλαβε την οικονομία της χώρας ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση.
– Με τις τράπεζες πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες με το Δημόσιο να κατέχει μετοχές αξίας τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ.
– Πρόβλεψη ανάπτυξης 6% για τη διετία 2015-16 με συμφωνία όλων των διεθνών οργανισμών και της Ε.Ε.
– Πρωτογενές πλεόνασμα παρά την αβεβαιότητα του 2ου εξαμήνου 2014 και τις εκβιαστικές εκλογές με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα.
– Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θετικό, παρά τις πολύ υψηλές τιμές, τότε, του πετρελαίου.
– Συμφωνία με την τρόικα για έξοδο από το Μνημόνιο με μέτρα 1,2 δισ. ευρώ και επιπλέον 980 εκ. ευρώ με ρήτρα μη επίτευξης στόχων, το γνωστό e-mail Χαρδούβελη.
Η χώρα ήταν ένα βήμα πριν την έξοδο από την ταπείνωση των μνημονίων και η συμβολή του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα των βουλευτών του και στις 3 κυβερνήσεις που συμμετείχε, κυριολεκτικά ιστορική.
Έμεναν πολλά να γίνουν, αλλά η χώρα έφτανε στο σημείο να αναμετρηθεί πια με τον εαυτό της και όχι με τις απαιτήσεις των δανειστών της. Όσο για το χρέος υπάρχουν ακόμα σε ισχύ οι αποφάσεις του Eurogroup (Νοέμβριος 2012) για την ελάφρυνση του και με ανοιχτό το ζήτημα των περαιτέρω βελτιώσεων. Ο κ. Τσίπρας επί 15 μήνες πορεύεται με το “εγώ διαπραγματεύομαι”.
Τα αποτελέσματα τον διαψεύδουν καθημερινά με εκκωφαντικό τρόπο.
– Η Ελλάδα παραμένει για άλλα 3 χρόνια σε μνημόνιο με υπογραφή του κ. Τσίπρα.
– Οι Έλληνες στερούνται μια από τις τέσσερις θεμελιώδες ελευθερίες που συγκροτούν την Ε.Ε. με τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).
-Οι τράπεζες πέρασαν σε ιδιώτες αντί πινακίου φακής και το Δημόσιο ¨έγραψε¨ ζημιές τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ.
– Η ύφεση επέστρεψε το 2015 για να μείνει και το 2016 επιβαρύνοντας όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη και πάνω απ’ όλους τους πολίτες και την πραγματική οικονομία.
– Το Δημόσιο κήρυξε στάση πληρωμών προκειμένου να εμφανίζει πλεόνασμα.
– Η αβεβαιότητα διώχνει καθημερινά επιχειρήσεις στις γειτονικές χώρες.
Όλα αυτά μαζί με τις τραγικές παλινωδίες και καθυστερήσεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και την πρωτοφανή στα χρονικά της χώρας ανικανότητα των Υπουργών της κυβέρνησης διαμορφώνουν σήμερα το λογαριασμό του κ. Τσίπρα που καλείται να πληρώσει ο Ελληνικός Λαός.
Τα συμφωνημένα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που προωθούνται στη Βουλή έρχονται να προστεθούν σε άλλα 3,6 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ψηφισθεί από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Άθροισμα διετίας 9 δις ευρώ μέτρα που δεν θα υπήρχαν χωρίς τις ακροβασίες των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Συγκρινόμενα με τη συμφωνία του 2014 (1,2 δισ. ευρώ) είναι 7,5 φορές περισσότερα.
Χθες η Κυβέρνηση με το ¨e-mail – Τσακαλώτου¨ μας πληροφόρησε ότι ο λογαριασμός μεγαλώνει με 3 δις ευρώ επί πλέον.
Η έξοδος της χώρας στις αγορές είναι άσκηση για δυνατούς λύτες και όσο για το χρέος επαφιόμαστε στην καλή θέληση των δανειστών μας. Το συμπέρασμα είναι απλό και ξεκάθαρο, όσο ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τη ¨σκληρή διαπραγμάτευση¨ τόσο ο λογαριασμός μεγαλώνει”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα