Οι συμμαχίες του Σταύρου

Τις τελευταίες ημέρες ο Σταύρος Θεοδωράκης προχώρησε σε δύο συναντήσεις που έχουν την δική τους σημασία στην μάχη για την εκλογή αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο επικεφαλής του Ποταμιού την Δευτέρα υποδέχθηκε στην Σεβαστουπόλεως τους εκπροσώπους των «Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία»,  Νίκο Διακουλάκη, Παναγιώτη Ιωακειμίδη και Γιάννη Τούντα, όπου συζήτησαν το πώς πρέπει να είναι ο νέος φορέας, εκφράζοντας το σύνολο των δυνάμεων του χώρου, και ανταλλάχθηκαν απόψεις για την διαδικασία συγκρότησής του, πριν και μετά την εκλογή του αρχηγού.

Η επόμενη έκπληξη ήταν η επίσκεψη του επικεφαλής του Ποταμιού στα γραφεία της ΔΗΜ.ΑΡ., όπου τα είπε με τον πρόεδρό της Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Δύο συναντήσεις με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς με αυτόν τον τρόπο εστάλη ένα μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις για κοινή σύμπλευση κι ενδεχόμενη στήριξη τόσο των Κινήσεων, όσο και της ΔΗΜ.ΑΡ. προς το πρόσωπό του. Ας μην ξεχνάμε ότι και οι δύο σχηματισμοί ήδη έχουν ενημερώσει πως τα μέλη τους θα αποφασίσουν κατά συνείδηση ποιον θέλουν για αρχηγό του νέου φορέα. Άλλωστε, όπως παραδέχονται πολλοί το Ποτάμι, για να εισέλθει στην Βουλή στηρίχθηκε στους ψηφοφόρους που άφησαν την ΔΗΜ.ΑΡ.

Όλοι κατανοούν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι περίοδος εποικοδομητικής σύγκρουσης για τον προοδευτικό χώρο, εκτίμησε με νόημα ο κ. Θεοδωράκης, σε δηλώσεις του μετά το ραντεβού του με τον κ. Θεοχαρόπουλο στα γραφεία της ΔΗΜ.ΑΡ., στην Αγίου Κωνσταντίνου, κατά την οποία, όπως τόνισαν αμφότεροι, διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων σε μία σειρά από θέματα.Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., κοινή διαπίστωση ήταν ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην πολιτική, καθώς υπάρχουν κοινές θέσεις σε πολλά θέματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και πιο συγκεκριμένα η νομική αναγνώριση της αλλαγής φύλου.

Η τακτική του Σταύρου Θεοδωράκη είναι από την μία να αποκτήσει ισχυρές συμμαχίες με όσους δεν μετέχουν ενεργά στην διαδικασία εκλογής, όπως η ΔΗΜ.ΑΡ. και οι Κινήσεις, και από την άλλη να έλθει σε επαφή με τους υποψηφίους, οι οποίοι μάλλον θα αποκλειστούν από τον πρώτο γύρο. Έτσι θεωρούν στο επιτελείο του ότι θα αυξηθούν οι πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο και να έχει εξασφαλίσει ισχυρά ερείσματα στην τελική κόντρα με την Φώφη Γεννηματά.

Ταυτόχρονα, σε όλες τις περιοδείες του ανά την επικράτεια έχει αποφασίσει να παραχωρεί συνεντεύξεις σε δημόσιους χώρους με την συμμετοχή πολιτών, ενώ τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων θα τους συναντά σε δημόσιους χώρους για να περάσει το μήνυμα ότι δεν είναι ο πολιτικός που κρύβεται και κυκλοφορεί με φρουρά. Αυτό θα κάνει και σήμερα στην Πάτρα και αύριο στον Πύργο.

 Στο διαδίκτυο

Ένα άλλο όπλο του επικεφαλής του Ποταμιού είναι το διαδίκτυο. Εκεί η ομάδα του Ποταμιού δίνει τα ρέστα της. Έτσι μετά την συνέντευξη σε νέους δημοσιογράφους από νεολαιίστικες ιστοσελίδες έδωσε απαντήσεις στους χρήστες του twitter. Ορισμένες από αυτές στέλνουν μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις. Ας δούμε κάποιες από αυτές:

* Γιατί θέλετε να γίνετε πρόεδρος της ΔΗΣΥ;«Η ΔΗΣΥ έχει πρόεδρο. Εγώ διεκδικώ την προεδρία του καινούργιου φορέα. Μέσα θα είναι και η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι».

* Με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ τι θα γίνει; Ποιος θα τα πληρώσει;«Κανένα χρέος δεν διαγράφεται. Πρότεινα οι αρχηγοί να εγγυώνται με την περιουσία τους τα χρέη των κομμάτων τους. Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει χρεοκοπημένα κόμματα και πλούσιους πολιτικούς».

* Μετάνιωσες που έδωσες βήμα στον ΓιάνηΒαρουφάκηστο protagon;«Όχι. Στην αρθρογραφία ισχύει το “αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν”. Δεν τον επέλεξα, όμως, για υπουργό».

* Όσοι είναι κατά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας φοβούνται ότι δεν θα είναι αδιάβλητη ή το ότι μέσω αυτής θα αυξηθεί η συμμετοχή;«Προφανώς κάποιοι φοβούνται την μεγάλη συμμετοχή. Νιώθουν σιγουριά μόνο ανάμεσα σε κομματικά μέλη. Φοβούνται τους φίλους».

* Καθημερινά στο Δημόσιο ο πολίτης βασανίζεται. Υπάρχει λύση με τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν κάνουν την δουλειά τους σωστά;«Υπάρχει. Αξιολόγηση από ανεξάρτητη αρχή, απομάκρυνση των ανεπαρκών και επιβράβευση των ικανών».

* Οι υποψήφιοι αρχηγοί που θα χάσουν, θα μείνουν στο νέο κόμμα; Θα γίνει η Φώφη Γεννηματά βουλευτής σου ή εσύ βουλευτής της ΔΗΣΥ;«Το έχω πει χωρίς περιστροφές. Θα σεβαστώ το αποτέλεσμα. Η ηθική μου δεν μου επιτρέπει να σκεφτώ τίποτα άλλο».

* Ποια είναι η θέση του #askStavros για το μέλλον της Ευρώπης και τα 5 σενάρια Γιούνκερ; Είναι πρόκληση μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων;«Ο Γιούνκερ δεν τα είπε άσχημα. Ο Μακρόν τα είπε καλύτερα».

* Με ποιον θα συνεργαστείς; Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ;«Το νέο προοδευτικό Κίνημα με εμένα δεν θα γέρνει. Αριστερά λαϊκίστικες ξέρες και δεξιά συντηρητικοί ύφαλοι».

* Έλεγες: «Όχι σ’ αυτούς που οδήγησαν την χώρα στο αδιέξοδο. Ποιος να τους εμπιστευθεί; Ζουν μόνο για ρουσφέτι και μίζες». Τι άλλαξε;«Επιμένω. Οι άνθρωποι του ρουσφετιού και της μίζας δεν θα έχουν θέση στον νέο φορέα. Είμαι αυτός που αποκάλυψε τους λογαριασμούς του Παπαντωνίου».

* Πόσο «νέος» μπορεί να είναι αυτός ο φορέας, όταν εμπεριέχει μέσα του κάτι τόσο «παλιό»; Το ΠΑΣΟΚ στην συνείδησή μας είναι το παλιό.«Θα υπερασπιστούμε όλα τα σημαντικά και θα συγκρουστούμε με τα αρνητικά. Θα υπερασπιστούμε ΑΣΕΠ, Διαύγεια, είσοδο στο ευρώ. Θα συγκρουστούμε με πελατειακό κράτος».

* Γιατί έγινες πολιτικός;«Δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα. Αλλά ποτέ δεν κρύφτηκα. Έδωσα φωνή στους αδύναμους και τους ξεχασμένους και πολεμούσα τις ανισότητες».

* Παρακαλώ πείτε μου τη γνώμη σας για το δημοψήφισμα στην Καταλονία. Ποια στάση πιστεύετε ότι πρέπει να κρατήσει η Ε.Ε.;«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στους τοπικούς εθνικισμούς. Το θέμα όμως δεν είναι αστυνομικό αλλά πολιτικό και κοινωνικό».

* Όλη η δικιά μου γενιά των 30αρηδων είναι έξω. Ποιο κίνητρο θα δημιουργήσετε ώστε να γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα;«Επενδύσεις. Αξιοκρατία. Ευκαιρίες για όλους και όχι στους έμπιστους των κομμάτων».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα