Οι συνδικαλιστές όλου του κόσμου καταδίκασαν τη λιτότητα

Τα μέτρα λιτότητας, οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες και η νεοφιλελεύθερη επίθεση σε ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα τέθηκαν επί τάπητος στο 3ο Συνέδριο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC) το οποίο διεξάγεται στο Βερολίνο.

Οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων 161 χωρών, οι οποίοι συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση της δύναμης των εργαζομένων, επικεντρώθηκαν στην καταστροφική δυναμική τού χρηματοοικονομικού καπιταλισμού σε βάρος της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας, ενώ χαρακτήρισαν αποτυχημένα τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στη χώρα μας. Τόνισαν μάλιστα ότι είναι απαράδεκτο να μιλάμε για επιτυχημένη οικονομική πολιτική όταν υπάρχουν μισθοί 400 ευρώ. Επιτυχημένες οικονομικές πολιτικές πρόσθεσαν είναι αυτές που και οι μισθοί είναι υψηλοί και ο κοινωνικός διάλογος είναι ισχυρός.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος υπογράμμισε, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους Γερμανούς υποψήφιους ευρωβουλευτές: «Βοηθήστε μας να φύγει η τρόικα από τη χώρα μας. Βοηθήστε να φύγει το ΔΝΤ από την Ευρώπη. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κατάρριψη του μύθου του χαμηλού κόστους εργασίας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η οποία όπως επεσήμανε στη χώρα μας βαλτώνει παρά τη μείωση μισθών ,τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα οικοδόμησης της οικονομίας στην βάση ενός νέου οικονομικού υποδείγματος στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι των αγορών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα