Οι Τούρκοι «ρίχνουν» το «Τσεσμέ» στο Αιγαίο για έρευνες υδρογονανθράκων

«Οι Τούρκοι τρίβονται στην γκλίτσα». Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αμφισβήτηση της ελληνικής επιχειρησιακής αρμοδιότητας για έρευνες στον χώρο της Κινάρου και την τραγωδία με τους τρεις νεκρούς χειριστές και η γείτονα χώρα συνεχίζει να προκαλεί. Πιο σγκεκριμένα, η Άγκυρα αποφάσισε να βγάλει στο Αιγαίο το ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ» για έρευνες στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX, με την οποία δρομολογεί τη δέσμευση περιοχών στα διεθνή ύδατα του Κεντρικού Αιγαίου μεταξύ 16ης και 28ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Εύβοια τη Σκύρο και τα Ψαρά για έρευνες υδρογονανθράκων.

Το «Τσεσμέ» πραγματοποίησε τελευταία φορά έρευνες στο Αιγαίο στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, συνοδευόμενο μάλιστα από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία.

εγονός που είχε θορυβήσει την Αθήνα. Συνήθως, το «Τσεσμέ» δεν εισέρχεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ωστόσο πλέει πάνω από την υφαλοκρηπίδα, όπως αυτή ορίζεται παγίως τις τελευταίες δεκαετίες από την Αθήνα και δεν γίνεται αποδεκτή από την Αγκυρα.

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως οι τελευταίες τουρκικές NOTAM και NAVTEX έρχονται σε συνέχεια εκείνων που είχαν εκδοθεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και με τις οποίες, πρακτικά, δεσμευόταν ολόκληρο το Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις.

Σημειώνεται, τέλος, ότι και φέτος (όπως πέρυσι) στην Αγκυρα προκλήθηκε έντονος εκνευρισμός αλλά και διπλωματική κινητικότητα (έγινε διαμαρτυρία στον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα) για την πτήση του ελικοπτέρου που πέταξε πάνω από τα Ιμια, ώστε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας να ρίξει στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων του 1996.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα