Οι Τούρκοι στέλνουν υποβρύχια στα χωρικά ύδατα της Κύπρου

Τραβάνε μέχρι να σπάσει το σχοινί οι Τούρκοι αφού προκαλούν με νέες NAVTEX την Κύπρο. Οι γείτονες, σύμφωνα με το σάιτ του Μιχάλη Ιγνατίου, δεσμεύει περιοχές,  για πρώτη φορά,  στο όριο των χωρικών υδάτων της Μεγαλονήσου εντός των Οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ, για υποβρύχιες δραστηριότητες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η Τουρκία με τη NAVTEX 602/17 δεσμεύει μια μεγάλη περιοχή ακριβώς δυτικά του 32’18” μεσημβρινού για την «πραγματοποίηση επικίνδυνων επιχειρήσεων και υποβρυχίων δραστηριοτήτων» από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου και καλεί όλα τα υποβρύχια και τα «υποβρύχια οχήματα» να αποφύγουν την περιοχή αυτή.

Ταυτόχρονα, για τις 14 Ιουνίου – με τη NAVTEX 603/17 – η Τουρκία αναγγέλλει και ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ νοτιοδυτικά της Πάφου. Η άσκηση για υποβρύχιες δραστηριότητες που ανήγγειλε η Τουρκία, αποτελεί ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων, καθώς εμπράκτως αμφισβητεί πλήρως την ΑΟΖ της Κύπρου και επιχειρεί να επιβάλλει την αυθαίρετη και παράνομη θέση της ότι δυτικά του μεσημβρινού 32’18” έχει απαράγραπτα και νόμιμα δικαιώματα και συνεπώς έχει λόγο στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Ταυτόχρονα όμως, το όριο στον παράλληλο 33’55” αποτελεί την πάγια διεκδίκηση της για «διαγραφή της κυπριακής και της ελληνικής Υφαλοκρηπίδας στην Μεσόγειο πέραν των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών και της Κύπρου και διαμοιρασμό της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της Τουρκίας και της Αίγυπτου».

Με την άσκηση αυτή όμως, εκτός της «σηματοδότησης» των τουρκικών διεκδικήσεων, η Άγκυρα στέλνει ένα ακόμη μήνυμα: στην ίδια περιοχή πραγματοποιούνται οι σεισμογραφικές έρευνες του σκάφους R/V Ramform Hyperion, το οποίο απλώνει καλώδια σε μήκος πολλών χιλιομέτρων και έτσι υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής με τις «υποβρύχιες δραστηριότητες» του τουρκικού Πολεμικού σκάφους.

Ο γαμπρός του Ερντογάν ανακοίνωσε τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Εν τω μεταξύ, στα τέλη φθινοπώρου ή το χειμώνα η Τουρκία θα κάνει γεώτρηση στη Μεσόγειο, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος βρίσκεται στο ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός».

Ο υπουργός, που είναι γαμπρός του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήρθε στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου με ιδιωτικό αεροπλάνο και από εκεί με στρατιωτικό ελικόπτερο μετέβη για «επίσκεψη-έκπληξη», όπως χαρακτηρίστηκε από την τουρκική πλευρά στο σεισμογραφικό σκάφος που βρίσκεται στα ανοικτά της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του ανέφερε πως η Τουρκία ελπίζει πως εντός του 2017 θα εξασφαλίσει το δικό της πλοίο και να αρχίσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι έχουν γίνει μελέτες και εντοπίστηκαν τρεις με τέσσερις περιοχές για να γίνει η γεώτρηση, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι τρισδιάστατες έρευνες στην περιοχή ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Να σημειωθεί ότι ο Αλμπαϊράκ κατηγορείται για λαθρεμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος και άλλες κομπίνες, ενώ οι εξαγγελίες του για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο ισοδυναμούν εάν υλοποιηθούν με κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου με την Ελλάδα, την Κύπρο και τους συμμάχους της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα