Οι τρεις επιλογές του Τσίπρα και τι σημαίνουν για τη χώρα

Στο θρίλερ των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές επικεντρώνεται η Wall Street Journal.

Αντιμέτωπος με τρεις επιλογές είναι, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας τη στιγμή που διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας έχουν «φουντώσει» ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου σε ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Αθήνα έχει εγκλωβιστεί μεταξύ των απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περισσότερη λιτότητα και της άρνησης της Γερμανίας να συζητήσει μεγάλη ελάφρυνση του χρέους.

Το Ταμείο δεν έχει συμφωνήσει στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά η Γερμανία -που ηγείται των δανειστών της ευρωζώνης- θέλει το ΔΝΤ να συμμετέχει ως δανειστής» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, το ΔΝΤ με την υποστήριξη της Γερμανίας πιέζει την Αθήνα για μείωση του αφορολόγητου ορίου και τη μείωση των συντάξεων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η Γερμανία επιμένει επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει για περισσότερα μέτρα λιτότητας πριν αρχίσει η συζήτηση για τη μείωση του χρέους.

 

Οι 3 επιλογές του Αλέξη Τσίπρα

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας έχει απομείνει με τρεις επιλογές.

Συγκεκριμένα:

  1. Υποχώρηση με σημαντικές παραχωρήσεις

 

Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Τσίπρας θα ικανοποιήσει γρήγορα τις απαιτήσεις του ΔΝΤ ώστε το τελευταίο να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Έτσι, η Γερμανία δεν θα έχει περιθώρια ελιγμών στις συζητήσεις για το χρέος.

Σύμφωνα με την WSJ, «θα γίνει μια πιο λεπτομερής περιγραφή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για μετά το 2018, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε η ΕΚΤ να συμπεριλάβει και την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Έτσι, η αβεβαιότητα θα σταματήσει και η οικονομία θα έχει μια ευκαιρία για επιτάχυνσης της ανάπτυξης, κάτι που θα μπορούσε να αντισταθμίσει εν μέρει τις απώλειες στη δημοτικότητά της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξετάζει έντονα αυτή την επιλογή, με τη διαπραγματευτική ομάδα να εργάζεται για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής φόρμουλας που θα μπορούσε να ικανοποιεί και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

«Μια γρήγορη λύση θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς η ήπειρος σύντομα θα επικεντρωθεί σε ένα νέο γύρο πρόωρων εκλογών» και κανείς δεν θέλει την αναβίωση του «Grexit» αυτή τη στιγμή.

Σε αυτή την περίπτωση, όμως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ρισκάρει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των δανειστών πρώρα και μετά να πείσει την κουρασμένη κοινοβουλευτική του ομάδα να συμφωνήσει, χωρίς κάποιο απτό αντάλλαγμα.

Ωστόσο, μια γρήγορη λύση σημαίνει ότι όλα όσοι συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα θα συνεργαστούν αρμονικά και θα ολοκληρώσουν πολλή δουλειά μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Αυτό, όμως, δεν έχει συμβεί σχεδόν ποτέ μέχρι τώρα, ακόμα όταν δεν πλησίαζε η λήξη της προθεσμίας.

  1. Αντίσταση και χρονοτριβή

Η δεύτερη επιλογή του κ. Τσίπρας είναι να αρνηθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και να συνεχίζει να ζητά πιο χαλαρή πολιτική με τη βοήθεια της Κομισιόν, που συνήθως είναι πιο υποστηρικτική ως προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να κρατήσουν μέχρι το καλοκαίρι όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει τα χρέη της.

Ο κίνδυνος σε αυτή την περίπτωση, όμως, είναι ότι στην Ευρώπη μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά -λόγω των εκλογών- καθώς δεν αποκλείεται να έχουν Ολλανδία και Γαλλία να έχουν άλλη ηγεσία, και η ελληνική κυβέρνηση να πρέπει να διαπραγματευτεί με λιγότερο διαλλακτικές κυβερνήσεις.

  1. Εκλογές

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να τραβάτε την πρίζα και προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Αυτή η επιλογή, που πιθανότητα θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, έχει εξεταστεί και είναι λιγότερο πιθανή επιλογή της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα