Οι φούσκες (και οι κρίσεις;) πληρώνονται…

Όταν το καλοκαίρι του 2008, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έσκασε η φούσκα των subprime loans –των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου– η παγκόσμια οικονομία μπήκε σε μία τεράστια περιδίνηση, τα απόνερα της οποίας ακόμη… βρέχουν την Ευρωζώνη και όχι μόνο.

Πίσω από το γκρέμισμα αυτού του όμορφου αλλά ουδόλως αγγελικά πλασμένου κόσμου βαριά ονόματα του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού τομέα θεωρήθηκαν υπεύθυνα και σήμερα, 8 χρόνια μετά, ένα τέτοιο όνομα καλείται από την αμερικανική Δικαιοσύνη να πληρώσει το μερτικό του στα σπασμένα.

Ο λόγος για την Goldman Sachs στην οποία επεβλήθη πρόστιμο-μαμούθ ύψους 5 δισ. δολαρίων για τους χειρισμούς της στην υπόθεση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η περιώνυμη επενδυτική τράπεζα παρείχε ελλιπή και διαστρεβλωμένη ενημέρωση για τα δάνεια που πουλούσε, με αποτέλεσμα να οδηγήσει του επενδυτές σε λανθασμένες αποφάσεις. Αυτό ακριβώς αφορά και το πρόστιμο: ότι δηλαδή η Goldman Sachs διαστρέβλωνε την ποιότητας των subprime loans, τα οποία αργότερα πωλούνταν σε διάφορους επενδυτές, συντελώντας με τον τρόπο αυτό στη δημιουργία της στεγαστικής «φούσκας» στις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος του προστίμου των 5 δισ. δολαρίων είναι προϊόν εξωδικαστικού συμβιβασμού που έκανε η τράπεζα με το αμερικανικό υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ανάλογου μεγέθους πρόστιμα έχουν επιβληθεί και σε άλλες τράπεζες των ΗΠΑ (βλ. JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα