Οι 4 προκλήσεις της φορολογικής διοίκησης

Με το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας να μεγεθύνεται ημέρα με την ημέρα λόγω της έλλειψης ρευστότητας, η πάταξη της φοροαποφυγής είναι ένας αυτονόητος τρόπος να τονωθούν τα αναιμικά δημόσια έσοδα. Αυτό που δεν είναι για πολλούς αυτονόητο είναι το γεγονός ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία η χώρα χρειάζεται να υιοθετήσει πολιτικές που θα δίνουν προτεραιότητα στην εφαρμογή μιας σύγχρονης φορολογικής νομοθεσίας που να προσαρμόζεται στις ειδικές ανάγκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Μιας φορολογικής νομοθεσίας, δηλαδή, που όχι μόνο θα λειτουργήσει ως αποτελεσματική ασπίδα απέναντι στις κατ’ ουσίαν αντικοινωνικές συμπεριφορές της φοροδιαφυγής και της ενσυνείδητη φοροαποφυγής, αλλά ταυτόχρονα θα συνυπάρχει με πολιτικές καλής φορολογικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο μιας συνεκτικής και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αγοράς.

Υπό αυτό το πρίσμα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητεί τις βέλτιστες λύσεις έχοντας να αντιμετωπίσιμε και συγκεκριμένες προκλήσεις. Ποιες είναι αυτές; Τις περιέγραψε προ ημερών και από το βήμα του 11o ετήσιο συνέδριο Athens Tax Forum το οποίο διοργάνωσε πρόσφατα το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η γενική γραμματέας Δημοσιών Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, Κατερίνα Σαββαΐδου.

Σύμφωνα με την κα Σαββαΐδου, οι 4 προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική φορολογική διοίκηση είναι: α) Η μεγιστοποίηση των εσόδων, β) Η ενίσχυση της εκούσιας καταβολής των φόρων, γ) η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και δ) η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ίδιας της διοίκησης.

Επιπλέον, η γενική γραμματέας αναφέρθηκε στους εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες οι οποίοι δυσκολεύουν το έργο της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων. Αναφορικά με τις εξωτερικές δυσκολίες, η κα Σαββαΐδου ανέφερε το παράδειγμα της έλλειψης ρευστότητας η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καταβολή των φόρων από τους φορολογούμενους. Σχετικά, τώρα, με τους εσωτερικούς παράγοντες που συχνά-πυκνά κωλύουν την αποτελεσματική λειτουργία της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, η κα Σαββαΐδου μνημόνευσε την αποχώρηση 3.500 έμπειρων υπαλλήλων που αυτό ουσιαστικά είχε ως αποτέλεσμα τόσο την μείωση του αριθμού των υπαλλήλων όσο και την μείωση του κόστους εκπαίδευσης.

Τέλος, η κα Σαββαΐδου επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης στρατηγικής και εκπαίδευσης των στελεχών της φορολογικής διοίκησης με στόχο την αποτελεσματικότερη επίλυση των προβλημάτων τα οποία ανακύπτουν, την ενίσχυση των τελωνείων την αναδιοργάνωση των τμημάτων επίλυσης διαφορών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα