Οι 9 υποψήφιοι στις ακτίνες της «ΑΠΟΨΗΣ»

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Με τον αέρα τού φαβορί

Ξεκίνησε ως το απόλυτο φαβορί, έχοντας στήριγμα τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βέβαια είναι ξεδοντιασμένος, αλλά έχει ακόμη τους πυρήνες του σε όλη την χώρα. Στον προεκλογικό αγώνα στάθηκε στο ότι «τόλμησα να μην κάτσω στην καρέκλα μου, για να ενώσω την δημοκρατική παράταξη», όπως τονίζει χαρακτηριστικά. Το τι ακριβώς θέλει να κάνει στον νέο φορέα ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στο ευαγγέλιο. Κι αυτό καθώς και η ίδια απέφυγε με περισσή φροντίδα να αναλύσει το πλάνο της για την επόμενη ημέρα. Αντίθετα, επέμεινε σε όλη την προηγούμενη περίοδο να μιλάει για ενότητα, αλλά δεν απάντησε στο ερώτημα για το εάν θα μείνει απλός στρατιώτης σε περίπτωση που ηττηθεί. Η ίδια και το επιτελείο της ονειρεύονται ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ, ελπίζοντας ότι θα διεκδικήσει την κυβέρνηση αρχής γενομένης των μεθεπόμενων εκλογών. Σε όλη την διάρκεια της εκλογικής περιόδου επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του κ. Τσίπρα, ενώ δεν δίστασε να βάλει στο κάδρο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιμένει ότι το σχέδιό της «Νέα Ελλάδα» μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Τολμηρός και με θέσεις

Ο μοναδικός εκ των υποψηφίων που τόλμησε να ανακοινώσει πρόγραμμα 21 θέσεων για την επόμενη ημέρα, περιγράφοντας τα βήματα που σκέφτεται για τον νέο φορέα. Κάποιες από τις θέσεις του είναι όντως τολμηρές, κάποιες άλλες μπορεί και να φοβίσουν τους ψηφοφόρους, ενώ κάποιες άλλες δίνουν λύσεις, όπως το να γίνει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ.  Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται τολμηρός και οπαδός των μεταρρυθμίσεων. Επιμένει ότι ο νέος φορέας θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως προοδευτικό και ριζοσπαστικό κέντρο, κάτι που έχει τονίσει πριν από το συνέδριο της ΔΗΣΥ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωράκης ανακοίνωσε και τα πιστεύω του, με πρώτο και καλύτερο ότι «Πιστεύω στην επανάσταση της σοβαρότητας». Ακόμη αναφέρει: «Πιστεύω σε όσους ασκούν πολιτική με επαγγελματισμό, αλλά δεν την κάνουν επάγγελμα. Πιστεύω στην αξιοκρατία και το δικαίωμα όλων στην επιτυχία. Πιστεύω σε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για τους πολίτες που δεν μπορούν. Πιστεύω στην ασφάλεια των πολιτών. Πιστεύω στην μείωση των φόρων και των εισφορών για τους ανθρώπους της δουλειάς. Πιστεύω στα δικαιώματα, χωρίς αναχρονιστικές διακρίσεις με βάση την θρησκεία, τις ιδέες ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ

Δηλώνει αριστερός φιλελεύθερος

Ο δήμαρχος Αθηναίων πριν από λίγες ημέρες είπε ότι «η Αθήνα μπορεί να μην είναι λαμπερή, αλλά είναι βιώσιμη», εξηγώντας πως επί ημερών του ο χρεοκοπημένος δήμος που παρέλαβε την Πρωτοχρονιά του 2011 στάθηκε όρθιος μέσα στην κρίση, έχει πλεόνασμα, μείωσε τα δάνεια και κατάφερε να απορροφήσει πολλά κονδύλια από την Ε.Ε.

Αυτή η θητεία του στον δημαρχιακό θώκο τού δίνει μία τεράστια δυναμική, όπως εκτιμούν οι συνεργάτες του. Ο ίδιος υπερθεματίζει ότι «είναι βαθιά αριστερός και βαθιά φιλελεύθερος», τονίζοντας ότι Αριστερά χωρίς ελευθερία και δικαιώματα, ή φιλελευθερισμός χωρίς μείωση των ανισοτήτων, είναι έννοιες ανάπηρες και πολιτικά ατελέσφορες.

Όταν τον ρωτούν για το θέμα των μελλοντικών συνεργασιών, ξεκαθαρίζει πως η παράταξη της οποίας φιλοδοξεί να ηγηθεί δεν άφησε ποτέ την χώρα ακυβέρνητη, σημειώνοντας παράλληλα ότι η όποια συμφωνία θα είναι προγραμματική. Όσον αφορά την κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ και την στάση του ιδίου, υπογραμμίζει πως «νεότερη Ελλάδα δεν υπάρχει χωρίς το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου», υποστηρίζει ωστόσο πως ο νέος φορέας σταδιακά πρέπει να εξελιχθεί σε έναν ενιαίο «πολυτασικό» φορέα. Επιμένει ότι θα παραμείνει δήμαρχος ακόμη κι εάν εκλεγεί νέος αρχηγός, αλλά η αλήθεια είναι όχι με την ίδια θέρμη, όπως στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Ποντάρει στην νέα γενιά

«Δεν έρχομαι για να ακυρώσω τους παλαιότερους, αλλά για να κινητοποιήσω τους νεότερους». Αυτό είναι το σύνθημα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος στηρίζεται κατά βάση σε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι αυτοπλασσάρεται ως το αντίπαλο δέος του Αλέξη Τσίπρα (λόγω του νεαρού της ηλικίας) και, δεύτερον, στα σημαντικά ερείσματα που έχει στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και ειδικά στην νέα γενιά. Κάνει λόγο για την ανάγκη να υπάρξει στην χώρα «αλλαγή νοοτροπίας» και δεν κρύβει ότι θέλει να φέρει στο προσκήνιο «την γενιά της κρίσης». Τονίζει, ωστόσο, ότι στόχος του είναι να γεφυρώσει και όχι να διχάσει. Δηλώνει ότι πρέπει να μπει τέλος στο γιουρούσι των κομματικών μηχανισμών στο κράτος. Προτείνει προς την κατεύθυνση αυτή οι θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο να επιλέγονται με διαδικασίες ΑΣΕΠ και με σταθερή τετραετή θητεία. Επίσης, όπως ανέφερε στις δύο τηλεμαχίες, το νέο κόμμα το θέλει όχι προεδρικό, αλλά να λαμβάνονται υπόψη οι αποφάσεις των οργάνων και φυσικά η βάση.

Όπως λένε από το επιτελείο του, «ο Νίκος έχει ρεύμα», καθώς έχει κινητοποιηθεί και ο αποπεμφθείς γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης. Είναι άγνωστο πόσο θα του κοστίσουν οι επιθέσεις κατά του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Με βάση την «Παραγωγική Ελλάδα»

Είναι ο μοναδικός εκ των υποψηφίων που από την πρώτη ημέρα της προεκλογικής περιόδου έκανε λόγο για την νέα σοσιαλδημοκρατία, χαρακτηρίζοντας το πλάνο του για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς. Ταυτόχρονα, παρουσιάζοντας τις θέσεις του στο πρόγραμμα «Παραγωγική Ελλάδα», δείχνει τον δρόμο της εξόδου από την κρίση. Η αποτελεσματικότητά του στο υπουργείο Ενέργειας είναι το διαβατήριό του σε αυτή την μάχη. Η προγραμματική του πρόταση περιλαμβάνει τέσσερις νέες πηγές εθνικού πλούτου. Η πρώτη είναι τα εθνικά κοιτάσματα Υδρογονανθράκων, που τις επόμενες δεκαετίες θα συνεισφέρουν 2 δισ. ευρώ τον χρόνο στο εθνικό Ασφαλιστικό Σύστημα και μαζί με την συνολικότερη ενεργειακή μας πολιτική και οικονομική διπλωματία, θα αναβαθμίσουν γεωπολιτικά και οικονομικά την χώρα. Η 2η είναι η κατάργηση του υπερταμείου αποικιοκρατίας και μετεξέλιξή του σε Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Η 3η το επιτελικό  κράτος ως Project Manager, με αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα, διοίκηση με ανταμοιβή και πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Και 4η, η νέα γενιά να εκπαιδεύεται σε ένα απελευθερωμένο, ανταγωνιστικό δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με την κοινωνία και την αγορά και μετασχηματίζεται σε Διεθνές Κέντρο Ξενόγλωσσων Σπουδών.

Κι όπως λέει χαρακτηριστικά, «πρέπει να μπει ένα τέλος στον ιδεολογικό διασυρμό και την πολιτική εκμετάλλευση των προοδευτικών ιδεών».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

Εμμονή με τον Μητσοτάκη

Από την πρώτη ημέρα της προεκλογικής περιόδου, ο Γιάννης Ραγκούσης προσπαθεί να στηριχθεί στα αντιδεξιά συναισθήματα  του παλαιού ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να δεσμευθούν οι συνυποψήφιοί του ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με την Ν.Δ., υποστηρίζοντας πως πρέπει η παράταξη να απεμπλακεί από την δουλικότητα στην δεξιά. Μάλιστα, όπως τόνισε και στην τελευταία τηλεμαχία, «αν στις 12 Νοεμβρίου έρθουν να ψηφίσουν οι προοδευτικοί πολίτες, τότε εγγυώμαι ότι η Ελλάδα δεν θα παραδοθεί στους Γεωργιάδη και Βορίδη».

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του, κάνει λόγο ότι «η πατρίδα μας χρειάζεται επειγόντως φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση των παραγωγικών κι εξαγωγικών της δυνάμεων. Χρειάζεται την προσέλκυση νέων μεγάλων εταιρειών που παράγουν μέσα παραγωγής υψηλής τεχνολογίας, από σπόρους μέχρι λογισμικό ρομποτικής τεχνολογίας. Κατά το πρότυπο της πρωτοποριακής σε παγκόσμια κλίμακα ανάπτυξης του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Με φορολογικό συντελεστή 7% και συντελεστή ασφαλιστικών εισφορών 15%».

Επίσης, θέτει ως βάση να μη συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια όσοι έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια στην Βουλή. «Για να ανοίξουν οι πόρτες για να μπουν νέες κοινωνικές δυνάμεις στην Βουλή». Τέλος, θέτει ζήτημα αλλαγής πολιτεύματος για να ιχνηλατηθεί μία πορεία προς την Προεδρική Δημοκρατία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΤΣΙΟΣ

«Να δούμε κατάματα την πραγματικότητα»

«Μόνο αν δούμε την πραγματικότητα κατάματα θα βγούμε από την χρεοκοπία», υποστηρίζει σε κάθε του παρέμβαση ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Κωνσταντίνος Γάτσιος. Κι όπως λέει χαρακτηριστικά: «Η παντοειδής φορολόγηση στην Ελλάδα βρίσκεται πραγματικά σε πολύ υψηλά επίπεδα και ουσιαστικά στραγγαλίζει την παραγωγή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να μειωθεί και αυτό υποστηρίζω και εγώ. Πλην, όμως, εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος. Οι αριθμοί και τα οικονομικά μεγέθη είναι αμείλικτα και δεν διαμορφώνονται κατά βούληση. Όταν περιορίζεις τα έσοδά σου, πρέπει να είσαι έτοιμος να περιορίσεις και τις δαπάνες σου. Για αυτό λέμε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και πρέπει ουσιαστικά να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί η ελληνική οικονομία, ώστε ο περιορισμός των δαπανών να μην αποβεί σε μείωση του βιοτικού επιπέδου μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού».

Επίσης προτείνει: «200 βουλευτές. Μικρές εκλογικές περιφέρειες, μέχρι τριών βουλευτικών εδρών. Ασυμβίβαστο μεταξύ κυβερνητικής θέσης και βουλευτικής έδρας. Όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί και βουλευτές μέχρι δύο πλήρεις θητείες. Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια με συνταγματική ρύθμιση και απαγόρευση διάλυσης της Βουλής στο ενδιάμεσο. Αντικατάσταση του “τι έσχες” που ισχύει, στην πράξη, σήμερα με πραγματικό “πόθεν έσχες”. Συνταγματικός καθορισμός του ανώτατου ορίου δημοσιονομικού ελλείμματος και του ανώτατου ορίου δημοσίων δαπανών».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΟΝΤΑΣ

«Η επανάσταση των κανονικών ανθρώπων»

Το σύνθημά του «Έφτασε η ώρα της επανάστασης των κανονικών ανθρώπων», αναμφίβολα προκαλεί να τον αντιμετωπίσεις σοβαρά. Ειδικά σε μία εποχή όπου το παράλογο έχει εισβάλει στην καθημερινότητά μας. Ο λόγος για τον Απόστολο Πόντα, πρόεδρο του κόμματος ΕΔΕΜ και εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Βέβαια στην συνέχεια αντιμετωπίστηκε ως γραφικός με βάση τα δύο σποτ, στο ένα που έχει αντιγράψει στον Κέβιν Σπέισι στον ρόλο του καθάρματος Φρανκ Άντεργουντ, κι εν συνεχεία αντιγράφοντας την διαφήμιση της Άμστελ.

Οι θέσεις του πάντως δεν έχουν καμία σχέση με τις πράξεις του. Κι όπως ανέφερε, πρέπει «τα ηνία να τα αναλάβουν άνθρωποι που προέρχονται από τον πραγματικό ιστό της κοινωνίας. Επιστήμονες, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, νέοι όχι μόνο στην ηλικία αλλά και στον τρόπο σκέψης».

Προτείνει: Σταθερό φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον 5 χρόνια και μείωση των φορολογικών συντελεστών. Fast track διαδικασίες για μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό. Άμεση έναρξη εργασιών σε μεγάλα επενδυτικά projects. Αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα (απολύσεις, μετατάξεις, αλλά και μπόνους παραγωγικότητας) για να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης. Νέο λειτουργικό Σύνταγμα, που να καλύπτει τις ανάγκες της σύγχρονης Ελλάδας. Αλλαγή τρόπου διακυβέρνησης της χώρας, με αναβαθμισμένη τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΩΤΗΣ

Ο αιρετικός υποψήφιος

Αναμφίβολα ο πιο αιρετικός υποψήφιος είναι ο επικοινωνιολόγος Δημήτρης Τζιώτης, ο οποίος σε όλες του τις παρεμβάσεις ζητά να φτιαχτεί το νέο ΠΑΣΟΚ, το οποίο να είναι πιο αριστερό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης τονίζει: «Ποτέ δεν θα γίνω βουλευτής. Ποτέ δεν θα γίνω υπουργός. Είναι επιλογή μου να  μην πληρώνομαι από τα λεφτά του Ελληνικού λαού. Άλλο το κόμμα, άλλο η κυβέρνηση και άλλη η Βουλή. Οι ρόλοι πρέπει να είναι διακριτοί. Δεν επιτρέπεται οι ίδιοι άνθρωποι να καταλαμβάνουν όλες τις θέσεις. Να δημιουργήσουμε ένα κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας. Θα προτείνω να επιλέξουν τα μέλη μας αυτόν που είναι ικανότερος ως υποψήφιος πρωθυπουργός. Αυτόν που μπορεί να διαχειριστεί, βάσει γνώσεων και εμπειρίας, καλύτερα την διακυβέρνηση της Ελλάδας».

Επίσης ο κ. Τζιώτης τονίζει μεταξύ άλλων: «Η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, που ξεκίνησε μετά την πτώση της Χούντας, έχει χρεοκοπήσει. Επτά χρόνια τώρα κλείνουμε τα μάτια στην αλήθεια. Όραμά μου είναι η δημιουργία της Τέταρτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιας αληθινής Δημοκρατίας, χωρίς μεσάζοντες. Να μην αλλάζουμε κάθε χρόνο πρωθυπουργό. Να δώσει ο λαός την δυνατότητα, με την ψήφο του, σε έναν άνθρωπο να κυβερνήσει. Να κυβερνά ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Όπως στην Γαλλία και στην Αμερική».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα