ΟΚΛΑΧΟΜΑ: Τα 40 λεπτά της «Αποκάλυψης»

Τριάντα έξι προειδοποιήσεις για επικείμενο ανεμοστρόβιλο ακούστηκαν στο Μουρ. Μέσα σε 16 λεπτά έφτασε. Στην επόμενη ώρα, η πόλη είχε καταστραφεί.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που άκουσαν τις σειρήνες. Ο ήχος ήταν ο ίδιος με εκείνον που οι κάτοικοι είχαν ακούσει 14 χρόνια νωρίτερα. Ο ανεμοστρόβιλος που σχημάτισαν οι πιο δυνατοί άνεμοι που μετρήθηκαν ποτέ ακούμπησαν την πόλη παρασύροντας τα πάντα. Νεκροί 36 άνθρωποι, καταστράφηκαν 8.000 σπίτια και προκλήθηκαν ζημιές ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.

O ήχος δεν ήταν ο ίδιος ακριβώς με το παρελθόν. Μετά τον ανεμοστρόβιλο του 1999 στην Οκλαχόμα αντικατέστησαν το «παλιομοδίτικο» σύστημα που είχε εγκατασταθεί στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου με ένα νέο, μεγαλύτερο, καλύτερο σύστημα που κάποιοι αποκαλούν… κόσμημα και αποτελείται από 181 σειρήνες. Αλλά ενώ οι σειρήνες ακούστηκαν αλλιώς, ο κίνδυνος που πλησίαζε ήταν ο ακριβώς ο ίδιος. Και η πόλη Μουρ έχει την ατυχία να βρίσκεται στο μέσον του πιο επικίνδυνου σημείου στον πλανήτη. Εκεί που χτυπούν οι περισσότεροι ανεμοστρόβιλοι που σχηματίζονται στη Βόρεια Αμερική και καταλήγουν στην πεδιάδα των… Ανεμοστρόβιλων.

Κατάλαβαν τι θα συμβεί
Οι κάτοικοι κατάλαβαν αμέσως τι θα συμβεί. Μπορεί να μη γνώριζαν την πρόγνωση καιρού που διαπίστωνε ένα κύμα ζεστού και υγρού ανέμου να έρχεται από τον Κόλπο του Μεξικού και να συναντά δύο άλλα, ένα ζεστό και ένα ψυχρό από τα βουνά που θα αγκαλιάζονταν σε έναν τρελό ρυθμό. Γνώριζαν όμως ότι έπρεπε να ανοίξουν τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις τους για να ενημερωθούν. Και στην συνέχεια να αναζητήσουν καταφύγιο. Γνώριζαν επίσης πως τους έμεναν μόνο 12 λεπτά για να τα καταφέρουν.
Ο ουρανός γέμισε σύννεφα και ο άνεμος δυνάμωνε. Χαλάζι άρχισε να πέφτει. Ο 49χρονος Μαρκ άρπαξε τον σκύλο του που ήδη έκλαιγε και χώθηκε στην ντουλάπα του υπνοδωματίου του. Σε δημοτικό σχολείο οι δάσκαλοι με σχεδόν μανιακό τρόπο μάζεψαν 75 οκτάχρονα και εννιάχρονα παιδιά μακριά από τα παράθυρα και προς το κέντρο του κτιρίου. Καθώς η 4χρονη κόρη της υποφέρει από άσθμα, η Σάρα εγκατέλειψε την ασφάλεια του σπιτιού της για να φτάσει στα επείγοντα του πλησιέστερου νοσοκομείου. Όταν έφτασε εκεί σφήνωσε την κόρη της σε έναν τοίχο και την προστάτεψε με ένα στρώμα. Ο αγρότης Λάντο έτρεξε στους στάβλους του για να αντιμετωπίσει το κακό που ερχόταν μαζί με τα άλογά του. Σε έναν μικρό παιδικό σταθμό, το προσωπικό μάζεψε τα 15 παιδιά στα δύο μπάνια τραγουδώντας συνεχώς για να τα κρατήσουν όσο πιο ήρεμα μπορούσαν.

Όπως στην ταινία «Twister»
Ο ανεμοστρόβιλος χτύπησε. «Ακουγόταν όπως ένα τζετ και ένα τραίνο μαζί» όπως σχολίασε ένα ταχυδρόμος. Αν και δεν έσπασε ρεκόρ σε καμία από τις κατηγορίες που συνήθως καταγράφονται (μέγεθος, δύναμη, διάρκεια), αυτός ο ανεμοστρόβιλος ήταν εξίσου δυνατός σε όλες! Ο μεγαλύτερος είχε χτυπήσει το 2004 τη Νεμπράσκα. Κάλυπτε μια περιοχή 2,5 μιλίων αγγίζοντας το μέγιστο μέγεθος. Ο ανεμοστρόβιλος στο Μουρ ήταν περίπου 2 μίλια. Οι άνεμοι, επίσης, δεν ήταν οι πιο γρήγοροι. Το ρεκόρ κρατά εκείνος που εξαφάνισε την πόλη το 1999 που ταξίδευε με 309 μίλια την ώρα. Αυτή τη φορά έφτασαν τα 200 μίλια/ώρα που ήταν αρκετά για να προκαλέσουν αυτές τις καταστροφές. Όσον αφορά τη διάρκεια, υπολείπεται αρκετά του μεγαλύτερου (κράτησε 3,5 ώρες) με τα 40 λεπτά του. Που όμως φάνηκαν σαν 400…

Ο Μαρκ άκουγε γυαλικά να σπάνε και την οροφή του σπιτιού του να ξεριζώνεται. Παραδίπλα, μια μητέρα άρπαξε το παιδί της από τα μαλλιά όταν ο αέρας άρχισε να το σηκώνει. Μια άλλη γυναίκα, που αποφάσισε να γυρίσει σπίτι για τον σκύλο της και βρήκε καταφύγιο στην μπανιέρα της μαζί με τον τετράποδο φίλο της, βρέθηκε να γυρίζει μαζί με το δωμάτιο στον αέρα.
Ο Λάντο παραδομένος έβλεπε τα άλογά του να παρασύρονται από τον αέρα. «Ήταν όπως στην ταινία Twister», λέει σήμερα. «Άλογα και αντικείμενα αιωρούνταν γύρω μου».

«Κλειδώσαμε την πόρτα του κελαριού όταν το είδαμε», λέει ο Ρίκυ και η φωνή του κόβεται όπως πνίγει τα δάκρυά του. «Δυνάμωνε και το εκείνο που σου ερχόταν στο μυαλό ήταν πως ερχόταν να σε κατασπαράξει. Ξήλωσε την πόρτα και δεχθήκαμε επίθεση από τα ποτήρια και τα μπουκάλια. Νομίζαμε ότι θα πεθάνουμε», σημειώνει.
Ο άνεμος ξήλωσε την οροφή του παιδικού σταθμού την ώρα που δάσκαλοι και παιδιά τραγουδούσαν. Στο δημοτικό σχολείο, η δασκάλα έσκυψε πάνω από τα παιδιά για να τα προστατέψει. Σαράντα λεπτά αργότερα, ο άνεμος είχε σιωπήσει, η σκόνη και τα συντρίμμια έπεφταν πάλι στη γη. Η καταστροφή είχε ολοκληρωθεί.

Επιμέλεια: Θεοδόσης Παπανδρέου (με στοιχεία από το newsweek)

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα