“Οκτώ ιταλικές τράπεζες κινδυνεύουν με κατάρρευση εάν χάσει ο Ρέντσι στο δημοψήφισμα”

Φόβοι για κατάρρευση ιταλικών τραπεζών εάν χάσει ο Ματέο Ρέντσι το  κρίσιμο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου εκφράζουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μέχρι και οκτώ προβληματικές τράπεζες θα κινδυνεύσουν με κατάρρευση, σε περίπτωση που επικρατήσει το Όχι στην πρόταση του Iταλού πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Τραπεζίτες και αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη παραίτηση Renzi θα προκαλέσει αναταραχή στην αγορά και θα αποτρέψει τους επενδυτές από τον να συμμετάσχουν στις ανακεφαλαιοποιήσεις των προβληματικών ιταλικών τραπεζών.
Πρόκειται για τις Monte dei Paschi di Siena,Popolare di Vicenza, Veneto Banca and Carige, Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche και CariFerrara.

O Renzi έχει δηλώσεις ότι θα παραιτηθεί αν χάσει το δημοψήφισμα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει στηρίξει τη λύσης μέσω της αγοράς για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, ύψους 4 τρισ. ευρώ, ώστε να αποφύγει μια λύση «εκκαθάρισης» των ιταλικών τραπεζών με βάση τους νέους κανόνες της ΕΕ που θα κόστιζε σε ψήφους.
Ο νέος μηχανισμός, που αναδιαρθρώνει και αν χρειάζεται, εκκαθαρίζει τις τράπεζες επιβάλλοντας ζημιές τόσο στους μετόχους, όσο και στους κατόχους χρέους, είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος στην Ιταλία όπου εκατομμύρια επενδυτές έχουν αγοράσει τραπεζικά ομόλογα.

Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από οικονομολόγους και πολιτικούς ανά την Ευρώπη και πέρα από αυτή, καθώς ανησυχούν ότι μια μαζική «αποτυχία» ιταλικών τραπεζών θα πυροδοτήσει πανικό σε όλο το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης.

Σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» και παραίτησης Ρέντζι οι τραπεζίτες φοβούνται παρατεταμένη αβεβαιότητα κατά τη δημιουργία τεχνοκρατικής κυβέρνησης. Η έλλειψη ορατότητας για το νέο υπουργό Οικονομικών μπορεί να παρατείνει θανάσιμα τον πανικό της αγοράς για τις ιταλικές τράπεζες.
Οι ιταλικές τράπεζες έχουν χάσει πάνω από το 50% της αξίας τους το 2016 λόγω της ανησυχίας για τα κόκκινα δάνεια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα