Ολλανδική «βόμβα» στα θεμέλια της Ε.Ε.

Κάθε κάλπη και καημός θα είναι από δω και πέρα η… καθημερινότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι μόνο το δημοψήφισμα της Ιταλίας ή οι επερχόμενες εκλογές σε Αυστρία. Γαλλία και Γερμανία. Είναι και τα μαντάτα που έρχονται από την ολλανδική βουλή τα οποία αποκάλυψε σε δημοσίευμά του στην Wall Street Journal ο δημοσιογράφος Σάιμον Νίξον.

Υπό τον τίτλο «Η νέα βόμβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κτυπά στην Ολλανδία», ο Νίξον υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τις παράπλευρες συνέπειες του νομοθετήματος που ψηφίστηκε πριν από περίπου έναν χρόνο στη χώρα της τουλίπας, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση της χώρας είναι υποχρεωμένη να διεξάγει δημοψήφισμα για οποιοδήποτε νόμο, εφόσον το ζητήσουν 300.000 πολίτες της.

Όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος, οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ολλανδία τον Μάρτιο του 2017 αποκτούν καθοριστική σημασία για το ευρωπαϊκό όραμα, και ο λόγος δεν είναι ο ηγέτης του «κόμματος της Ελευθερίας», Γκερτ Βίλντερς, ο οποίος είναι κατά της Ε.Ε. και των μεταναστών, μιας και οι ως τώρα προβλέψεις του «δίνουν» μόλις 29 έδρες από τις συνολικά 150 της ολλανδικής βουλής.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον Νίξον, ο κίνδυνος έρχεται από μία νέα γενιά Ολλανδών ευρωσκεπτικιστών «που είναι λιγότερο διχαστικοί και ανήσυχοι για τη μετανάστευση, αλλά εστιάζουν περισσότερο σε ζητήματα κρατικής κυριαρχίας – και είναι πλήρως προσηλωμένοι στην καταστροφή της Ε.Ε.».

Τέτοιες ηγετικές μορφές στην ευρωσκεπτικιστική πολιτική σκηνή της Ολλανδίας είναι ο Τιερί Μπάουντετ και ο Γιαν Ρόος, που έχουν στενές σχέσεις με Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές και είναι –σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ– αυτοί που έπεισαν την ολλανδική Βουλή να ψηφίσει τον νόμο για τα δημοψηφίσματα.

«Κατόπιν, εκμεταλλεύθηκαν τον νόμο αυτόν για να διασφαλίσουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος, με το οποίο απορρίφθηκε η προταθείσα από την ΕΕ εμπορική και οικονομική συμφωνία με την Ουκρανία, την οποία οι Βρυξέλλες θεωρούσαν κρίσιμο βήμα για τη στήριξη μίας στρατηγικά σημαντικής γειτονικής χώρας» λέει ο Νίξον.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα