«Ολοκληρωτική καταστροφή για την χώρα η δεύτερη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ»

Καταστροφή για την χώρα χαρακτήρισε τη δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να κυβερνήσει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ που διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό για «ουρές και κρυφή ατζέντα στη διαπραγμάτευση», έκανε λόγο για κυβέρνηση στην οποία υπουργοί θα είναι μη πολιτικά πρόσωπα και διαβεβαίωσε ότι θα είναι πρωθυπουργός αν η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές, σημειώνοντας ότι θα απευθυνθεί στον κ. Τσίπρα για συνεργασία.

«Υπάρχουν ουρές πίσω από αυτά που έχει υπογράψει» ανέφερε για τον τέως πρωθυπουργό ο κ. Μεϊμαράκης και συμπλήρωσε ότι «ο κ. Τσίπρας φέρει ακέραια την ευθύνη για την καταστροφή του επταμήνου. Εγώ δεν είπα θα σκίσω τα μνημόνια. Μέχρι τον Ιανουάριο έλεγε ότι με ένα άρθρο θα το σκίσει. Ο κ. Βαρουφάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πως δεν θέλουμε λεφτά αλλά αξιοπρέπεια. Θυμόμαστε τον κ. Βαρουφάκη να λέει “Darling, έκλεισα τις τράπεζες”. Και το είπε και με υφάκι».

Ο κ. Μεϊμαράκης άρχισε τη συνέντευξή του, στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης», λέγοντας ότι «οι πολίτες καλούνται να κρίνουν το πώς θα πορευτούμε τα τρία χρόνια που μας δεσμεύει το νέο μνημόνιο. Πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν αλήθειες ή ψέματα. Συνεργασίες ή αλαζονεία; Να πάμε μπροστά ή πίσω;» και συνέχισε:

Καλούμε τους πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν. Το Γενάρη του 2015 προτίμησαν να ακολουθήσουν αυτά που υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας. Σήμερα συγκρίνουν αυτές τις υποσχέσεις που υφάρπαξαν την ψήφο τους και ταυτόχρονα να έχουν στο μυαλό τους τα πεπραγμένα των δύο χρόνων της ΝΔ. Ας σκεφτούν πώς είναι η ζωή τους τώρα σε σχέση με τότε.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα, απάντησε: «Έκανα μια πρόταση, προσπαθώντας να έχουμε μια συνεννόηση και μια συνεργασία, δεν είναι τακτικίστικη αντίληψη, αλλά πρόταση επί της ουσίας. Μόνο αν συνεννοηθούμε σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, έχοντας την αυτονομία και την ταυτότητά μας, θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Σαφώς και θα είμαι ο πρωθυπουργός και σαφώς θα απευθυνθώ σε άλλες δυνάμεις αν ο κ. Τσίπρας δεν θέλει.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπορευόμενος με τη Χρυσή Αυγή, διέκοψε βιαίως τη θητεία της ΝΔ. Αν είχαμε συνεννοηθεί θα είχαμε βγάλει από το μνημόνιο τη χώρα. Έχω αποδείξει ότι αναλαμβάνω ευθύνες και στα δύσκολα είμαι στην πρώτη γραμμή.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε: «Αν έρθει η τρόικα και σας πει για νέα μέτρα, τι θα κάνετε;».
Ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε πως «το επτάμηνο μας κόστισε. Απαιτείται μια συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους. Το 2022 θα είναι στο 170% του ΑΕΠ, μετά τα capital controls. Μας φέσωσε με 90 δισ. ευρώ. Απαιτείται συζήτηση για αναδιάρθρωση που είμαστε ικανοί μόνο εμείς να την κάνουμε. Κι αν ανακαλύψουμε κρυφές υποχρεώσεις της χώρας, θα τις αναδείξουμε και θα τις καταγγείλουμε».

Ο κ. Μεϊμαράκης συνέχισε: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μείνει έξω από τη συγκυβέρνηση; Για να πετάει πέτρες στο μνημόνιο που υπέγραψε; Γιατί δεν ανταποκρίνεται θετικά στην πρόταση της ΝΔ ο Τσίπρας; Τι φοβάται; Ο Τσίπρας είναι σε στρατηγικό κενό. έχει βαθιές αντιφάσεις και αντιθέσεις. Αν θέλει να είναι αντιπρόεδρος της δικής μου κυβέρνησης, θα το συζητήσω με τους επιτελείς μου, δεν τσακωνόμαστε για αυτά. Απέδειξα ως Πρόεδρος πολυκομματικής Βουλής ότι μπορώ να συνθέσω. Η ΝΔ γνώριζε ότι θα σηκώσει βάρος δυσανάλογο με αυτό που είχε, βάλαμε πλάτη, για να σωθεί η χώρα.

Για τις δεσμεύσεις της Ν.Δ.
Αυτά εξαρτώνται από το περιβάλλον. Πριν από τα capital controls, θα σας έλεγα άλλα για το τι πρέπει να κάνουμε. Η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να τελειώνει μέχρι το 2015. Πάει το 2015, το χάσαμε. Είχαμε πλεονάσματα, έχουμε ελλείμματα.

Θα προχωρήσουμε σε απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και θα πάρουν μπρος τα μεγάλα έργα που έχουν σταματήσει. Θα προχωρήσουμε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που όλες οι δυνάμεις θα συμμετέχουν με εκπροσώπους. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ το οφείλει να μετέχει, δεν θα ήταν σωστό να μην μετέχει.

Θα προχωρήσουμε σε μια εθνική ομάδα για το σύμφωνο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Με τους παραγωγικούς φορείς και τα πανεπιστήμια. Για να έχουμε εθνικό σχεδιασμό ανά τομέα και περιφερειακό έργο. Μπορούμε να συμφωνήσουμε στα στοιχειώδη και η χώρα να προχωράει ανεξάρτητα ποιος είναι πρωθυπουργός. Η χώρα πρέπει να έχει πυξίδα για το πού πηγαίνει. Αυτό το σχέδιο θέλουμε να είναι έτοιμο το 2016 στις αρχές και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο να το παρουσιάσουμε στην Ευρώπη.

Για τα λάθη της Ν.Δ.

Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Έχουμε διδαχθεί από αυτά και δεν θα επαναληφθούν. Ολοι έχουμε μεγαλύτερη εμπειρά και μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Η ίδια η τρόικα αναγνώρισε λάθη. Υπήρξαν επικοινωνιακά λάθη. Δεν τα εξηγήσαμε, όπως ο ΕΝΦΙΑ. Ισως να ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα, όπως διαφορετικά θα ήταν αν ήταν διαφορετικές οι δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα για τον ΕΝΦΙΑ που είπε θα τον καταργήσει.

Και συνέχισε λέγοντας «αλλάζουμε τη χώρα, αλλάζουμε κι εμείς και θα την πάμε καλύτερα. Δώσαμε 500 εκατ. στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από το πλεόνασμα, ενώ ο κ. Τσίπρας 200 εκατ. από το έλλειμμα».

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε για τη φορολογία στους αγρότες: «Είναι δυνατόν ο αγρότης να έχει προκαταβολή φόρου 100%; Θα συζητήσω με τους εταίρους πως αυτό θα αλλάξει», ενώ σημείωσε ότι «το πακέτο Γιουνκέρ είναι έργο της κυβέρνησης Σαμαρά».

«Πρέπει να βγει ο κ. Τσίπρας και να απαντήσει στον κυβερνητικό του εταίρο, τον κ. Καμμένο, για τον κ. Βαρουφάκη», τόνισε, αναφερόμενος στις αιχμές που άφησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για τον ρόλο του πρώην υπουργού Οικονομικών, ενώ συνέχισε λέγοντας για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι φέρει ακέραια την ευθύνη για τα όσα έγιναν το επτάμηνο και τον κάλεσε να δώσει λεπτομερή απάντηση για το θέμα του κ. Βαρουφάκη και τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ παλιό κόμμα» είπε και συμπλήρωσε: Την επομένη των εκλογών ο κ. Τσίπρας θα είναι αρχηγός; Και μάλιστα ενός συγκροτημένου κόμματος; Ο κ. Τσίπρας θα ξαναγυρίσει στα παλιά του ποσοστά, αν δεν συμφωνήσει στα βασικά.

Αναφερόμενος στην Παιδεία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είπε: «Οι φοιτητές που φεύγουν εκτός Ελλάδας επιδοτούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Είναι δωρεάν η Παιδεία όταν ένας φοιτητής πρέπει να σπουδάσει σε άλλο μέρος από αυτό της κατοικίας του;» και μίλησε για «βελτίωση δημόσιας Παιδείας και ταυτόχρονα δυνατότητα σπουδών σε σοβαρά μη κρατικά ιδρύματα».

Ο κ. Μεϊμαράκης πρόσθεσε «με απασχολεί περισσότερο η ανεργία του 50αρη. Έχω πρόβλημα με τις πολιτικές και όχι με τις ταμπέλες. Έχει διαβάσει ο κ. Μπαλτάς τι λέει το Μνημόνιο (που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας) για την Παιδεία; Η χώρα βρίσκεται στην τελευταία ευκαιρία! Ο κ. Τσίπρας, τις διαρθρωτικές αλλαγές σε Παιδεία, Υγεία, Ασφαλιστικό και Δημόσια Διοίκηση θα τις εφαρμόσει;».

Η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε:«Όσο ενημερώνονται οι πολίτες, πράγμα που δεν ήθελε ο κ. Τσίπρας, εγκαταλείπουν το ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας πήγαινε αδιάβαστος τις διαπραγματεύσεις. Καλώ τους πολίτες να σκεφτούν. Η διαμαρτυρία, η τιμωρία ή η αποχή δεν λύνει τα προβλήματα. Συμμετοχή!».

«Ενενήντα δισ. που μας κόστισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πολλά για διαμαρτυρία» κατέληξε ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν έχω πρόβλημα να συναντηθώ με οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα για οποιοδήποτε θέμα. Πρωτίστως συζητώ με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς πριν από κάθε απόφαση» ενώ για τις Σκουριές «θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να πάω στις Σκουριές, αλλά δεν θέλω να δημιουργήσω διχαστικά διλήμματα. Δεν έχω χαρακτηρίσει ποτέ τον κ. Τσίπρα όπως μας έχει αποκαλέσει εκείνος».
«Δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα λόγω capital controls που πρέπει να επιλύσουμε άμεσα. Γιατί ο κ. Τσίπρας έκανε δημοψήφισμα και όχι εκλογές αφού τελικά είπε το ΝΑΙ;» είπε ακόμη.
Επιτέθηκε εκ νέου κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ερωτηθείς για το χρέος, λέγοντας ότι ««ο κ. Τσίπρας αποδέχεται με την υπογραφή του τη μείωση του χρέους από το PSI. Ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει πως απαγορεύεται να γίνει κούρεμα του χρέους. Να σταματήσει να λέει ψέματα. Δεν μας εξήγησε ο κ. Τσίπρας γιατί δεν πήρε τα λεφτά τον Φεβρουάριο».

Σχετικά με τη διαφθορά απάντησε ότι «τις περισσότερες ενέργειες για τη διαφάνεια, τις κάναμε εμείς. Ο κ. Τσίπρας επτά μήνες δεν έκανε τίποτα. Ας μας πει ο κ. Τσίπρας ένα μέτρο για τη διαφάνεια που πήρε. Επτά μήνες τι έκανε με τη λίστα Λαγκάρντ;».

O κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως «βασική κοινωνική πολιτική», ενώ δεσμεύθηκε για αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων.

Για το Ασφαλιστικό

Σε ερώτηση σχετικά με το Ασφαλιστικό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι «για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις συντάξεις που θα θέλαμε να είναι θα πρέπει να γίνουν μία σειρά πράγματα. Αυτό αποκλείεται για το 2016. Για το εργασιακό θα πρέπει να σας πω ότι ο αριστερός κ. Τσίπρας με την αριστερή μελαγχολία υπέγραψε για τις ομαδικές απολύσεις. Δεν υπήρχε στο τραπέζι όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση».

«Οι όμορες χώρες πρέπει να έχουμε εξορθολογισμό στους φορολογικούς συντελεστές» είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Τις πολιτικές μας ως κυβέρνηση, θα τις υπηρετήσουν όσοι τις πιστεύουν, οι ικανοί και οι άξιοι. Ζητώ την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα συνεργαστώ με όποιον πιστεύει στις πολιτικές μας. Πάμε για να κερδίσουμε τις εκλογές και λέμε όσα θα κάνουμε ως κυβέρνηση. Δεν ποινικοποιούμε τις πολιτικές ευθύνες, καλούμε όμως τον κόσμο να κρίνει και να αποφασίσει δια της ψήφου».

Παράλληλα, ρωτήθηκε για την υποψηφιότητα του Χρήστου Μαρκογιαννάκη και την εμπλοκή του στην υπόθεση Γιακουμάκη. «Μόλις άκουσα ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη, μου έκανε εντύπωση ο χρόνος. Δήλωσα ότι με το θέμα θα ασχοληθεί η εκλογική επιτροπή τη Δευτέρα. Η επιτροπή που ασχολείται με τις λίστες θα μας κάνει εισήγηση. Η άσκηση ποινικής δίωξης δεν συνιστά ευθύνη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι πρέπει να προχωρήσει η ομαλοποίηση της χώρας και η επιστροφή στην κανονικότητα. Πρόσθεσε πως πρέπει να δοθεί πολύ γρήγορα λύση για το μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ τόνισε πως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι μέρος της βασικής κοινωνικής πολιτικής. Επισήμανε δε πως πρέπει να προχωρήσεις και η αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων.

«Θεωρούμε την τοπική αυτοδιοίκηση ως θεσμικό συνεργάτη της κεντρικής διοίκησης», είπε ενώ πρόσθεσε πως «δεσμεύομαι πως για όλα τα κρίσιμα ζητήματα (όπως για τις άδειες των ΜΜΕ) θα γίνεται διαβούλευση».
Για το μεταναστευτικό είπε πως λύνεται με πολιτικές και όχι με “ανάθεμα” και πρόσθεσε πως «αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό με την ανθρώπινη διάσταση και προσέχουμε για την εξέλιξη του στη χώρα μας».
Ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου πως «το μπόνους των εδρών του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι κλιμακωτό ανάλογα με το ποσοστό που καταλαμβάνει».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα