Ολυμπιακός: Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΠΟ και τα αυτογκόλ (λόγω Θόδωρου)

Οι πραγματικοί λόγοι που ο «θρύλος» είπε «αντίο» στο πρωτάθλημα

Βρισκόμαστε στην 23η αγωνιστική και απέχουμε 8 αγωνιστικές για να τελειώσει ο κύκλος του πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ ήδη απέχει 6 βαθμούς από τον Ολυμπιακό, και αν την επόμενη εβδομάδα αφαιρεθούν και οι 3 βαθμοί λόγω της εισόδου κάποιων «επιστημόνων» στον αγωνιστικό χώρο –κάτι που είναι το πλέον πιθανό–, οι βαθμοί θα γίνουν 9. Ακόμη και αν κερδίσει στην Τούμπα, με το αγωνιστικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ, που μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολο, πάρα πολύ δύσκολα ο «θρύλος» θα μπορέσει να καλύψει τους βαθμούς.
Εκτός όμως του ΠΑΟΚ, υπάρχει και η ΑΕΚ, που οι 4 βαθμοί που τη χωρίζουν από τον «θρύλο» μπορεί να γίνουν 7. Και εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα, αφού ο Ολυμπιακός έχει χάσει και στους δύο αγώνες του πρωταθλήματος με αντίπαλο τον κιτρινόμαυρο δικέφαλο.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Από την περίοδο 1997-1998 μέχρι σήμερα (περίοδος 2017-2018), ο Ολυμπιακός έχει χάσει δύο πρωταθλήματα (2003-2004 και 2009-2010) και μάλλον θα χάσει και το φετινό. Τρία χαμένα πρωταθλήματα και 16 κερδισμένα δεν είναι άσχημος απολογισμός. Μάλιστα, οι καραθερμόαιμοι Ολυμπιακοί υποστηρίζουν ότι το πρώτο χαμένο πρωτάθλημα την περίοδο 2003-2004 χάθηκε λόγω της εκλογής του Καραμανλή τον Μάρτιο του 2004 και όχι επειδή ο Ολιζαντέμπε έβαλε γκολ στο 83ο λεπτό στον Πύργο και έδωσε τον τίτλο στον «πράσινο» μεγάλο αντίπαλο. Σήμερα ήδη οι ίδιοι θερμόαιμοι οπαδοί –ή τα παιδιά τους– υποστηρίζουν ότι ο τίτλος χάθηκε λόγω πολέμου σε όλα τα μέτωπα εις βάρος του «θρύλου» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από την ΕΠΟ του Γραμμένου.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Η «Α» χωρίς φόβο και πάθος –υποστηρικτής του ΑΙΓΑΛΕΩ είναι ο εκδότης μας– θα επιχειρήσει σήμερα να αποτυπώσει τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στην απώλεια του τίτλου και όχι εκείνες που τα «κόκκινα» ΜΜΕ, βλέπουν μόνο εχθρούς και αποφεύγουν την αυτοκριτική. Σωστοί οι κύριοι! Άλλωστε, καμία δουλειά δεν είναι ντροπή. Το ίδιο κάνουν και τα αντίπαλα άλλης απόχρωσης ΜΜΕ. Εκείνα κάνουν λόγο για υπερομάδα που έφτιαξε ο Ιβάν και όχι γιατί σε κάποια παιγνίδια κάποιοι επόπτες έχουν τροποποιήσει τους κανονισμούς σε περιπτώσεις οφ-σάιντ.

Φιλότιμες προσπάθειες έκαναν και τα «κιτρινόμαυρα» ΜΜΕ, που με το «έτσι θέλω» έπρεπε να μας πείσουν ότι το πέναλτι που κέρδισε η ΑΕΚ με τη Λαμία, στον πρώτο γύρο έγινε εντός της περιοχής…

Ας ξεκινήσουμε από τους συγκυβερνώντες. Δεν υπήρχε εβδομάδα που ο Καμμένος να μην έκανε λόγο εντός κι εκτός Βουλής για εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη στο ναρκοπλοίο Noor1, όταν μετά από τρία χρόνια η σχετική δίκη είχε περατωθεί, κάποιοι εκτίουν ισόβια στη φυλακή και έχουν βγει εντάλματα –με κάποια καθυστέρηση βέβαια– για τους εμπόρους ναρκωτικών, χωρίς να έχει βρεθεί το παραμικρό στοιχείο για εμπλοκή του προέδρου του Ολυμπιακού. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε λόγο στη Βουλή «για τη ΝΔ που ταυτίζεται με επιχειρηματίες, που έχουν ανοιχτά μέτωπα με τη Δικαιοσύνη», υπονοώντας την κουμπαριά μεταξύ Μαρινάκη και Ντόρας. Η συνομιλία όμως Καμμένου – Γιανουσάκη δεν αφήνει και πολλές αμφιβολίες για τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει. Το ίδιο και οι τοποθετήσεις του Σταύρου Κοντονή είτε ως υπουργός Αθλητισμού είτε ως υπουργός Δικαιοσύνης.

Ας αφήσουμε όμως τους πολιτικούς και ας πάμε στην ΕΠΟ και στους διαιτητές.

Ο Ολυμπιακός συγκρινόμενος με τις άλλες δύο ομάδες, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, πήρε τα πλέον επώδυνα σφυρίγματα στις 22 διεξαχθείσες αγωνιστικές. Μπορεί ο Γραμμένος να λέει ότι τους διαιτητές τους ορίζει η FIFA με τον Περέιρα πλην όμως υπάρχουν οι Τριτσώνης – Κουκουλάκης, που μισθό παίρνουν από την ΕΠΟ και όχι από τον Ινφαντίνο.

Ο αντίλογος των άλλων δύο ομάδων είναι «ναι μεν αλλά», και αναφέρονται κυρίως στην τελευταίο εικοσαετία περίπου την οποία συγκρίνουν με τη φετεινή περίοδο. Εδώ δεν έχουν και άδικο…

Ήταν όμως ο πόλεμος συγκυβέρνησης και ΕΠΟ η μοναδική αιτίας απώλειας της κούπας, ή και ο ίδιος ο Ολυμπιακός έκανε σοβαρά λάθη παραγοντικής τακτικής; Μια απλή αναδρομή στο παρελθόν θα  βοηθήσει ώστε να διεξαχθούν ουσιαστικά συμπεράσματα και όχι αίολες δικαιολογίες.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν.

Στις 25 Ιανουαρίου 2015, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κερδίσουν τις εκλογές. Η ΑΕΚ μόλις έχει ανέβει και ο ΠΑΟΚ παραπατάει. Ο «θρύλος» κερδίζει άνετα το πρωτάθλημα 2014-2015. Το επόμενο όμως πρωτάθλημα, 2015-2016, έχει εκπλήξεις. Οι Μελισσανίδης και Σαββίδης έχουν δυναμώσει και κυρίως έχουν φτιάξει τις σχέσεις τους με τη νέα κυβέρνηση. Ο Ολυμπιακός δεν κοντράρει την κυβέρνηση, αλλά για διαφόρους λόγους που δεν είναι της στιγμής κοντράρεται με τους Κοντονή – Καμμένο.

Και εδώ αρχίζουν τα μεγάλα λάθη.

  • Στον τελικό Κυπέλλου 2016, ο Σταύρος Κοντονής απαγορεύει τη διεξαγωγή του εάν δεν αλλάξουν οι επόπτες Αλεξέας και Πετρόπουλος. Αντί ο Ολυμπιακός να στραφεί στις διεθνείς αρχές UEFA και FIFA και να καταγγείλει το γεγονός της κρατικής παρέμβασης, αποδέχεται την υπόδειξη και η ΚΕΔ του Γιώργου Γκιρτζίκη αλλάζει τους επόπτες.
  • Το ίδιο διάστημα η παράταξη που στηρίζεται από τον Ολυμπιακό αναγορεύει ηγέτη κάποιον Ελευθεριάδη, πανελληνίως άγνωστο, ο οποίος αργότερα έχασε και την Ένωση Πιερίας που ήταν πρόεδρος. Λανθασμένη επιλογή που κόστισε 8 με 10 Ενώσεις, οι οποίες και άλλαξαν στρατόπεδο.
  • Οι εκλογές που είχαν προκηρυχθεί για τις 2 Οκτωβρίου 2016 ματαιώθηκαν ως παράνομες μετά από προσφυγή του Βίκτωρα Μητρόπουλου, αφού ο εκλογικός νόμος προέβλεπε να ψηφίζουν 400 εκλέκτορες και η προκήρυξη της εκλογικής συνέλευσης αναφερόταν σε 181 ψηφοφόρους. Το Διαιτητικό Δικαστήριο ορίζει τότε τη διενέργεια των εκλογών σε δύο μήνες με εκλέκτορες, κάτι που ακυρώνει την ήδη υπάρχουσα πλειοψηφία της άλλης πλευράς. Την ίδια μέρα, με παρέμβαση «απριλιανού» τύπου, ο Σταύρος Κοντονής καταργεί την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου και καλεί τις FIFA και UEFA να τοποθετήσουν μία Επιτροπή Εξομάλυνσης μακράς πνοής, η οποία θα εξομάλυνε τις παραγοντικές διαφορές στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και εδώ αρχίζουν τα μεγάλα λάθη. Αντί ο Ολυμπιακός να απευθυνθεί στις διεθνείς ομοσπονδίες και να καταγγείλει την παράβαση, αρκέστηκε στο να δεχθεί την τοποθέτηση του Κυπρίου αμφιλεγόμενου παράγοντα Κωστάκη Κουτσοκούμνη ως επιβλέποντα το ελληνικό ποδόσφαιρο και στην τοποθέτηση του Νίκου Μπάρτζη ως μέλος της εν λόγω επιτροπής με μοναδικό προσόν το ότι έπαιζε ποδόσφαιρο με τον δικηγόρο Αργύρη Λίβα(!!!). Επίσης αποδέχθηκε ως πρόεδρο κατόπιν απαίτησης του ΣΥΡΙΖΑ τον Γιάννη Δρόσο, συνταγματολόγο που είχε γνωμοδοτήσει ότι η διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν σύννομη. Τη διαδικασία αυτή βέβαια πέταξε στα σκουπίδια λίγους μήνες μετά το ΣτΕ. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η αποδοχή του Ολυμπιακού των Μπάρτζη και Δρόσου δεν ήταν άσχετη με το γεγονός ότι δύο μήνες πριν και συγκεκριμένα στις 30/8/2016 ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης είχε λάβει μέρος στον εν λόγω διαγωνισμό, προσφέροντας μάλιστα 63 εκατ. ευρώ για μία τηλεοπτική άδεια. Επίσης πρέπει να υπενθυμίσουμε τη συνάντηση Κοντονή – Κουτσοκούμνη στις 29/8/2016, όπου άρχισαν οι καλές σχέσεις του υπουργού με τον επιτετραμμένο της FIFA, ώστε αργότερα να μπουν στην Επιτροπή οι κ.κ. Δέδες και Βρύζας, εκπρόσωποι της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός απλώς απουσίαζε…
  • Στις 9/11/2016, η Super League προσλαμβάνει ως διευθύνοντα σύμβουλο παρανόμως τον Βασίλη Γκαγκάτση. Ο Ολυμπιακός, ενθυμούμενος προφανώς το παρελθόν, δεν αντιδρά, ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης υπέδειξε τον Γκαγκάτση μέσω Κουτσοκούμνη, βγάζει την υποχρέωση που είχε στον Βασίλη για τα ενωσιακά γήπεδα επί προεδρίας του και σε χρόνο ρεκόρ βοηθούντος και του Ιβάν μέσω του Μάκη Γκαγκάτση, ο Ολυμπιακός χάνει την πλειοψηφία στη Super League, πλειοψηφία που είχε από το 1997.
  • Στις 19/20/2016, γίνονται οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπου του ποδοσφαίρου στην ΕΟΕ. Μοναδικός υποψήφιος ο Βαγγέλης Γραμμένος. Η προκήρυξη του κ. Δρόσου προσδιορίζει εκλογικό σώμα 181 ψηφοφόρων αντί 400 που ορίζει ο νόμος Κοντονή. Ο Γιώργος Βασιλειάδης υπόσχεται ότι θα καταθέσει σχετική τροπολογία για να νομιμοποιήσει τη συνέλευση, πλην όμως η τροπολογία παίρνει ΦΕΚ πέντε ημέρες μετά την εκλογή Γραμμένου, με συνέπεια η εκλογή να είναι παράνομη. Ο Ολυμπιακός υποστηρίζει τον Ισίδωρο Κούβελο, δεν θέτει θέμα νομιμότητας, ο ίδιος ο Ισ. Κούβελος δεν προσβάλλει την εκλογή Γραμμένου πιστεύοντας τη δέσμευση του Ιβάν Σαββίδη ότι ο Γραμμένος θα τον ψηφίσει. Τα «γεράκια» της κυβέρνησης Καμμένος – Κοντονής βάζουν πλάτη στην εκλογή Καπράλου και τελικά ο ίδιος ο Τσίπρας διαμηνύει ότι πρέπει να υποστηριχθεί ο επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή υποδιευθυντής της Εθνικής Τράπεζας.
  • Με λίγα λόγια, η υποψηφιότητα Γραμμένου έγινε αρχικά αποδεκτή γιατί θα ψήφιζε Κούβελο και μετά έγινε αιτία πολέμου μεταξύ Μαρινάκη και κυβέρνησης, γιατί άλλαξε γνώμη ο Ιβάν.
  • Ας πάμε όμως στο μεγαλύτερο λάθος του Ολυμπιακού. Στις 30/6/2017 έχει προκηρυχθεί η σύγκληση ΓΣ της ΕΠΟ με θέμα την τροποποίηση του Καταστατικού. Η παράταξη του Ολυμπιακού είναι πλέον φανερό ότι χάνει τις εκλογές, με «κάτω τα χέρια». Έχει όμως τη δυνατότητα να μπλοκάρει την τροποποίηση του Καταστατικού, αφού η παράταξη που υποστηρίζει διαθέτει τις απαιτούμενες 56 ψήφους. Μέχρι την παραμονή οι φιλικές Ενώσεις έχουν συμφωνήσει να μην επιτραπεί η τροποποίηση του Καταστατικού και την ημέρα της ψηφοφορίας ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού Αγραφιώτης και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Τρικάλων Μπουτζιώλης και κάποιοι άλλοι ψηφίζουν υπέρ της τροποποίησης.
  • Χαρακτηριστικό του ύπνου που έριχνε η παράταξη που στήριζε ο Ολυμπιακός ήταν το γεγονός ότι αποδέχθηκαν ως καταστατική διάταξη το άρθρο σύμφωνα με το οποίο η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων που ορίζεται από τον πρόεδρο να αποφασίζει ερήμην του ΔΣ. Ο «δικός μας Γραμμένος», που λέει και ο Ιβάν γίνεται πανίσχυρος, το ίδιο βέβαια και ο ΠΑΟΚ.

Τα παραπάνω ενδεικτικά και μόνο είναι αρκετά για να αντιληφθεί κάποιος πώς και γιατί ο «θρύλος» έχει χάσει το τρένο του φετινού τίτλου. Μόνη δικαιολογία  των διοικούντων και κυρίως του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι το γεγονός ότι εξαπατήθηκαν από τον «Ολυμπιακάρα» γενικό γραμματέα της UEFA Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Κατά συνέπεια, στις δικαιολογίες περί απώλειας του τίτλου λόγω παρεμβάσεων Σωκράτη, Θωμά και κάποια άλλα ευτράπελα, καλό είναι να συμπεριλάβουν και τις δικές τους ευθύνες ώστε εγκαίρως να διορθώσουν τα λάθη τους γιατί έρχεται και το επόμενο πρωτάθλημα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα