Tρόμος στον πλανήτη από τη νέα πρόκληση του Κιμ

Ο Κιμ Γιονκ Ουν πάτησε πάλι το κουμπί και εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο εντός των ιαπωνικών χωρικών υδάτων προκαλώντας ανησυχία στον πλανήτη ενώ στέλνει το δικό του μήνυμα. 

Η Πιονγκγιάνγκ επιβεβαίωσε τη δεύτερη εκτόξευση βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) στην οποία προχώρησε την Παρασκευή.

Η δοκιμή είχε σκοπό να στείλει μια «αυστηρή προειδοποίηση» προς τις ΗΠΑ, μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η εκτόξευση της Παρασκευής ήταν μια βελτιωμένη εκδοχή του πυραύλου Hwasong-14, διένυσε μια απόσταση 998 χλμ κι έφθασε σε υψόμετρο 3.724 χλμ κατά τη διάρκεια της πτήσης του, η οποία διήρκεσε 47 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, ανέφερε το KCNA.

Ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιόνγκ Ουν δήλωσε πως ολόκληρη η επικράτεια των ΗΠΑ βρίσκεται εντός εμβέλειας των βορειοκορεατικών πυραύλων, σημειώνοντας πως το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας αποτελεί ένα ανεκτίμητο εφόδιο που δεν μπορεί να ανακληθεί ή να αντικατασταθεί.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Η Μελίσα Χάναμ, ειδική σε ό,τι αφορά το πυραυλικό πρόγραμμα της Β. Κορέας, στο James Martin Center, δήλωσε στον Guardian ότι η τελευταία δοκιμή έδειξε πως η Αλάσκα είναι εντός της εμβέλειας και πως μίας δοκιμαστική πτήση 45 λεπτών δείχνει ότι μπορεί να φτάσει ο πύραυλος τη Ν. Υόρκη.

«Η δοκιμή έδειξε ότι η Αλάσκα είναι εντός εμβέλειας… Η προκαταρκτική εικασία μου είναι ότι τώρα δοκιμάζουν αυτόν τον πύραυλο για να δουν αν μπορεί να πάει πιο μακριά. Πρέπει να έχουμε όλα τα δεδομένα για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε την καμπύλη εμβέλειας, αλλά είναι πιθανό ότι προσπαθούν να δείξουν ότι πράγματι η Νέα Υόρκη δεν είναι μακριά», ανέφερε η Χάναμ.

Μία εμβέλεια 9.500-10.000 χλμ.- που μία πτήση 45 λεπτών δείχνει ότι είναι πιθανή- σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε ενδεχομένως να χτυπήσει στόχους στην ανατολική ακτή, όπως η Νέα Υόρκη, επεσήμανε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies στην Καλιφόρνια εκτίμησε ότι η εκτόξευση έδειξε πως το Λος Αντζελες είναι εντός εμβέλειας ενός πυραύλου της Β. Κορέας, αλλά ότι το Σικάγο, η Νέα Υόρκη και η Ουάσινγκτον παραμένουν εκτός εμβέλειας.

«Μπορεί να μην έδειξαν το πλήρες φάσμα. Τα μοντέλα σε υπολογιστή υποδεικνύουν ότι μπορεί να χτυπήσει όλους αυτούς τους στόχους», συμπλήρωσε.

Οι αναλυτές πάντως παραμένουν σκεπτικοί για το αν η Β. Κορέα μπορεί να φτιάξει σε μικρογραφία ένα πυρηνικό όπλο το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτηθεί σε έναν τέτοιο πύραυλο. Ακόμη κι έτσι όμως, η δοκιμή είναι η τελευταία υπενθύμιση της αποτυχίας του Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Κιμ Γιονγκ Ουν, σχολιάζει ο Guardian.

Το Πεκίνο ζήτησε από την Σεούλ και την Ουάσινγκτον να σεβαστούν τις ανησυχίες του

Η Κίνα ζήτησε σήμερα από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, να σεβαστούν τις ανησυχίες του Πεκίνου και να σταματήσουν την ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD) στο νοτιοκορεατικό έδαφος, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Τζενγκ Σουάνγκ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας προχώρησε στην παραπάνω δήλωση, μετά από αναφορές που έκαναν γνωστό ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζέι-ιν έδωσε σήμερα εντολή για την διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τις ΗΠΑ, αναφορικά με την ανάπτυξη τεσσάρων επιπρόσθετων κινούμενων συστοιχιών του συστήματος THAAD.

Ο Aμερικανός ΥΠΕΞ  κατηγορεί Ρωσία και Κίνα 

Η Κίνα και η Ρωσία φέρουν μια “μοναδική και ειδική ευθύνη” για την επιδείνωση της απειλής που συνιστά η Βόρεια Κορέα, υποστήριξε  ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, μετά τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Αμέσως μετά τη δεύτερη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου μέσα σε διάστημα ενός μήνα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν διακήρυξε ότι “ανεξαρτήτως πού, ανεξαρτήτως πότε (…) όλη η αμερικανική επικράτεια βρίσκεται εντός της εμβέλειάς μας”.

Σε ανακοίνωσή του ο Τίλερσον ανέφερε ότι “ως οικονομικοί υποστηρικτές του πυρηνικού βαλλιστικού προγράμματος” της Βόρειας Κορέας, η Κίνα και η Ρωσία “φέρουν μια μοναδική και ειδική ευθύνη όσον αφορά την αύξηση της απειλής για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια”.

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι η εκτόξευση αυτού του πυραύλου συνιστά “κατάφωρη παραβίαση” των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις επιθυμίες της διεθνούς κοινότητας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα