Ομογένεια καλεί Ομπάμα

Ανεξαρτήτως των συμφερόντων που μπορεί να κρύβονται πίσω από τις δηλώσεις στήριξης της Ουάσινγκτον προς την Αθήνα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τους δανειστές, το μομέντουμ στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μοιάζει να είναι πολύ καλό και αυτό μοιάζει να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και η ομογένεια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Δεν είναι μόνο το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), το οποίο συλλέγει «ηλεκτρονικές» υπογραφές σε σχετική επιστολή που απευθύνεται στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας τον να συνεχίσει να εκφράζει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα, ασκώντας επιρροή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι και μία άλλη επιστολή, αυτή που έχει αποδέκτη επίσης τον πρόεδρο των ΗΠΑ και υπογράφεται από τρία ελληνικής καταγωγής μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο λόγος για τους βουλευτές του κόμματος των Δημοκρατικών, Ντίνα Τάιτους από τη Νεβάδα, Νίκη Τσόνγκα από τη Μασαχουσέτη και Τζον Σαρμπάνη από το Μέριλαντ, οι οποίοι είναι μέλη του «Ελληνικού Συνδέσμου» στο Κογκρέσο, και στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο Ομπάμα αναφέρουν ότι «είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της μακρόχρονης συμμάχου και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους, όπου είναι δυνατόν, για να βοηθήσουν την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα νέο δρόμο προς την οικονομική ευημερία».

Οι τρεις ομογενείς βουλευτές σημειώνουν με ικανοποίηση τις πρόσφατες αναφορές του Μπ. Ομπάμα «για να βοηθηθεί η σύμμαχός μας Ελλάδα και η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση για να δημιουργήσει και να εφαρμόσει μία νέα, αναπτυξιακή στρατηγική». Εξάλλου, επισημαίνουν τη δήλωσή του ότι «δεν μπορείς να στίβεις χώρες που βρίσκονται εν μέσω ύφεσης» και ότι «η λιτότητα από μόνη της δεν θα φέρει ανάπτυξη στην ελληνική και τις ευρωπαϊκές οικονομίες».

Η Ντίνα Τάιτους, η Νίκη Τσόνγκα και ο Τζον Σαρμπάνης τονίζουν επίσης ότι «δεν είναι προς όφελος κανενός, αν η Ελλάδα αποτύχει και αποχωρήσει από την Ε.Ε.», καλώντας τον «πλανητάρχη» «με τον ηγετικό του ρόλο να συνεχίσει να βοηθά τα μέρη για να επικεντρωθούν στα κοινά τους συμφέροντα και να διασφαλίσουν πως η Ευρώπη και η Ελλάδα θα προχωρήσουν μαζί σε δρόμο ισχύος και σταθερότητας».

Τέλος, οι τρεις ελληνικής καταγωγής βουλευτές δεν παραλείπουν να επισημάνουν τις «μακροχρόνιες συμμαχικές σχέσεις» και τις «κοινές αξίες» που μοιράζονται οι ΗΠΑ με την Ελλάδα, υπερτονίζοντας (σ.σ κι αυτό έχει τη σημασία του να υπενθυμίζεται) τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη, η οποία «την καθιστά σημαντική εταίρο για την εμπλοκή και το διάλογο με τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια και την Υποσαχάρια Αφρική και τη Νοτιοδυτική Ασία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα