Ομπάμα: “Ορόσημο” για τις ΗΠΑ η αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την αποχώρηση της μάχιμης δύναμης του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν λέγοντας ότι η τελετή αποχώρησης στην Καμπούλ είναι «ορόσημο» για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Για περισσότερα από 13 χρόνια, από τότε που σχεδόν 3.000 αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την 11η Σεπτεμβρίου, το έθνος μας βρίσκεται σε πόλεμο στο Αφγανιστάν» αναφέρει ο Ομπάμα σε γραπτή του ανακοίνωση.

«Χάρις στις τεράστιες θυσίες των ένστολων ανδρών και γυναικών μας, η μάχιμη αποστολή μας στο Αφγανιστάν τελειώνει και ο μεγαλύτερος σε διάρκεια πόλεμος στην αμερικανική ιστορία φθάνει υπεύθυνα στο τέλος του» τονίζει.

«…Το θαρραλέο στρατιωτικό και διπλωματικό μας προσωπικό στο Αφγανιστάν –μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους μας στη Συμμαχία– βοήθησαν τον αφγανικό λαό να επανακτήσει τις κοινότητές του, να αναλάβει ο ίδιος την ασφάλειά του, να πραγματοποιήσει ιστορικές εκλογές και να ολοκληρώσει την πρώτη δημοκρατική μετάβαση εξουσίας στην ιστορία της χώρας του… Τιμούμε τις μεγάλες θυσίες που κατέστησαν δυνατή αυτήν την πρόοδο. Χαιρετίζουμε κάθε Αμερικανό –στρατιωτικό ή πολίτη, περιλαμβανομένων των αφοσιωμένων διπλωματών και των εργαζομένων που συμμετείχαν στη δύναμη–οι οποίοι υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν, πολλοί με πολλαπλές μετακινήσεις, όπως ακριβώς και τις οικογένειές τους με τις θυσίες που έκαναν στην πατρίδα τους…» προσθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«…Το Αφγανιστάν παραμένει ένας επικίνδυνος τόπος και ο αφγανικός λαός και οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας συνεχίζουν να κάνουν τεράστιες θυσίες για την αμυντική υπεράσπιση της χώρας. Κατόπιν πρόσκλησης της αφγανικής κυβέρνησης και για να διατηρηθούν τα οφέλη που επιτύχαμε από κοινού, οι ΗΠΑ –μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας– θα διατηρήσουν μία περιορισμένη στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν για την εκπαίδευση και υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων και για τη διεξαγωγή αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων απέναντι στα απομεινάρια της αλ Κάιντα» επισημαίνει ο Ομπάμα.

«Το προσωπικό μας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει κινδύνους, αλλά αυτό αντανακλά τη δέσμευση των ΗΠΑ προς τον αφγανικό λαό και προς ένα ενωμένο, ασφαλές και κυρίαρχο Αφγανιστάν που ποτέ ξανά δεν θα χρησιμοποιηθεί ως πηγή επιθέσεων κατά του έθνους μας. Τα τελευταία αυτά 13 χρόνια έθεσαν υπό δοκιμασία το έθνος και τις στρατιωτικές μας δυνάμεις. Αλλά σε σύγκριση με τους σχεδόν 180.000 Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν όταν ανέλαβα την προεδρία, σήμερα διαθέτουμε λιγότερους από 15.000 σε αυτές τις χώρες. Περίπου το 90% των στρατευμάτων μας έχει επιστρέψει στην πατρίδα… Ο στρατός μας παραμένει ο καλύτερος στον κόσμο και θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση απέναντι σε τρομοκρατικές επιθέσεις και υπερασπιζόμενοι τις ελευθερίες και τις αξίες που θεωρούμε ύψιστες» καταλήγει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα διατηρήσουν μία μικρή δύναμη από περίπου 13.500 άνδρες στο Αφγανιστάν, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα