ΟΟΣΑ: Οι ΗΠΑ απειλή για την παγκόσμια ανάκμψη

Κινδύνους για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η οικονομική πολιτική των ΗΠΑ βλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεση του.

Στην  έκθεση του Οργανισμού επισημαίνεται μια σημαντική αλλαγή του επίκεντρου της ανησυχίας, το οποίο στα προηγούμενα χρόνια αφορούσε τις προσπάθειες της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική και την τραπεζική κρίση.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ παρά τις ανησυχίες που προκαλεί η οικονομική κατάσταση  στην ευρωζώνη, οι πιο άμεσες απειλές για την παγκόσμια ανάκαμψη, εμφανίζεται τώρα να προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Οι προειδοποιήσεις έρχονται καθώς ο ΟΟΣΑ προβλέπει μόνο μια ήπια οικονομική ανάκαμψη μέχρι το 2015. Οι 34 οικονομίες του ΟΟΣΑ θα αναπτυχθούν κατά 1,2% φέτος, προτού αυξηθεί το ποσοστό στο 2,3% το 2014 και 2,7% το 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την ευρωζώνη, οι ασθενείς ισολογισμοί και τα εύθραυστα δημοσιονομικά μπορούν ακόμη να προκαλέσουν αναταραχές στις αγορές, ενώ όπως τονίζει άμεσα θα πρέπει να γίνουν  διορθωτικές κινήσεις για  οποιοδήποτε κεφαλαιακό έλλειμμα ανακαλυφθεί στις τράπεζές της, καθώς ο τραπεζικός κλάδος θα μπορούσε πολύ εύκολο να βγει εκτός ελέγχου.

Επίσης, ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ένα αυξημένο ρίσκο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη, και χαιρέτισε την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. «Εάν αυξηθεί ο αποπληθωριστικός κίνδυνος, η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα, μεταξύ των οποίων και να έχει αρνητικά επιτόκια καταθέσεων και να αγοράσει περισσότερα assets στη δευτερογενή αγορά», τόνισε ο Padoan.

Ακόμη, πρόσθεσε τη φωνή του στην πρόσφατη κριτική του ρόλου της Γερμανίας στο να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της οικονομίας της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι ενώ οι Νοτιοευρωπαίοι έχουν περικόψει τα εμπορικά τους ελλείμματα, «πολύ λιγότερη προσαρμογή λαμβάνει χώρα στις πλεονασματικές χώρες».

«Απαιτείται περισσότερη διαρκή και συμμετρική προσαρμογή μέσω μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων, μεταξύ των οποίων και η απελευθέρωση υπηρεσιών στη Γερμανία που θα ενίσχυε και θα εξισορροπούσε τη ζήτηση», τόνισε ο επικεφαλής του Οργανισμού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα