Οργιάζει πλέον η αδήλωτη εργασία

Για όργιο αδήλωτης εργασίας, η οποία πέρα όλων των άλλων συνεπειών της προκαλεί ένα ασύμμετρο δημοσιονομικό κενό στα έσοδα των ταμείων, κάνουν λόγω οι εκπρόσωποι της αγοράς.

Μάλιστα, δεν διστάζουν να «υποδείξουν» στην κυβέρνηση ότι ο τρόπος υπολογισμού και η υπέρογκη αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών  όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αντιθέτως θα το κάνει χειρότερο.

Με την παραπάνω άποψη συντάσσεται το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, το οποίο διά στόματος του προέδρου του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου εξηγεί ότι, για παράδειγμα, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα έκλεισαν τα «μπλοκάκια» τους δεν εξαφανίστηκαν αλλά βγάζουν με αδήλωτο τρόπο τα προς το ζην.

Και δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ντοκτορά στα οικονομικά για να αντιληφθεί πως όταν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν τα απαιτούμενα έσοδα, τότε οι μειώσεις των συντάξεων είναι μονόδρομος.

«Το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών συρρικνώνεται, οι καταναλωτές που στηρίζουν τις υπάρχουσες επιχειρήσεις περιορίζονται κι άλλο, οι τζίροι μειώνονται συνεχώς, ακολουθούν απολύσεις εργαζομένων και τελικά ‘λουκέτα’. Δηλαδή έχουμε μπει για τα καλά σε έναν φαύλο κύκλο και απορώ πώς δεν το καταλαβαίνουν ορισμένοι», δηλώνει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Χατζηθεοδοσίου.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου δεν παρέλειψε να πει ότι «επειδή όλα γίνονται στον βωμό της αύξησης των δημοσίων εσόδων, απαιτείται εδώ και τώρα διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πάταξη της φοροδιαφυγής και ουσιαστικές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των οφειλομένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μειωθεί το κενό που καταγράφεται».

Και κατέληξε: «Ο μεγάλος εργοδότης, που άκουγε στο όνομα Δημόσιο και που ικανοποιούσε τις πελατειακές ανάγκες των εκάστοτε κυβερνήσεων, μας τελείωσε. Η οικονομία πρέπει πλέον να στηριχθεί σε υγιείς επιχειρηματικές προσπάθειες που θα έχουν προοπτικές ανάπτυξης, δυνατότητες αύξησης της απασχόλησης και που θα συμπαρασύρουν γενικότερα την οικονομία μας. Η αγορά δεν αντέχει άλλη ύφεση ή καθυστερήσεις. Να πρυτανεύσει η κοινή λογική και να σταματήσει το κυνήγι μαγισσών».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα