«Οριοθέτηση έναντι της παραδοσιακής Δεξιάς και της δημαγωγίας του ΣΥΡΙΖΑ»

Συνολική κριτική (τόσο για το θέμα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους όσο και για την υπόθεση Κατρούγκαλου) προς την κυβέρνηση έκανε το πρωί από τον ραδιοφωνικό αέρα του ΣΚΑΙ η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο διπλό «στοίχημα» της επόμενης ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, η βουλευτής και εισηγήτρια του Κ.Τ.Ε. Παιδείας ΠΑΣΟΚ, είπε επιγραμματικά τα εξής:

# Για την υπόθεση Κατρούγκαλου:
«Αναμένουμε πολιτικές εξηγήσεις από τον κ. Κατρούγκαλο. Ακόμα και αν τυπικά δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα, τίθεται ένα θέμα ουσίας σχετικά με την τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο Υπουργείο.
Οικοδόμησε την πολιτική του σταδιοδρομία σε αντιμνημονιακή βάση παράλληλα και σε άμεση σύνδεση με την επαγγελματική του ιδιότητα. Ως δικηγόρος χειρίστηκε ανάλογες υποθέσεις, που σήμερα τις συνεχίζουν συνεργάτες του, ενώ ο ίδιος έχει αναλάβει κυβερνητική αρμοδιότητα που συνδέεται απόλυτα με τις υποθέσεις αυτές. Το γεγονός αυτό δημιουργεί εντυπώσεις από μόνο του.
»Αν ο Πρωθυπουργός τον είχε τοποθετήσει σε άλλο Υπουργείο, δεν θα υπήρχε θέμα. Θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να είχε εξετάσει το ζήτημα της προηγούμενης προσοδοφόρας επαγγελματικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας των Υπουργών του και πως αυτή σχετίζεται με τα Υπουργεία που τους ανέθεσε.
»Είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι ο κ. Κατρούγκαλος επιλέγει να δώσει συνέντευξη τύπου την ώρα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ. Με αυτή την επιλογή υποβαθμίζει την ουσία της συνάντησης και κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση: προσπαθεί να στρέψει αλλού τα φώτα της δημοσιότητας. Ποιος ο λόγος; Τον ωθούν και τον ίδιο τα χαλκεία;».

# Για την Κυβέρνηση:
«Με την επιστολή του στην κ. Μέρκελ ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί ότι θα πρέπει η κυβέρνηση είτε να πληρώσει τις κοινωνικές δαπάνες είτε τις οφειλές της χώρας. Στην ουσία απειλεί με Grexit. Διαψεύδει τον εαυτό του καθώς η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β’.
»Αν επιλέξει την εύλογη πληρωμή των κοινωνικών δαπανών τώρα, θα έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα και τον επόμενο μήνα. Ο κ. Τσίπρας έχει την ευθύνη για την κατάσταση την οποία παρέλαβε. Από τις ευρωεκλογές και μετά επεδίωξε συγκροτημένα και συντονισμένα να αναλάβει την εξουσία και ζητούσε με κάθε τρόπο τη διεξαγωγή εκλογών. Από τη στιγμή που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία. Επιπλέον, στην κατεύθυνση αυτή συνέβαλε το γεγονός ότι από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο σε επικοινωνιακούς χειρισμούς και συνεντεύξεις.
»Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν σε σχέση με την πιστωτική ασφυξία και τη δυνατότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις κοινωνικές της υποχρεώσεις και τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές της.
»Δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα κανένα αναπτυξιακό στίγμα από την κυβέρνηση. Δε γνωρίζουμε σε ποιο τομέα της οικονομίας θα δοθεί έμφαση ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη. Είναι άγνωστο πως θα αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας για το σκοπό αυτό.
»Γινόμαστε μάρτυρες αντικρουόμενων δηλώσεων Υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης. Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριζε πως θα κρατικοποιηθούν τα πάντα ενώ ο κ. Βαρουφάκης έλεγε προς τους εταίρους ότι θα συνεχίσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Υπάρχει θολό τοπίο και ανυπαρξία σχεδίου το πώς η κυβέρνηση θα χειριστεί τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και πως θα πετύχει την ανάπτυξη.
»Η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει στη Βουλή και να δημοσιοποιήσει την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένως τονίσει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση σε οποιαδήποτε συμφωνία με τους εταίρους, αρκεί να υπάρχει σχέδιο. Κυβέρνηση υπάρχει. Ας κυβερνήσει επιτέλους».

# Για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ:
«Η επικείμενη αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να σηματοδοτεί πολιτικά οριοθέτηση απέναντι σε δύο μέτωπα. Το πρώτο μέτωπο είναι η παραδοσιακή δεξιά παράταξη. Θα πρέπει να γίνουν σαφέστερες οι πολιτικές διαφορές μας με τη Δεξιά. Το δεύτερο μέτωπο είναι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο δεξιός εταίρος του, οι ΑΝΕΛ, είναι οι εκφάνσεις αυτού του μετώπου και το ΠΑΣΟΚ οφείλει να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του.
»Ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να προβεί σε αυτή τη διπλή οριοθέτηση. Ταυτόχρονα, όμως, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση λέει ότι θα προωθήσει. Αρκεί να γίνουν…».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα