“Ορισμένοι γνώριζαν για το plan B και το αξιοποίησαν προς όφελος τους”

Για όλους και για όλα μίλησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξη του στον Real fm. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις σχέσεις μεταξύ τους, το μέλλον του στην παράταξη ενώ τα “έχωσε” στον Αλέξη Τσίπρα. .Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι οι κρατικές αρχές θα έπρεπε να έχουν plan B, το οποίο όμως θα προετοίμαζαν υπηρεσιακοί παράγοντες και πάντως όχι εξωθεσμικοί, όπως ο καθηγητής Γκάλμπρεϊθ.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ άφησε υπόνοιες ότι ενδεχομένως κάποιοι που γνώριζαν τότε για το plan Β πιθανότατα να το αξιοποίησαν προς όφελος τους. “Πρέπει να σας πω ότι εγώ και τότε είχα τοποθετηθεί λέγοντας ότι οι κρατικές αρχές πρέπει να έχουν plan Β. Αυτό τι σημαίνει όμως. Οι κρατικές αρχές, όχι ο κολλητός μου ή όποιον αυθαίρετα σύμβουλό μου παίρνω”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: “Όχι ο Γκαλμπρέιθ ο οποίος πληρώνεται, φεύγει και είναι γνωστός ο ρόλος του και όχι μόνο ο Γκαλμπρέιθ, αλλά και το επιτελείο του. Διότι ο Γκαλμπρέιθ από κάτω θα πάρει ένα άλλο επιτελείο, άλλους δέκα οι οποίοι δεν μπορεί να γνωρίζουν τι θα κάνει η χώρα την ώρα κατά την οποία θα πάρει μία απόφαση”.

Συνέχισε δε λέγοντας ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής: “Κακώς ο κ. Χουλιαράκης αντέδρασε χθες, μ’ αυτόν τον τρόπο. Ο κ. Χουλιαράκης ως ο υπεύθυνος δικαιούτο και υποχρεούτο, θα έλεγα, να έχει στο μυαλό του μονίμως το δυσάρεστο σενάριο και πώς θα αντιδράσει. Αυτός όμως. Μαζί θα έλεγα κιόλας και με κάποιους εκπροσώπους κομμάτων ίσως. Εκεί έχουν δείξει τα κόμματα ότι διατηρούν την εχεμύθεια τους. Εκεί είναι εθνικό ζήτημα, δεν παίζουμε και αν κάποιος παίξει είναι κομμένος, από χέρι και θα έχει την κατακραυγή τη δημόσια. Από όλους μας και από τους δημοσιογράφους και από τους πολίτες και από το πολιτικό προσωπικό”.

“Αρα, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να υπάρχει ένα plan Β, το οποίο, όμως, θα ήταν κτήμα του ιδίου του υπουργού Οικονομικών και θα έπρεπε να είναι και κτήμα του πρωθυπουργού”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

“Επομένως, κατά τη γνώμη μου, ο πρωθυπουργός έδωσε την εντολή και από κει και πέρα, ερευνητέο αν ήξερε ή όχι – που φαίνεται ότι ήξερε- ότι αυτό το plan Β το φτιάχνουν κάποιοι πιθανόν και τυχοδιώκτες. Κάποιοι πάντως άσχετοι, ξένοι, οι οποίοι μπορεί και να παίζαν και στα χρηματιστήρια και να έκαναν επιθέσεις και να κάναν ό,τι θέλανε. Και να ζητάνε αλλαγές τραπεζών, με δικούς τους και τελικά και τα πράσινα δάνεια να τα κάναν κι αυτά προβληματικά”, είπε και πρόσθεσε:

“Γιατί όλα αυτά σε μία περίοδο εξαετούς κρίσης είναι εύκολο να γίνουν. Δηλαδή επιχειρήσεις οι οποίες άντεξαν 6 χρόνια αν δεν βοηθηθούν τώρα πόσο θα αντέξουν; Δεν μπορούν να αντέξουν άλλα 6 χρόνια δεν γίνεται. Κι αυτές θα “κοκκινίσουν”. Και θα “κοκκινίσουν” κυρίως με το πως θα συμπεριφερθούν οι τράπεζες κιόλας. Αρα μπορούμε να αφήσουμε τον αφελληνισμό των τραπεζών; Μιλάμε σοβαρά τώρα;”.

Για τα εσωκομματικά

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι από την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη επικεφαλής της παράταξης δεν έχουν συναντηθεί.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο νυν πρόεδρος κάνει ανοίγματα προς την πλευρά του, αλλά ο ίδιος δεν ανταποκρίνεται ο κ. Μεϊμαράκης είπε: «Κι εγώ τα διάβασα αυτά και πρέπει να σας πω ότι πράγματι ο κ. Μητσοτάκης με πήρε αρκετές φορές τηλέφωνο, την ίδια ημέρα, όμως που ήμουν στο Στρασβούργο και το ήξερε. Δεν μπόρεσα να απαντήσω. Δεν ήταν δηλαδή οκτώ τηλέφωνα σε οκτώ εβδομάδες, ήταν σε μία ημέρα 8 τηλέφωνα για να μην πω σε μία ώρα και ήταν η Πέμπτη πριν από το συνέδριο της Παρασκευής. Και όταν τον ξαναείδα του είπα ότι είδα το τηλέφωνο και ότι ευχαρίστως όποτε θέλει, είμαι στη διάθεσή του, αλίμονο. Αλλά να ξέρετε ότι από την ημέρα που εξελέγη, δηλαδή από τις 12 Γενάρη, 13, που τον είδα δεν τον έχω ξαναδεί».

Για την πολιτική παρουσία του στο μέλλον

Στο ερώτημα πως βλέπει την πολιτική του παρουσία στο μέλλον και αν διατηρεί ηγετικές φιλοδοξίες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ήταν ξεκάθαρος: «Θεωρώ ότι για μένα αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει. Και πιστεύω ότι θα κάνω αυτό που έκανα πάντα δηλαδή να βοηθήσω τη νέα ηγεσία και τη Ν.Δ. να γίνει πλειοψηφία με πρόγραμμα και να μπορεί να το εφαρμόσει».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η διοίκηση του κόμματος και η νομή της κομματικής εξουσίας είναι κάτι που αφορά τον πρόεδρο. Στα πρόσωπα δύσκολα θα συμφωνήσουμε ποτέ. Και πρέπει να σας πω κιόλας ότι ήδη δεν συμφωνούμε, σε πάρα πολλά από αυτά. Εγώ πιστεύω ότι με πολλούς μπορούμε να συνυπάρχουμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά δεν μπορεί να είναι στην ηγετική ομάδα. Δεν μπορεί να κραυγάζουν».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Θέλω να έχω μία τακτική επαφή με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά αυτό έγκειται σε αυτόν. Δεν μπορώ σαν τον “Μήτσο” να πετάω κεφαλάκι από πίσω “να είμαι κι εγώ εδώ, να σου πω την άποψή μου”. Άμα θέλει να με ρωτήσει, είμαι ανοιχτός. Ούτε νομίζω ότι μας τιμά να λέει ότι τον παίρνω τηλέφωνο ή του στέλνω μηνύματα, άλλωστε εγώ δεν ξέρω τη νέα τεχνολογία. Εγώ είμαι του φαξ. Είμαι παλιός και γι’ αυτό ακριβώς και δεν “τσιμπάω” και πολύ στα ζητήματα αυτά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα