Οριστική απόλυση από το Δημόσιο για διευθυντή νοσοκομείου

Εκτός Δημοσίου με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ετέθη ο διευθυντής του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου «Η Παναγία» στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Τσαβδαρίδης. Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, και επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης στον Δ. Τσαβδαρίδη. Η ποινή αφορά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για παράνομη χρήση ογκολογικών φαρμάκων από την κλινική του νοσοκομείου.

Αρχικά στον Δ. Τσαβδαρίδη είχε επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της 6μηνης προσωρινής παύσης με πλήρη στέρηση αποδοχών. Κατά της απόφασης προσέφυγε τόσο ο ίδιος ζητώντας την μείωση της ποινής, όσο και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ο οποίος ζήτησε να του επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης.

Ειδικότερα, από τη διεύθυνση του ΙΚΑ διενεργήθηκε έλεγχος στο νοσοκομείο «Η Παναγία» της Θεσσαλονίκης, το οποίο ανήκει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι ο τρόπος χορήγησης χημειοθεραπείας στο ογκολογικό τμήμα παραβιάζει τους κανονισμούς του ΙΚΑ και τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, ενώ όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση διαπιστώθηκε «διακίνηση αδιευκρίνιστων ποσοτήτων φαρμάκων υψηλού κόστους με αδιαφανείς διαδικασίες».

Μετά τον έλεγχο διεξήχθησαν δύο ένορκες διοικητικές εξετάσεις και σύμφωνα με τα πορίσματά τους «εχορηγούντο ογκολογικά φάρμακα χημειοθεραπείας εκτός ενδείξεων και σε μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 90%». Τα φάρμακα αυτά δεν είχαν την έγκριση του ΕΟΦ, αλλά ούτε των ίδιων των ασθενών (αποτελούσαν δοκιμαστικά φάρμακα ογκολογικής ομάδας της Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας HeCOG) και επιβάρυναν το ΙΚΑ, αλλά «πιθανά και την υγεία των ασθενών».

Το ΣτΕ στην επίμαχη απόφασή του αναφέρει ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν είχαν έγκριση του ΕΟΦ και ήταν υψηλού κόστους και χορηγούντο συστηματικά σε απροσδιόριστο αριθμό ασθενών, με συνέπεια να έχει τεθεί σε σοβαρή διακινδύνευση το αγαθό της προσωπικής υγείας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα