Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση

Πολυπληθές είναι το νέο υπουργικό συμβούλιο αφού απαριθμεί αισίως 49 άτομα. Η ορκωμοσία των 31 εξ αυτών έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Να σημειωθεί ότι όσοι υπουργοί, αναπληρωτές ή υφυπουργοί δεν αλλάζουν χαρτοφυλάκια ή τίτλους υπουργείων δεν μετέχουν στην ορκωμοσία.

Οι τελετές παράδοσης και παραλαβής θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να βρίσκεται το προσωπικό στα υπουργεία ενώ την Κυριακή θα γίνει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Έκλεψε την παράσταση η 31χρονη νέα υπουργός Εργασίας

Την προσοχή όλων τράβηξε η Έφη Αχτσιόγλου. Η νέα υπουργός Εργασίας είναι 31 ετών. Γεννήθηκε το 1985 στα Γιαννιτσά και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου. Ήταν υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015.
Στον ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου πέρασε από τα κομματικά όργανα, ως μέλος της προηγούμενης Κεντρικής Επιτροπής, ενώ τώρα είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης.

Έως τώρα ήταν στενή συνεργάτης του απερχόμενου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Θρησκευτικό όρκο έδωσαν δέκα υπουργοί, εκ των οποίων οι έξι προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.
Συγκεκριμένα στο Ευαγγέλιο ορκίστηκαν οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Χρήστος Σπίρτζης, Γιώργος Βασιλειάδης, Λυδία Κονιόρδου Τέρενς Κουίκ, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Βασίλης Κόκκαλης, Νίκος Μαυραγάνης, Κώστας Ζουράρις, Ελενα Κουντουρά.

fvto-2

fvto-3

fvto-4

Χωρίς χαρτοφυλάκιο έμειναν έντεκα πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ δεκατρία νέα μπήκαν στο σχήμα που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε χαλαρή διάθεση ο Αλέξης Τσίπρας έφυγε, μετά το τέλος της ορκωμοσίας, χαμογελαστός και συζητώντας με τη νέα υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

f

fff

fffff

fn

Καμμένος: Θα έρθουν καλύτερες μέρες με αυτή την κυβέρνηση

«Θα έρθουν καλύτερες μέρες με αυτή την κυβέρνηση» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σημειώνεται ότι όλα τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ έφτασαν μαζί στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά τον λόγο πήρε μόνο ο πρόεδρός τους.

Tι δήλωσε ο Νίκος Παππάς

Για κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα τη βάλει στο δρόμο της ανάπτυξης, έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, προσθέτοντας: «Είμαστε αισιόδοξοι, δουλειά από το πρώτο βράδυ.»
Σε ό,τι αφορά τα νέα του καθήκοντα είπε: «Είναι ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο και είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Η Ελλάδα έχει μια πολύ κρίσιμη γεωγραφική θέση, μπορεί να γίνει κόμβος εμπορίου, κόμβος διαμετακομιστικός και για να το πετύχει αυτό πρέπει να έχει αξιόπιστα δίκτυα. Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε πολύ σκληρά».

Κατρούγκαλος: Σαν να είμαι εγώ

Στο γεγονός πως η Έφη Αχτσιόγλου, που τον διαδέχεται στο υπουργείο Εργασίας, θα συνεχίσει την πολιτική του αναφέρθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος φτάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο. “Όπως ξέρετε αναλαμβάνει η διευθύντρια του γραφείου μου άρα η διαπραγμάτευση θα συνεχίσει σαν να είμαι εγώ”, είπε.

«Συνεχίζουμε με νέα ορμή και δύναμη» δήλωσε προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.
Στην παρατήρηση ότι τα προβλήματα είναι πολλά είπε «δεν αντιλέγω, κανείς δεν αντιλέγει. Όμως με όλες μας τις δυνάμεις και με νέες δυνάμεις είμαστε στον αγώνα για να επιτύχουμε».
Πολάκης: Ο κόσμος από πέρυσι περνά καλύτερα

«Ο κόσμος από πέρυσι περνά καλύτερα», σημείωσε ο αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. «Είχα πάντα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στο πλευρό και θα ακολουθήσουμε την πολιτική που έχει αποφασιστεί», είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ερωτηθείς σχετικά με απόψεις που έχει εκφράσει, ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου περιορίστηκε να πει ότι δεν υπάρχει θέμα διπλού νομίσματος.

Γιαβρόγλου για εκκλησία και Θρησκευτικά

Tην πρώτη του δήλωση, ως υπουργός Παιδείας, έκανε ο Κώστας Γαβρόγλου προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Αφού είπε ότι θα ακολουθηθεί η ίδια πολιτική σε ζητήματα Παιδείας και Θρησκείας, σε ερώτηση για την κόντρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είπε: «Μακριά και αγαπημένοι».

Ο κ. Γαβρόγλου ερωτηθείς για την αποχώρηση του μέχρι πρότινος υπουργός Παιδείας, Νίκου Φίλη και για τα σενάρια που ήθελαν η αποχώρηση αυτή να είναι αποτέλεσμα «ρήξης» των σχέσεων του με την εκκλησία, απάντησε: «θα πρέπει να ξέρετε εσείς περισσότερα απ’ όσα ξέρω εγώ. Αυτές είναι αποφάσεις του πρωθυπουργού» και εν συνεχεία, τόνισε: «Κοιτάξτε, ανάμεσα σε συνεργαζόμενους υπάρχουν αγάπες και δυσκολίες».

 

Όταν ρωτήθηκε αν εκείνος θα έχει αγάπες είπε: «Εγώ θα προσπαθήσω να έχω αγάπες και νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε και το ρητό που λέει: “μακριά κι αγαπημένοι”.
Έπειτα, ακολούθησε η ερώτηση για το αν θα λαμβάνεται υπόψιν η άποψη της εκκλησίας για κάθε απόφαση την οποία παίρνει με τον κ. Γαβρόγλου να απαντά: «Για κάθε απόφαση αποκλείεται». Όταν ρωτήθηκε για τα θρησκευτικά είπε: «Σε αυτά θα πρέπει να υπάρχει μια ουσιαστική συνεργασία», και πρόσθεσε: «Πάντα υπήρχε διάλογος δεν διακόπτεται ο διάλογος ποτέ».

Φλαμπουράρης: Να βρεθεί λύση για τις άδειες για να μην υπάρξουν άνεργοι

Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ερωτηθείς κατά την προσέλευσή του στο Προεδρικό Μέγαρο για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών δήλωσε ότι πρέπει «να υπάρξει μια λογική» και συμπλήρωσε πως μπορεί να βρεθεί λύση για να μην υπάρξουν άνεργοι.
«Να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια, να πάμε μπροστά, να υπάρχει δουλειά, προκοπή και τιμιότητα» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και υπογράμμισε ως προτεραιότητα την ισονομία για όλους και την εφαρμογή των νόμων..

Σταθάκης: Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ερωτηθείς, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, για την συμπόρευσή του με τον κ. Πιτσιόρλα, είπε «οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, αλλά το πνεύμα της κυβέρνησης είναι «προχωράμε μπροστά».

Βίτσας: Κανένας να μην τολμήσει να διεκδικήσει τα δικά μας

«Το βασικό ζήτημα είναι μεγαλύτερη όρεξη και κουράγιο να λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας και της χώρας» είπε ο Δημήτρης Βίτσας μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας έστειλε σαφές μήνυμα προς τους γείτονες τονίζοντας: «Δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτα, κανένας να μην τολμήσει να διεκδικήσει τα δικά μας, δεν τα βάζουμε στο τραπέζι».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα