Ουάρντα: Ο όγδοος… Φαραώ

Ο όγδοος κατά σειρά Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής που θα φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ είναι ο Αμρ Ουάρντα, το νέο μεταγραφικό απόκτημα του «δικεφάλου του βορρά». Αν πάντως γινόταν γκάλοπ για την ανάδειξη του πιο δημοφιλή… Φαραώ της Τούμπας θα κέρδιζε με διαφορά ο Μαγκντί Τολμπά.

O 53χρονος, σήμερα, «μάγος της μπάλας» έστρωνε χαλιά στα αποδυτήρια της Τούμπας, για να προσευχηθεί κάθε φορά που είχε ραμαζάνι, αλλά αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος από τους συνολικά 30 Αφρικανούς, που φόρεσαν την ασπρόμαυρη φανέλα.

Για τους σημερινούς 40άρηδες, 50άρηδες ΠΑΟΚτσήδες, ο Αιγύπτιος μπαλαδόρος ήταν σκέτη απόλαυση. Ένας πραγματικός μάγος. Όαση στα μάτια των Ελλήνων φιλάθλων. Με τα κουσούρια του, δεν λέμε, οι κόντρες του με τον αείμνηστο Θωμά Βουλινό κοσμούσαν επί μέρες τα πρωτοσέλιδα των «ΣΠΟΡ του Βορρά», που είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Μαγκντί, ο οποίος ήταν ο αγαπημένος της κερκίδας.

Κατά πολλούς ήταν ο καλύτερος όλων όσων Αφρικανών πέρασαν από την Τούμπα. Στον ασπρόμαυρο «ναό» έμεινε για τέσσερα χρόνια, από το καλοκαίρι του 1989, όταν εντοπίστηκε με την Ζάμαλεκ να κάνει προετοιμασία στο Λεμπένσκι Βιρ της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, μέχρι και το 1993, όταν πια και ο ίδιος δεν ήθελε να συνεχίσει, μετά απ’ όλα όσα είχαν συμβεί με τη διοίκηση.

Ο Ρομπ Γιάκομπς και ο Μπάμπης Μιχαηλίδης ήταν οι πρώτοι που αντίκρισαν από κοντά τον Μαγκντί να κάνει τα… δικά του και να μαγεύει τη στρογγυλή θεά. Αμέσως μαγεύτηκαν και ζήτησαν από τον Θωμά Βουλινό την απόκτησή του. Τις επόμενες ημέρες ο Αιγύπτιος ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη και υπέγραψε στον ΠΑΟΚ. Με τη φανέλα του αγωνίστηκε σε 112 ματς (86 για το πρωτάθλημα, 20 για το Κύπελλο και 6 για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) και σημείωσε 17 γκολ.

Ο Αιγύπτιος… Χατζηπαναγής μεσολάβησε για να αποκτηθεί τον Δεκέμβριο του ’89 ο συμπατριώτης του και συμπαίκτης του στη Ζάμαλεν, Μοχάμεντ Ελ Σαγέντ Τάχα, που πέρασε και… δεν ακούμπησε από την Τούμπα φορώντας σε μόλις 4 αγώνες την ασπρόμαυρη φανέλα.

Στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990 ο «Δικέφαλος» εκπροσωπήθηκε από τον Μαγκντί (24 φορές διεθνής, 1 γκολ) και ουσιαστικά από τους αδελφούς Χασάμ, που μετά το τέλος της διοργάνωσης ήρθαν μαζί με τον συμπατριώτη τους στη Θεσσαλονίκη.

Ο Χασάμ ήταν το μεγάλο όνομα, αλλά έσερνε μαζί του και τον αδελφό του Ιμπραήμ. Αμφότεροι έμειναν μόλις έναν χρόνο (σεζόν 1990-1991) στην Τούμπα και μετά από το δίδυμο των Χασάμ ο ΠΑΟΚ έκανε δέκα χρόνια για να πάρει Αιγύπτιο παίκτη.

Ο νέος «Φαραώ της Τούμπας» ονομαζόταν Αμπντέλ Σατάρ Σαμπρί, που αποκτήθηκε από την αυστριακή Τιρόλο, σε μια εποχή που οι ΠΑΟΚτσήδες είχαν πεισθεί από τον Γιώργο Μπατατούδη ότι μπορούν να αποκτήσουν τον Μαρσέλο Ζαλαγέτα από τη Γιουβέντους.

Τελικά ο Αιγύπτιος κατάφερε γρήγορα να τραβήξει πάνω του τα βλέμματα και, παρ’ ότι αγωνίστηκε σε μόλις 17 αγώνες, να γίνει ένας από τους πιο θεαματικούς ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Σ’ ένα φιλικό με το Μεξικό, τον Αύγουστο του 1999, έκανε όργια στη νίκη με 5-2 του «Δικεφάλου», υποχρεώνοντας την Τούμπα των 16-17.000 θεατών να σηκωθεί όρθια και να τον αποθεώσει! Νωρίτερα, υπήρξε ένα θρίλερ με τον «εγκλωβισμό» του στα σύνορα της Αιγύπτου, με το προξενείο να μην εκδίδει τη σχετική βίζα εξόδου. Ο Σάμπρι έστελνε μηνύματα από το Κάιρο και κάποια στιγμή βγήκε η βίζα για να έρθει δίχως άλλα προβλήματα στην Ελλάδα.

Πουλήθηκε από τον Μπατατούδη, λίγο πριν από την άφιξη του Ντούσαν Μπάγεβιτς, πακέτο με τον Τριαντάφυλλο Μαχαιρίδη στην Μπενφίκα, αφού οι Πορτογάλοι θαμπώθηκαν από την αξία του στους διπλούς αγώνες για τον β΄ γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1999-2000. Ο Σάμπρι σκόραρε στη ρεβάνς με εκπληκτικό χτύπημα φάουλ και αμέσως έγινε κάτοικος «Ντα Λουζ».

Κάθε Αιγύπτιος που έχει περάσει από τον ΠΑΟΚ έχει τη δική του «αμαρτωλή» ιστορία. Ο Αμπντέλ Ραζέκ Μαχμούτ Σικαμπάλα ήξερε πολλά κιλά μπάλα, αλλά από μυαλό κουκούτσι…

Ήταν τρελός. Και με την καλή έννοια, αλλά και με την πραγματική. Σηκώθηκε και έφυγε ένα πρωί για την Αίγυπτο, όπου η Ζάμαλεκ (ομάδα από την οποία ο ΠΑΟΚ τον απέκτησε μετά κόπων και βασάνων το 2005) κατάφερε με έγγραφα που δεν είχαν ισχύ να εκδώσει δελτίο και να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Αιγύπτου!

Για την υπόθεση αυτή ο ΠΑΟΚ κέρδισε από αρμόδιο Δικαστήριο της FIFA τον Δεκέμβριο του 2007 και οριστικά στις 25 Ιουνίου του 2008, όταν του επιδικάστηκαν οριστικά 990.000 ευρώ. Παράλληλα ο Μαχμούτ Σικαμπάλα τιμωρήθηκε με εξάμηνο αποκλεισμό από τους αγώνες.

Για πάρτη του, πάντως, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δημιούργησαν και το αξέχαστο σύνθημα «μάθε στον Ριβάλντο λίγη μπάλα, Σικαμπάλα, Σικαμπάλα»!

Μαζί του είχε έρθει την ίδια περίοδο, πάνω-κάτω, στη Θεσσαλονίκη και ο Αμίρ Αζμί Μέγκαχεντ, ένας φιλότιμος αμυντικός μέσος που αγωνίστηκε σε 36 παιχνίδια σε δυόμισι χρόνια που έμεινε στον ΠΑΟΚ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα