«Οχι» από Κοέλιο στους «κινδύνους ενός νέου πακέτου βοήθειας»

Την ώρα που η συζήτηση για ένα νέο (το τρίτο) πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα έχει ανοίξει για τα καλά, στην Πορτογαλία η κυβέρνηση σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως δε θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο βοήθειας, το οποίο σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο θα συνεπαγόταν «έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο».

Μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο ενός από τα μέτρα λιτότητας που προωθούσε νομοθετικά η κυβέρνηση -για την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων-στα τέλη Αυγούστου, ο κ. Κοέλιο είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο η χώρα να χρειαστεί άλλο ένα πρόγραμμα διάσωσης, εάν η Λισαβόνα δεν κατάφερνε να μειώσει περαιτέρω και σε βάθος χρόνου τις δημόσιες δαπάνες.

«Εχουμε πρακτικά εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το πρόγραμμα βοήθειας», εκτίμησε κατά την διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο, και υπενθύμισε ότι η χώρα βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2013, όταν κατέγραψε ανάπτυξη με ρυθμό 1,1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της. «Τα διαθέσιμα στοιχεία μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι το τρίτο τρίμηνο θα έχει επίσης θετικό πρόσημο» στο ρυθμό ανάπτυξης, πρόσθεσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Τέλος, ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο παραδέχθηκε ότι η ανεργία παραμένει ένα μελανό σημείο, αφού βρίσκεται ακόμη σε ένα επίπεδο «ιστορικά υψηλό», αν και υποχώρησε στο 16,4% το δεύτερο τρίμηνο από 17,7% προηγουμένως.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα