ΟΧΙ της Αθήνας σε… «γκρίζες» περιπολίες

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ…

Σε μία από τις κεντρικές αναρτήσεις μας χθες Τρίτη στο iapopsi.gr αναφερόμασταν στο ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο, προκειμένου να ελεγχθεί το κύμα των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Μάλιστα στο εν λόγω άρθρο που είχε τον τίτλο «Θέλουν δερβέναγα στο Αιγαίο την Τουρκία» υπήρχε εκτεταμένη αναφορά στα… μισόλογα του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος είπε ότι ουδέποτε η Κομισιόν πρότεινε κοινές περιπολίες του τουρκικού και ελληνικού λιμενικού, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι Βρυξέλλες (σ.σ. με την σφοδρή πίεση εκ μέρους της Άνγκελα Μέρκελ) επιθυμούν τη συνεργασία Αθήνας και Άγκυρας.

Γράφαμε, επίσης, ότι αυτού του είδους η «γκρίζα» –λόγω των αμετανόητων διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο– συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας δεν επρόκειτο να γίνει ποτέ αποδεκτή από την ελληνική διπλωματία.

Και η πραγματικότητα μας δικαιώνει, ειδικά αν λάβουμε υπόψη σημερινό σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής, στο οποίο παρατίθενται δηλώσεις στελέχους του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες προφανώς η Ελλάδα θέλει και επιζητά συνεργασία με την Τουρκία σε κάθε επίπεδο για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, «αλλά, για ευνόητους λόγους, θέμα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο δεν υπάρχει».

Όπως προαναφέρθηκε, η Γερμανία κάνει με κάθε ευκαιρία σαφή την επιθυμίας της να υπάρξει κάποιου τύπου συνεργασία της Ελλάδας με τη Τουρκία επ’ αφορμή του προσφυγικού ζητήματος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αυτόν τον «τύπο» της συνεργασίας. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, οι δηλώσεις που έκανε πριν από μερικά 24ωρα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας μια κατάσταση, στην οποία τα σύνορα είναι ανοιχτά υπό την έννοια ότι οι διακινητές μπορούν εκεί να δράσουν όπως θέλουν και η οποία οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάιμπερτ και συνέχισε:

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Και τώρα δεν μπορώ να σας πω με ποια ακριβή συνεργασία, της Ακτοφυλακής ή των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί(…).Χρειαζόμαστε βεβαίως μια συντεταγμένη κατάσταση σε αυτά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα είναι δυνατή μόνο εφόσον η Τουρκία και Ελλάδα, στο κάτω κάτω είναι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, συνεργαστούν χέρι-χέρι».

Υπό αυτές τις συνθήκες και αφού κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη (Ε.Ε. Γερμανία και φυσικά η Τουρκία) δεν έχει αλλότριες βλέψεις, υπάρχει μια αντιπρόταση που θα βοηθούσε τα μάλα στη λύση του προβλήματος.

Την έκανε -για να μην καπηλευτούμε την πατρότητά της- ένας ακροατής της ραδιοφωνικής εκπομπής του Νίκου Χατζηνικολάου σήμερα το πρωί στον Real FM, εξηγώντας ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ελληνοτουρκικές αποτρεπτικές χερσαίες δυνάμεις επί του τουρκικού όμως εδάφους. Εκεί δηλαδή που εντοπίζεται μεγάλη συγκέντρωση των προσφύγων, πριν αυτοί επιβιβαστούν στα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων και ξεκινήσουν το αβέβαιο (και πολλές φορές θανατηφόρο) ταξίδι τους για την Ευρώπη.

Παράλογο;

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα