«Ούτε πήρα ούτε έδωσα ποτέ μίζες από εξοπλιστικά»

«Ποτέ δεν πήρα ούτε έδωσα μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα». Αυτός ήταν ο βασικός ισχυρισμός του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνου Μιχαηλίδη, ο οποίος δικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ως βασικός κατηγορούμενος στη δεύτερη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο κατηγορούμενος διέψευσε τις καταγγελίες του Νίκου Ζήγρα, εξαδέλφου του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου.
«Λέει ψέματα. Ποτέ δεν πήρα και ποτέ δεν έδωσα επιταγές από μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα», είπε ο κατηγορούμενος στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και συμπλήρωσε ότι «τον Ζήγρα τον αποστρεφόμουν, γιατί ήταν πολύ περίεργος».
Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στη δίκη για μίζες κατά την προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1 είναι επίσης ο γιος του πρώην υπουργού της Κύπρου, Μιχάλης Μιχαηλίδης, ο πρώην νομικός σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης Αναστάσιος Σοφός, αλλά και η σύζυγός του που εμφανίζεται ως συνδικαιούχος σε λογαριασμό. Κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση είναι και ο έμπορος όπλων, Φουάντ Αλ Ζαγιάτ, ο οποίος, ωστόσο, παραμένει καταζητούμενος για τις ελληνικές αρχές.
Ο πρώην υπουργός της Κύπρου είχε εκδοθεί στην Ελλάδα έπειτα από αίτημα των Ελλήνων ανακριτών, κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματική δραστηριότητα που αφορούν παράνομες αμοιβές 10 εκατομμυρίων δολαρίων που διακινήθηκαν για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας των TOR-M1.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι αμοιβές είχαν ως τελικό αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο (σ.σ. ο οποίος δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε άλλη δίκη που διεξάγεται επίσης στο Εφετείο της Αθήνας)

«Με αηδίαζε ο Ζήγρας»
Στη σημερινή απολογία του ο Ντίνος Μιχαηλίδης ισχυρίστηκε:
«Γνώρισα στην Ελλάδα (από το 1985) και είχαμε συνομιλίες για υπηρεσιακά ζητήματα τον κο Τσοχατζόπουλο. Τίποτα περισσότερο, δεν είχαμε φιλία. Ήρθε και με δική μου πρόσκληση στην Κύπρο. Ο κος Τσοχατζόπουλος έδειχνε ότι ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την Κύπρο. Ουδέποτε είχα συζητήσει μαζί του για τα εξοπλιστικά προγράμματα, να του δώσω επιταγές ή χρήματα.
Κάποια στιγμή ο κος Τσοχατζόπουλος με πήρε τηλέφωνο να με συγχαρεί για την εκλογή μου (2001 με το ΑΔΗΚ) και με παρακάλεσε να συναντηθώ με τον πρώτο του εξάδελφο για να τον βοηθήσω σε κάποια προσωπικά του προβλήματα. Όντως συναντηθήκαμε στο Four Seasons. Μου ανέφερε διάφορες έγνοιες του που είχε σχετικά με τις εργασίες του στην Κύπρο. Μου ζήτησε να βοηθήσω στην πρόσληψη της κόρης του στη Τράπεζα Κύπρου Θεσσαλονίκης. Μου ζήτησε πληροφορίες για ίδρυση, φορολόγηση και διαχείριση υπεράκτιων εταιριών. Του απάντησα ότι δεν είχα ακριβώς πληροφορίες και ότι με τα θέματα αυτά ασχολείται ο γιος μου Μιχάλης και του είπα ότι θα μπορούσα να τον φέρω σε επαφή μαζί του.
Όσα λέει για εμένα είναι απολύτως ψέματα. Του έκανα μήνυση και αγωγή αμέσως. Ποτέ δεν είχα πάρει επιταγές και δεν έδωσα επιταγές στον Ζήγρα από μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα. Ποτέ δεν είχα ανάμιξη 12 χρόνια ως Υπουργός σε υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Παρότι υπήρχαν ενδείξεις ότι ο Ζήγρας είχε ιδιαίτερες σχέσεις με Αλ Ζαγιάντ εμείς δεν είχαμε αποδείξεις. Ποτέ δεν είχα σχέση με οτιδήποτε αφορά τα ΤΟΡ Μ1.
Τον Ζήγρα τον είχα συναντήσει στο προθάλαμο του γραφείου του Τσοχατζόπουλου μια δυο φορές και κάθε φορά με ρωτούσε επίμονα διαφορά για το τι συζήτησα με τον Τσοχατζόπουλο και με αηδίαζε. Επειδή ήταν πολύ περίεργος τον αποστρεφόμουν».
-ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Γιατί να πει ψέματα ο Ζήγρας; Τι λόγο είχε;»
-ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: «Δεν ξέρω. Στην απολογία μου στον ανακριτή είχα πει ότι ίσως για να καλύψει κάποιον άλλον».
-ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ποιον άλλον;»
-ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: «Όπως αποδεικνύεται από την αλληλογραφία που υπάρχει στην δικογραφία είτε τον Φουαντ Αλ Ζαγιάντ είτε τον Καμπούρογλου. Με τον Καμπούρογλου δεν είχα καμία επικοινωνία. Με τον Φουάντ Αλ Ζαγιαντ είχαμε σχέσεις, ήταν ένας καλός πελάτης που γνώριζα από την δεκαετία του 80. Ασχολείτο με επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως το πετρέλαιο»
-ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ο Αλ Ζαγιάντ λέει (σε δήλωση που απέστειλε στο δικαστήριο) ότι τα ονόματα των εταιριών (blue bell κλπ) και τις επιταγές του τα δώσατε εσείς»
-ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: «Δεν γνωρίζω γιατί τα λέει αυτά και εγώ εξεπλάγην. Ήθελε ενδεχομένως να παρουσιαστεί ότι δεν έχει σχέση με τα εξοπλιστικά και τον Τσοχατζόπουλο»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα