Ο άυπνος Προβόπουλος

«Νοιώθω απελευθερωμένος γιατί πέρασα μια πολύ δύσκολη περίοδο, με πολλά βράδια χωρίς ύπνο που δεν ήξερα τι θα ξημερώσει και σε ποιο νομισματικό καθεστώς θα ξυπνούσα». Με αυτά τα λόγια, ο τέως πλέον διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, έβγαλε τα… εσώψυχά του για την αντικατάστασή του από τον Γιάννη Στουρνάρα, κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με δημοσιογράφους.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας ότι «η επιλογή του στη θέση του διοικητή της ΤτΕ ήταν ότι καλύτερο». Μάλιστα, ο κ. Προβόπουλος συμπλήρωσε ότι ο Γ. Στουρνάρας εκτός από τις γνώσεις των μακροοικονομικών, έχει ασχοληθεί το προσόν να έχει ασχοληθεί με την πολιτική διαχείριση οικονομικών ζητημάτων, ενώ οι γνώσεις του για τον τραπεζικό κλάδο εξασφαλίζουν μια καλή διοικητική συνέχεια στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Συνεχίζοντας την «εξομολόγησή» του, ο Γ. Προβόπουλος είπε πως αισθάνεται ότι το έργο του στην κεντρική τράπεζα της χώρας αναγνωρίστηκε από την πολιτική ηγεσία του τόπου. Ειδικότερα, ο Έλληνας τραπεζίτης αποκάλυψε ότι και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν θερμή επικοινωνία μαζί του: «Χθες ο πρωθυπουργός μου τηλεφώνησε και μου μίλησε με πολύ θετικά λόγια για το έργο μου στην ΤτΕ, ενώ και σήμερα μου τηλεφώνησε ο Βενιζέλος και μου μίλησε με πολύ θερμά λόγια. Με τον Βενιζέλο ζήσαμε άλλωστε δραματικές στιγμές».

“Έτσι θα βγούμε από την κρίση”
Μιλώντας, εξάλλου, στην εκδήλωση για την παρουσίαση των βιβλίων «Ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος 1928-2008» και «Το Χρονικό της Μεγάλης Κρίσης – Η Τράπεζα της Ελλάδος 2008-2013», ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες πρέπει να «πατήσει» η Ελλάδα για να βγει από το τούνελ της κρίσης. Αυτές είναι:

# Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και να αποφύγει την χρεοκοπία, που θα είχε ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
# Το Πρόγραμμα Προσαρμογής και οι συμφωνίες με τους εταίρους εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Χωρίς αυτά η χρεοκοπία θα ήταν αναπόφευκτη. Γι’ αυτό πρέπει να εφαρμόζονται με συνέπεια. Οι όροι άλλωστε των προγραμμάτων αφορούν, σε μεγάλο βαθμό, αλλαγές που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί πριν από πολλά χρόνια.
# Για να επανέλθει η χώρα στην ανάπτυξη, διασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή της προοπτική, έπρεπε να εξαλείψει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες, να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και να ενισχύσει την εξωστρέφεια της οικονομίας, να εκσυγχρονίσει το κράτος, να καταστήσει ανταγωνιστική τη λειτουργία των αγορών και να περιορίσει το βάρος του δημόσιου χρέους. Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης ένα νέο εξωστρεφές πρότυπο ανάπτυξης.
# Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να στηριχθεί κατά κύριο λόγο στην εκλογίκευση των δαπανών. Τα έσοδα οφείλουν να ενισχυθούν με περιορισμό της φοροδιαφυγής και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να γίνει εφικτή στη συνέχεια η αναγκαία μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της φορολογικής επιβάρυνσης.
# Η ιστορική πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα επιβάλλει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, την εθνική συνεννόηση και την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση.
# Τα προγράμματα προσαρμογής αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την έξοδο από την κρίση, όχι όμως και επαρκή. Για το ριζικό αναπροσανατολισμό της οικονομίας προς ένα νέο πρότυπο, απαιτείται ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, με μακρόπνοη στόχευση και συνεπή εφαρμογή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα