Ο Έλληνας πρόσφυγας που κατέκτησε την παγκόσμια αγορά με μοναδικό ελαιόλαδο

Μοιάζει απίστευτη αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή η ιστορία του Έλληνα πρόσφυγα Ιωάννη Καμπούρη που έχει κατακτήσει την παγκόσμια αγορά με το μοναδικό στην Ελλάδα ελαιόλαδο με βρώσιμο χρυσό, που έχει σαρώσει τα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς για τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες και της συσκευασίες υψηλής αισθητικής.

«Η καταγωγή μου είναι από την Ίμβρο. Την εγκατέλειψα μικρός για να πάω σχολείο στην Κωνσταντινούπολη, μένοντας από θεία σε θεία και από γνωστό σε γνωστό. Το 1978 φτάνοντας στην Ελλάδα για να σπουδάσω, έχασα την τουρκική υπηκοότητα. Για πέντε χρόνια ήμουν άπατρις. Δεν είχα ούτε την ελληνική υπηκοότητα, ούτε την τουρκική. Δεν είχα τα νόμιμα έγγραφα ενώ δεν μπορούσα και να επιστρέψω» δηλώνει ο Ιωάννης Καμπούρης που τελικά το 1983 Το 1983 πήρε την ελληνική υπηκοότητα ενώ έγινε φιλόλογος και σήμερα δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στις «καλές εποχές» αγόρασε κάποια κτήματα στην Πελοπόννησο και φύτεψε ελιές αφού, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «στην Ίμβρο ο πατέρας και οι παππούδες είχαν ελαιώνες και οι μνήμες αυτές αναβίωσαν στην Πελοπόννησο αρκετά χρόνια αργότερα». Και ενώ μέχρι πριν πέντε χρόνια το λάδι από αυτά τα δέντρα το έδινε σε φίλους και συγγενείς, χωρίς να γνωρίζει από σωστή συγκομιδή και παραγωγή ελαιολάδου, κάποια στιγμή αποφάσισε να παρακολουθήσει σεμινάρια και να μάθει για τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, για τον τρόπο παραγωγής, τυποποίησης και διακίνησής του.

Με αυτόν τον τρόπο προέκυψε το ελαιόλαδο με σαφείς αναφορές στην ελληνική Μυκηναϊκή ιστορία, με μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, αλλά και τα μονοποικιλιακά μέλια που παράγει η εταιρεία που δημιουργήθηκε.

«Ακολούθησαν και άλλα προϊόντα, με την ίδια λογική, ωστόσο επιδιώξαμε να παράγουμε ένα προϊόν που θα ήταν η αιχμή του δόρατος για τη δραστηριότητά μας. Θέλαμε να κάνουμε κάτι που να διαφοροποιεί τη δική μας εταιρεία από άλλες που παράγουν ομοειδή προϊόντα ώστε να διαθέτουμε ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά. Έτσι καταλήξαμε να παράγουμε ελαιόλαδο με βρώσιμο χρυσό, το μοναδικό ελληνικό προϊόν, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι το ακριβότερο ελαιόλαδο στον κόσμο» τονίζει ο κ. Καμπούρης και προσθέτει: “υπάρχει εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που πουλάει τα 250 ml στην τιμή των 610 ευρώ και άλλος στην Μπανγκόνγκ της Ταϊλάνδης που το εμπορεύεται στην τιμή των 750 ευρώ για την ίδια ποσότητα». Το εν λόγω προϊόν, σύμφωνα με τον ίδιο, περιέχει φύλλα βρώσιμου χρυσού που θεωρείται ότι έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες ενώ παρέχει και ευεξία. «Από αρχαιοτάτων χρόνων είναι γνωστό από την Κλεοπάτρα» σημειώνει και γνωστοποιεί ότι παραγγελίες καταφθάνουν στην Ελλάδα από βασίλεια της ανατολής αλλά και την Ευρώπη.

Ο Ιωάννης Καμπούρης ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην ενότητα Human Stories για την παρουσίαση ανθρώπινων ιστοριών κατά την «ημέρα προσφυγικού» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρόσφατου 28ου Money Show.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα