Ο Έντι Ράμα κέρδισε την πλειοψηφία στην Αλβανία

Ο Έντι Ράμα, όπως δείχνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα είναι ο μεγάλος νικητής των αλβανικών εκλογών. Ο νυν πρωθυπουργός και το κόμμα του καταλαμβάνουν με ποσοστό 50,38% 75-76 έδρες κάτι που σημαίνει ότι θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας, που είναι ο μεγάλο νικητής, στην προηγούμενη θητεία του ως πρωθυπουργός έδειξε ότι έχει άνεση με το να ενθαρρύνει εθνικιστικές βλέψεις από κάποιες μικρές ομάδες, όπως οι Τσάμηδες, ενώ έδειξε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο να σχηματίσει μέτωπο με τον Ερντογάν, παρά με την Ελλάδα της κρίσης. Βέβαια από τα αποτελέσματα προκύπτει πως το κόμμα του Ράμα καταλαμβάνει την πλειοψηφία σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες, με εξαίρεση τις Κούκες στα σύνορα με το Κόσοβο. Κάτι που οι ειδικοί το εκλαμβάνουν πως η εν λόγω περιοχή δεν ενδιαφέρεται τόσο για το σχέδιο για μεγάλη Αλβανία, το οποίο έχει απορρίψει η επίσημη κυβέρνηση του Κοσσόβου.

Το Δημοκρατικό κόμμα (δεξιά) έχασε 10 ποσοστιαίες μονάδες και καταλαμβάνει το 27,91% και 41 έδρες. Το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση σημειώνει 15,29% και 20 έδρες, το Κόμμα των Τσάμηδων (PDIU) συγκεντρώνει 4 έδρες και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) μία έδρα.
Σε ό,τι αφορά την ελληνικής μειονότητας φαίνεται ότι 5 από τους 8 ομογενείς Έλληνες που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια των αλβανικών κομμάτων να έχουν πετύχει την εκλογή τους, με οριακή τη νίκη του προέδρου του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλη Ντούλε, που έχει την τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος στην περιφέρεια Αυλώνας. Ωστόσο, εντυπωσιάζει το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων στις εκλογές αυτές. Στη Χιμάρα, η συμμετοχή ήταν μόλις 31% όσο και στον δήμο Δρόπολης που αποτελείται από Έλληνες ψηφοφόρους. Στον δήμο Φοινίκης, ο οποίος κατοικείται επίσης από Έλληνες, η συμμετοχή ήταν μόλις 21%. Στους συγκεκριμένους αυτούς δήμους, προηγούνται το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε Χιμάρα και Φοινίκη και το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης στον δήμο Δρόπολης. Το Κόμμα των Ελλήνων το οποίο κατέβηκε ανεξάρτητο και με έμφαση στην περιφέρεια Αυλώνας είναι δεύτερο στον δήμο της Φοινίκης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα