Ο Αλέξης, ο Ρέντσι και το σχέδιο για τον «νότιο άξονα»

«Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Η Ευρώπη έχει φθάσει σε μία προβλέψιμη κρίση, εξαιτίας του δημοκρατικού ελλείμματος και της απουσίας κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Ελπίζω το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος να λειτουργήσει αφυπνιστικά για την Ευρώπη».

Λέγοντας αυτά τα λόγια προσήλθε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο το δύσκολο σταυροδρόμι στο οποίο αναφέρθηκε αφορά και τη θέση της Ελλάδας στην μετά brexit –με όποια μορφή αυτή λάβει– εποχή.

Υπό αυτό το πρίσμα, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο δείπνο των ηγετών, στη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε λιγότερο «διπλωματική» γλώσσα. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και αφού χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος «σοκ ιστορικών διαστάσεων», ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι είναι προφανής η διακριτική αντιμετώπιση της Βρετανίας και της Ελλάδας αντίστοιχα από την Ε.Ε.. Ο πρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης υπενθύμισε ότι όταν η χώρα μας ζήτησε ευελιξία, η απάντηση ήταν «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή ή Grexit», ενώ η αντιμετώπιση της Μ. Βρετανίας είναι διαφορετική.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν, αλλά δεν θα πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που μένουν!

Σε κάθε περίπτωση αυτό που φαντάζει ως το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να ανακατευτεί η… σούπα του υπάρχοντος ευρωπαϊκού δόγματος της λιτότητας και να έρθει στον αφρό μία άλλη εναλλακτική συνταγή με μεγαλύτερο κοινωνικό και δημοκρατικό πρόσημο, που θα βάζει τους ανθρώπους πριν από τους αριθμούς.

Σε αυτό το εγχείρημα ο Έλληνας πρωθυπουργός προσβλέπει στη βοήθεια των άμεσα «ταλαιπωρημένων» χωρών του νότου και ειδικά της Ιταλίας. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν το θέμα του «νοτίου άξονα», του κλαμπ δηλαδή των χωρών της Μεσογείου που θα λειτουργήσει τρόπον τινά ως αντίβαρο στις συντηρητικές επιλογές του βορρά, να συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το απόγευμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι.

Πηγές που πρόσκεινται στην Ηρώδου Αττικού εξηγούν ότι Τσίπρας και Ρέντσι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα οι χώρες του νότου να διαμορφώσουν τη δική τους πρόταση για μια άλλου είδους ανάπτυξη, και αυτό το αίτημα των καιρών φέρονται να αφουγκράζονται και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, όσο και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας συμφώνησαν ότι στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας μεσογειακός πόλος, για να υπάρξει μια νέα ισορροπία στην Ε.Ε. και να δημιουργηθεί μια πιο κοινωνική Ευρώπη, μπορεί να συστρατευτεί και η Ισπανία, έστω και αν οι συντηρητικοί του Μαριάνο Ραχόι ήταν οι νικητές της εκλογικής μάχης στην Ιβηρική.

Μέχρι, φυσικά, οι δηλώσεις βούλησης να γίνουν πράξη θα μεσολαβήσει ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα –άγνωστο πόσο– όπου κάθε πρόβλεψη ειδικά σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον μοιάζει παρακινδυνευμένη. Όσοι όμως διαβάζουν πίσω από τις γραμμές κλείνουν το μάτι δείχνοντας το ψήφισμα που έβγαλε την Τρίτη η Ευρωβουλή για το Brexit και υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι αυτό καταψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την αιτιολογία ότι «δεν καταγράφει με σαφήνεια και ειλικρίνεια τις πραγματικές αιτίες κρίσης της Ε.Ε., καθώς και τις αλλαγές που απαιτούνται στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και «αποφεύγει οποιαδήποτε σαφή αναφορά στις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας».

Πρόκειται για τα ίδια επιχειρήματα που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους ομολόγους του, ότι δηλαδή «είναι απαραίτητο να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει περισσότερο ελκυστική στο λαό της» και πως «είναι απαραίτητο να αναλάβουμε έκτακτες πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να αντικατασταθεί η λιτότητα με την ανάπτυξη, η διαίρεση με τη σύγκλιση, η ανεργία με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και οι ατέλειωτες διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες με τη διαφάνεια και τη δημοκρατία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα