Ο αμερικανικός στρατός μεταφέρει τμήματα αντιπυραυλικού συστήματος στη Νότια Κορέα

Νέες εξελίξεις για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σηματοδοτεί η μεταφορά από τον αμερικανικό στρατό τμήματος του αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας THAAD σε συμφωνημένη τοποθεσία ανάπτυξης στη Νότια Κορέα,  όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν συμφωνήσει στην ανάπτυξη του συστήματος THAAD ως απάντηση στις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας, ενώ η Κίνα αντιτίθεται στο βήμα αυτό λέγοντας ότι δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερα αποτρεπτική κίνηση, ενώ θα αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια της περιοχής.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα συμφώνησαν πέρυσι να αναπτύξουν το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD ώστε να αντιμετωπίσουν την απειλή μίας εκτόξευσης πυραύλου από την Βόρεια Κορέα. Η κίνηση αυτή αυτή ωστόσο εξαγρίωσε την Κίνα η οποία τόνισε ότι το προηγμένο αυτό σύστημα δεν θα καταφέρει να αποτρέψει τον Βορρά, αλλά αντίθετα θα αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια στην περιοχή.

«Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ εργάζονται για να εξασφαλίσουν την έγκαιρη επιχειρησιακή ικανότητα του συστήματος THAAD ως απάντηση στην πρόοδο της Βόρειας Κορέας στην πυρηνική και την πυραυλική απειλή», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας σε δήλωσή του τονίζοντας ότι αυτό αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η ανάπτυξη ήταν ένα κρίσιμο μέτρο για την υπεράσπιση της Νότιας Κορέας και των συμμάχων της ενάντια των βομβιστικών απειλών της Βόρειας Κορέας και ότι θα την ολοκληρώσει «το συντομότερο δυνατό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα