Ο Γκαγκάτσης του 2001 και ο Βασίλης του 2017

 

Η Ελλάδα μπορεί να διέρχεται μία περίοδο βαριάς οικονομικής κρίσης, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα προ 40 χρόνων. Στο διάστημα αυτό έχει κάνει άλματα προόδου σε πολλούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι της ιατρικής. Θαυμάσιοι επιστήμονες οι Έλληνες ιατροί σώζουν ανθρώπινες ζωές και γι’ αυτόν τον λόγο τώρα στα χρόνια της κρίσης θεωρούνται ως λαχεία για όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

Αλλά και ως επιστήμονες στον τομέα της έρευνας πραγματικά εντυπωσιάζουν. Όπως, για παράδειγμα, ο καθηγητής Δαμιανός Σακκάς, επικεφαλής της νευροχειρουργικής στον Ευαγγελισμό, όπου στην κυριολεξία κάνει θαύματα. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2008 τέσσερις άνθρωποι με καμπτοκορμία (ανάπηροι, που έγερνε ο κορμός τους μπροστά και περπατούσαν με τα τέσσερα) ζουν πλέον φυσιολογική ζωή. Ανάμεσά τους και ένας 30χρονος, που είχε μια σπανιότατη μορφή κινητικής διαταραχής με μυϊκές συσπάσεις (δυστονία), του οποίου ο κορμός έγερνε προς τα πίσω και πολλές φορές τραυματιζόταν σοβαρά. Μετά την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλό του (ηλεκτρικό ρεύμα στο σημείο που είχε απορυθμιστεί), ο άντρας αυτός είναι όρθιος.

Γιατί το αναφέρουμε αυτό σε μία σελίδα που αναφέρεται στις αλλαγές του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας, όπου οι ομάδες θα μειωθούν και από την επόμενη σεζόν μέχρι και ο πρωταθλητής θα αναδεικνύεται μέσα από τη διαδικασία των πλέι-οφ; Μα επειδή εκτιμούμε ότι πρέπει ο εξαίρετος καθηγητής κ. Δαμιανός Σακκάς να ασχοληθεί με τη μετάλλαξη του κ. Βασίλη Γκαγκάτση, ο οποίος εμφανίστηκε ως υπέρμαχος των αλλαγών στην κορυφαία ελληνική διασυλλογική οργάνωση. Δεν λέμε ότι ο κ. Γκαγκάτσης πάσχει από κάποια ασθένεια. Προς Θεού, χαίρει άκρας υγείας. Όμως η μελέτη για τη μετάλλαξη του εγκεφάλου ενός ανθρώπου θεωρούμε ότι θα βοηθήσει την ερευνητική προσπάθεια της ομάδας του ανεγνωρισμένου και στο εξωτερικό Έλληνα επιστήμονα.

Ο κ. Γκαγκάτσης το 2001, όταν ο τότε πρόεδρος Βίκτωρ Μητρόπουλος ακολουθώντας τις οδηγίες της Deloitte μείωσε τις ομάδες σε 14 προκειμένου να διεξαχθεί ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, ήταν εκ των πρώτων που αντέδρασε. Το 2000-2001 υποβιβάστηκαν τέσσερις ομάδες, ώστε να διεξαχθεί το πρωτάθλημα με 14 ομάδες και πλέι-οφ. Όμως ο Βασίλης Γκαγκάτης –που ανέλαβε την προεδρία της ΕΠΟ στις 6 Ιουνίου 2001–, στην προκήρυξη το καλοκαίρι του 2001, κι ενώ ο Βίκτωρ Μητρόπουλος είχε φύγει από την τότε ΕΠΑΕ, ως πρόεδρος της ΕΠΟ αποδέχθηκε την πρόταση του Θανάση Κανελλόπουλου και επανέφερε τον αριθμό των ομάδων της Α΄ Εθνικής σε 16. Βλέπετε, τότε ο πανίσχυρος ανήρ του ποδοσφαίρου, ο Σωκράτης Κόκκαλης,κάτω από την πίεση των «μικρών» ΠΑΕ –οι οποίες τον ακολουθούσαν σε κρίσιμα θέματα στην ΕΠΑΕ– δεν ήθελε πρωτάθλημα των 14 ομάδων, ούτε φυσικά να αναδεικνύεται ο πρωταθλητής και μέσω της διαδικασίας των πλέι-οφ.

Βέβαια, λίγα χρόνια αργότερα, ο κ. Γκαγκάτσης έκανε και το χατίρι στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, να αυξήσει κι άλλο τις ομάδες από 16 σε 18 για να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία ο Άρης.

Τώρα, όμως, η μετάλλαξη του κ. Γκαγκάτση ολοκληρώθηκε. Όπως αναφέρουν οι φίλοι του, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε να πεισθούν οι τέσσερις μεγάλοι για την αναγκαιότητα των αλλαγών στο ποδόσφαιρο. Κι έτσι προχωρούμε σε πρωτάθλημα 14 ομάδων, όπου ο πρωταθλητής θα αναδεικνύεται μέσω των πλέι-οφ. Βέβαια, έπρεπε και οι μεγάλοι να κατανοήσουν πως, εάν δεν κάνουν κάτι, θα έπρεπε να ξύνουν πλέον τον πάτο του βαρελιού, γιατί εκεί είχαν οι ίδιοι φτάσει το ποδόσφαιρο. Ας θυμηθούμε ότι στον πρώτο γύρο το ντέρμπι Παναθηναϊκού-ΑΕΚ στη Λεωφόρο το παρακολούθησαν μόλις 5.000 θεατές.

Όπως αντιληφθήκατε, η μετάλλαξη του κ. Γκαγκάτση είναι περίπου όπως την έχει περιγράφει ο Λατίνος ποιητής Πόπλιος Οβίδιος Νάσων (43 π.Χ.- 17 μ.Χ.) στο επικό ποίημα με γενικό τίτλο «Μεταμορφώσεις». Με το έργο του αυτό ο Οβίδιος κατάφερε, με μεγάλη επιτυχία, να δημιουργήσει μια τεράστια πινακοθήκη μεταμορφώσεων των ανθρώπινων όντων.

Κι επειδή ο κ. Γκαγκάτσης αναγνωρίζουμε ότι είναι ένα φωτεινό μυαλό, το οποίο εξάλλου το έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον ανάλογα με τις ορέξεις των ισχυρών του χώρου, επιμένουμε ότι τέτοια φωτεινά μυαλά αξίζουν να μελετηθούν από κορυφαίους επιστήμονες, προκειμένου να υπάρχει πρόοδος στην εξέλιξη του είδους.

Πάντως, επειδή και τα φωτεινά μυαλά έχουν ανθρώπινες συνήθειες, απλά να ενημερώσουμε τους αναγνώστες ότι το σύστημα που επέλεξε ο κ. Γκαγκάτσης και η διοίκηση της Σούπερ Λίγκας είναι μια αντιγραφή της προκήρυξης του πρωταθλήματος 2000-2001, με ελάχιστες τροποποιήσεις του συστήματος που ακολουθούν οι Βέλγοι στην Τζούπιτερ Λιγκ εδώ και επτά χρόνια με πλέι-οφ, παρά το γεγονός ότι μετέχουν 16 ομάδες. Η μόνη διαφορά είναι ότι εδώ θα γίνεται με 14 ομάδες.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα