Ο δισεκατομυριούχος Σεμπαστιάν Πινιέρα εκλέχτηκε νέος πρόεδρος της Χιλής

Ο δισεκατομμυριούχος Σεμπαστιάν Πινιέρα αναλαμβάνει ξανά  το «τιμόνι» της Χιλής αφού είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή.  Ο συντηρητικός  και πρώην πρόεδρος της χώρας (2010-2014) θα διαδεχθεί τη σοσιαλίστρια Μισέλ Μπατσελέτ, ένα αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει τη στροφή της Λατινικής Αμερικής προς τα δεξιά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βάσει των στοιχείων μετά την καταμέτρηση σχεδόν όλων των ψηφοδελτίων (99%) από τη Servel, την εκλογική επιτροπή, ο Πινιέρα έλαβε το 54,57% των ψήφων έναντι 45,43% του κεντροαριστερού αντιπάλου του, του πρώην δημοσιογράφου Αλεχάντρο Γκιγιέ.

«Υποστήκαμε μια οδυνηρή ήττα», αναγνώρισε ο 64χρονος Γκιγιέ λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων.

Παρότι η αναμέτρηση αναγγελλόταν αμφίρροπη από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, τελικά ο 68χρονος επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος κατήγαγε μια καθαρή νίκη.

«Στον πρώτο γύρο λάβαμε λιγότερες ψήφους από ό,τι προβλεπόταν και στον δεύτερο περισσότερες από ό,τι προβλεπόταν», είπε με εμφανή ικανοποίηση ο Πινιέρα κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής, πλάι στον αντίπαλό του, ο οποίος υποσχέθηκε μια «εποικοδομητική» αντιπολίτευση.

Ο Πινιέρα, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα, θα επανέλθει στην προεδρία της Χιλής για το διάστημα από το 2018 μέχρι το 2022.

Οι υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα Σαντιάγο για να πανηγυρίσουν.

Άνθρωπος παθιασμένος με την ιστορία και μεγάλος βιβλιόφιλος, ο Πινιέρα υποστηρίχθηκε ανεπιφύλακτα από τον φίλο του, τον νομπελίστα λογοτεχνίας Μάριο Βάργκας Γιόσα.

Τη Χιλή, μια από τις ισχυρότερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, κυβέρνησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κεντροαριστερή Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία προώθησε σε μια πολύ συντηρητική κοινωνία μια σειρά προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, από τη νομιμοποίηση των γάμων των ομοφυλοφίλων ως την αποποινικοποίηση της άμβλωσης.

Ο νόμος δεν της επέτρεπε να είναι υποψήφια σε αυτές τις εκλογές.

«Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να συζητιούνται, είναι αμετάκλητες», έκρινε ο αναλυτής Γκιγιέρμο Όλτσμαν.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες είναι η δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η οποία όμως ακόμα συζητείται στο κοινοβούλιο.

Η Μπατσελέτ τηλεφώνησε στον επόμενο πρόεδρο για να τον συγχαρεί. Πλάνα από τη συνδιάλεξη μετέδωσε το CNN Chile.

Όπως ορίζει η πολιτική παράδοση στη Χιλή, ο εκλεγμένος πρόεδρος την κάλεσε για πρωινό στο σπίτι του τη Δευτέρα.

Η νίκη του Πινιέρα μοιάζει να επιβεβαιώνει αυτό που αναλυτές χαρακτηρίζουν το τέλος ενός ιστορικού κύκλου για τη λατινοαμερικάνικη αριστερά, καθώς στην Αργεντινή με τον Μαουρίτσιο Μάκρι, στη Βραζιλία με τον Μισέλ Τέμερ ή στο Περού με τον Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι πολλές από τις σημαντικότερες χώρες της περιοχής έχουν πλέον συντηρητικούς ηγέτες.

Η Μισέλ Μπατσελέτ είναι η μοναδική γυναίκα που κυβερνούσε μια χώρα της περιοχής.Είναι εξάλλου η πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε στην προεδρία της Χιλής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα